Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Nyheter från KTH

Tema AI och människan

Hur kan AI bidra till människors liv och samhällets utveckling? Vilka är möjligheterna, utmaningarna och farhågorna? I en serie artiklar med artificiell intelligens och människan i fokus presenteras spännande forskning från KTH.

Porträtt Agnes Stenbom
– Om AI-teknik enbart används för att öka, och inte förändra, medieproduktionen ser jag stora risker för kvalitetsförsämringar i journalistiken. Därför är det av största vikt att skapare och användare av AI-teknik i redaktionella miljöer låter AI-verktygen bli katalysatorer för kreativitet snarare än för konformitet, säger Agnes Stenbom.

Etisk AI-användning inom journalistik kan stärka demokratin

Agnes Stenbom, industridoktorand vid KTH Indek, verkar för att en etisk AI-användning av media ska kunna stärka samhället och demokratin. Nyligen utsågs hon till Årets AI-svensk 2024 av TechSverige, ...

Läs artikeln
Porträtt och himmel med skorsten och utsläpp
Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys presenterar forskning på FN:s klimatmöte om hur man kan minska utsläpp. (Foto: Håkan Lindgren och Mostphotos)

Så kan utsläpp från konsumtion minskas

Hallå där Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys, som ska rapportera om klimatstyrmedel under pågående klimatmöte COP29 i Baku. Hur ska det bli? – Bra. Att få kommunicera direkt med poli...

Läs artikeln
Forskare
Emil Björnsson, professor i trådlös kommunikation, visar en prototyp av en uppsättning antenner som kan komma att användas i 6G-nätens mobilmaster. (Foto: KTH)

Bättre forskning i samspel med industripartner

KTH har fått medel för fem nya industridoktorander. I ett av projekten är målet att utveckla effektivare mobilmaster för framtidens trådlösa datatrafik. – Våra lovande forskningsrön får nu chansen at...

Läs artikeln

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med KTH? Letar du efter forskning inom ett specifikt ämne? Här hittar du verktyg, kontaktuppgifter och expertlistor.

FORSKARNAS ANSLAGSTAVLA
Kvinna vid en liten elplatta
Ny forskning visar att Nepal genom att införa renare matlagningsteknik, till exempel elektrisk matlagning, skulle kunna förhindra cirka 9 563 dödsfall årligen och minska hälsokostnaderna och utsläppen avsevärt.

KTH hjälper Nepal till renare matlagning

KTH är en del av ett samarbete för att få nepaleserna att använda renare bränslen vid matlagning. En ny modell hjälper beslutsfattarna att räkna rätt och sätta in lämpliga insatser.

Läs artikeln
An antenna on a fingertip

Trådlös kommunikation med ultrahög hastighet

Har du någonsin undrat hur vi kan åstadkomma trådlös kommunikation med ultrahög hastighet eller radarsystem på nästa nivå? Svaret ligger i frekvensområdet terahertz (THz).

Läs artikeln
Bifrost implementerad i Tranemo kommun.
Bifrost träbro på plats i Uddebo, Tranemo kommun

Prisbelönt broprojekt har implementerats i offentlig miljö

Inom nordisk mytologi är Bifrost en bro, eller regnbåge, som leder från Midgård, där människorna lever, upp till himlen där gudarna bor. Idag är det namnet på ett prisbelönt, implementerat brokoncept ...

Läs artikeln

Mer från forskarnas anslagstavla