Mobilapp lär tjejer att programmera
Startupföretaget Imagilabs vill få fler tjejer intresserade av teknik. De tar kodning in i mobilen och med deras app kan vem som helst lära sig programmera, utan några förkunskaper.
– Vi vill ge unga tjejer möjligheten att vara med och forma framtiden med teknik, säger Dora Palfi från Imagilabs.
Idén till Imagilabs fick Dora i en kurs på sin masterutbildning på KTH. Tillsammans med några kurskamrater genomförde hon ett deltagande design-projekt med en grupp tjejer i Kista. Första steget var att försöka förstå vad som kan få tjejer att intressera sig för teknik.
– Vi insåg att det är viktigt för dem att kunna uttrycka sig själva med de saker de använder varje dag. De älskar att använda sina telefoner och känner sig mer bekväma med dem än vad de gör med datorer, säger Dora.
I ett andra steg tog Dora fram prototypidéer för prylar och accessoarer som skulle kunna få tjejer att vilja lära sig att koda.
Ett mobilskal som kan ändra utseende
Första idén var ett mobilskal, Imagicase, som kan skräddarsys genom att användaren ändrar utseende och färg med hjälp av kodning. Men för att vidareutveckla den idén behövde Dora en partner som kunde bygga elektroniska prylar. Då kom hon på att hennes kompis Beatrice Ionascu, som också gått på KTH, har en bakgrund som elektroingenjör.
– Den här idén handlar ju mycket om fysiska produkter som man kan hålla i och ta på. Och så hade jag min bästa kompis som har den rätta bakgrunden för detta, säger Dora.
De bestämde sig för att mobilskalet skulle ha inbäddade små LED-lampor. Sedan utvecklade en app som kan styra LED-lamporna och få dem att visa olika färger och mönster. Det som möjliggör detta är programmeringsspråket Python, men det som visas i appen är ett visuellt gränssnitt som ger användarna en introduktion till grundläggande programmeringsbegrepp. Inga kunskaper i programmering krävs för att det ska fungera.
– Vill användaren komma vidare och kunna göra mer avancerade saker är nästa steg att lära sig koda med kodredigeraren i det underliggande programmeringsspråket Python, säger Dora.
Från Imagicase till Imagicharm
Häromåret när de skulle vara med på Tekla, KTH:s teknikfestival för unga tjejer, tog Dora och Beatrice fram en produkt de kallar Imagicube. En liten kub med LED-lysdioder som fungerar tillsammans med appen på samma sätt som mobilskalet gör. Men det är en enkel och billig produkt som Imagilabs kunde dela ut på Teklafestivalen – och som de delar ut även i andra sammanhang.
Nu satsar företaget på en utvecklad variant av Imagicube som de kallar Imagicharm och som man kan bära som en accessoar, till exempel på en väska eller i en nyckelring. För att finansiera utvecklingen och produktionen av Imagicharm kör de en Kickstarter-kampanj med start i maj.
Läs mer om Imagilabs på deras webbplats.
Håkan Soold