Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Gör dig redo – AI kan bli din nästa rekryterare

Robot som läser
Publicerad 2024-10-16

Fråga AI hur din nästa jobbansökan ska se ut – allt fler företag börjar använda AI för att hantera de första stegen i rekryteringen.

Porträtt
Cali Nuur är professor i industriell dynamik på KTH.

I takt med att AI blir ett allt viktigare verktyg börjar det också förändra hur

företag anställer. Cali Nuur , professor vid INDEK, har deltagit i en studie som undersöker vad som händer när organisationer använder AI i sina rekryteringsprocesser.

Hur förändrar AI sättet som företag rekryterar på?

– Den här forskningen fokuserar på en typ av AI som kallas chatbots, som efterliknar mänskliga konversationer. Traditionellt sett var rekrytering en lång process som involverade screening av ansökningar, CV och olika utvärderingar. Chatbots hjälper till att automatisera denna process genom att skanna CV:n och hitta kvalificerade kandidater.

Vad händer med den mänskliga aspekten i rekryteringsprocessen?

– Även om AI ökar effektiviteten, särskilt den operativa effektiviteten, finns det fortfarande ett behov av mänsklig interaktion för att bygga upp det vi kallar "relationell effektivitet". AI kan stödja processen, men kan inte helt ersätta den mänskliga faktorn när det gäller att välja ut de bästa kandidaterna.

Studien belyser både positiva och negativa sociala effekter av att använda AI för rekrytering, på vilket sätt?

– På den positiva sidan ger AI betydande samhälleliga fördelar genom att förbättra effektiviteten och tillgängligheten. Chatbots kan automatisera uppgifter som CV-screening, intervjuplanering och inledande bedömningar, vilket gör att arbetsgivare kan fokusera på mer strategiska beslut. Detta förkortar tiden det tar att anställa och sänker kostnaderna, vilket gynnar både företag och arbetssökande. Det är emellertid viktigt att säkerställa en etisk användning - särskilt när det gäller transparens och rättvisa - för att fullt ut kunna dra nytta av dessa fördelar.

Bör arbetssökande vara medvetna om eller anpassa sig till dessa nya tekniker när de söker jobb?

– Ja, definitivt.

Text och porträttfoto: Anna Gullers

Tema AI och människan

Hur kan AI bidra till människors liv och samhällets utveckling? Vilka är möjligheterna, utmaningarna och farhågorna? I en serie artiklar med artificiell intelligens och människan i fokus presenteras spännande forskning från KTH.

AI kan bli din nästa rekryterare

Havets oumbärliga minsting kartläggs

Neuromorfiska datorsystem utmanar AI-tekniken

Så kan fastigheters energianvändning minskas

"Otroligt verktyg men AI har inte alltid rätt"

Så ska AI stoppa gängkriminaliteten bland unga

AI-byggda mänskliga celler banar väg för framtidens biologi och hälsa

Enzymerna som kan minska utsläppen

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-10-16