Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Alger kan bli framtidens mode

Alger längs en stenmur.
Alger är en råvara som kan utgöra grund för framtidens kläder. Här en algbädd på Island.
Publicerad 2024-10-23

Vad sägs om en klänning eller byxa i algtyg? I ett nordiskt forsknings- och samarbetsprojekt ska forskare titta närmare på hur man kan använda en av havets råvaror och samtidigt göra modeindustrin mer hållbar.

Mode och textilindustrin står för ungefär tio procent av världens koldioxidutsläpp, vilket är mer än sjöfarten och det internationella flygtransporterna tillsammans. Dels går det åt stora mängder resurser till klädframställningen, dels genererar produktionen stora utsläpp av koldioxid. Enligt Europeiska Miljöbyrån behövdes år 2020 totalt 400 kvadratmeter mark, 391 kilo råmaterial och 9 kubikmeter vatten för textilproduktion per person i EU och det resulterade i ett koldioxidavtryck på 270 kilo.

– Vi behöver lämna den fossilbaserade klädframställningen med biomassa från skogen – den räcker inte till. Här kan kläder från algfibrer definitivt bli en möjlighet, säger Fredrik Gröndahl, forskare inom industriell ekologi och marinbiolog på KTH.

Leder en pilot

Han leder pilotprojektet som är ett samarbete mellan Aalto-universitetet och KTH i ett första steg och som ska utvecklas till ett samarbete mellan Island, Finland och Sverige under nästa år. Fredrik Gröndahl har under många år bland annat forskat kring hur man kan göra mat från alger och han är koordinator för forskningscentret Blå Mat.

– Vi började med mat, som är en av de värsta miljöbovarna, och nu tittar vi på kläder.

Man med algodling i bakgrunden.
Fredrik Gröndahl på plats vid en stor algbädd på Island.

I projektet ingår också en isländsk kläddesigner som redan i dag gör algkläder. Råvaran kommer från en stor algodling vid en ögrupp som heter Sleepy Islands på västra Island.

– Av råvaran kan man utvinna en fiber, pyratex, som kan användas som tråd som är betydligt mindre miljöförstörande än bomull, säger Fredrik Gröndahl.

Vad är nästa steg?

– Målet för det nordiska samarbetet är nu att göra en hållbarhetsvärdering och livscykelanalys av hela processen, från när algerna plockas till att kläderna framställs, och sedan jämföra med annan textilframställning. Då ser vi om hypotesen stämmer kring att algbaserad råvara genererar betydligt mindre utsläpp.

 Tror du att vi kommer gå runt i algkläder i framtiden?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Land är överutnyttjat och nu behöver vi hämta mer råvara från haven där det finns stora ytor att odla alger på, som dessutom är snabbväxande. Och man slipper bekämpningsmedel.

När kan det bli verklighet?

– Det är svårt att säga. Men ofta när man utvecklar alternativ är de till en början alltför dyra eftersom produktionen är mycket liten. Men ju mer vi ställer om desto billigare kan det bli, säger Fredrik Gröndahl.

Text: Jill Klackenberg

Foto: Fredrik Gröndahl