Från proteiner till promotion
PROMOTION
Du har allt en hög panna du, konstaterar hattmakaren Mark Eriksson, när han mäter stjärnforskaren Mathias Uhléns skalle.
- Jo, det ryms ju en del härinne, svarar Uhlén, som gör sig redo för sitt uppdrag som promotor vid KTH:s promotion.
I bilen från SciLifeLab i Solna där Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH, håller till om dagarna på väg till hattmakarens verkstad i Norsborg får vi en pratstund. Dagen innan har Mathias Uhlén och hans kollegor presenterat finalen på det enorma arbetet med att kartlägga kroppens minsta byggstenar – proteinerna - i en interaktiv databas som kallas The Human Protein Atlas . Det blev en nyhet i medier världen över och i den välrenommerade tidskriften Science.
– Jag är hänförd över variationen över mina dagar – från konferens i Peking för 2 000 forskare ena dagen till besök hos en hattmakare i Botkyrka den andra.
The Human Protein Atlas är en unik kunskapsbank som ökar förståelsen för människan, ger en holistisk bild av människokroppen och på sikt gör det möjligt att utveckla bättre och mer förfinad medicinsk behandling och diagnosticering.
– Det är fantastiskt roligt att vi är klara så att säga, även om arbetet fortsätter. Jag skulle nästan bli besviken eller i alla fall mycket förvånad om inte atlasen kommer att användas vid all framtagning av läkemedel inom 30 år, säger Mathias Uhlén.
Att livet skulle ta en sådan riktning fanns inte på kartan när Mathias Uhlén började sina studier på KTH.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville när jag var klar, men på en professors inrådan landade jag på genteknik i Uppsala.
GPS:en blinkar och antyder att vi närmar oss.
Efter ett år som programmerare tog biotekniken överhanden och så småningom satte han ihop en multidisciplinär forskargrupp.
– Att lösa diverse olika problem och svårigheter i vårt fantastiska team har varit bland det roligaste, säger Mathias Uhlén och konstaterar att han är optimist av naturen.
Att knåda fram det bästa och samtidigt låta alla komma tills tals är något han fått användning för även i sitt arbete som föreståndare för SciLifeLab där fyra olika lärosäten ingår.
– Jag brukar tänka att om det är saker som kärvar, finns det saker som inte kärvar och det är ju bra, säger Mathias Uhlén och lyfter ut hattasken ur bagageluckan.
I hattmakarens arbetsrum hänger de svarta doktorshattarna sida vid sida. De är i olika stadier av fulländning och väntas på att tas i bruk vid diverse akademisk pompa och ståt. Hantverket är grannlaga och en perfekt passform en självklarhet för hattmakaren Mark Eriksson.
Han tar fram konformatören för att mäta Mathias Uhléns huvud till form och storlek. Ett
papper ger en förminskad bild av huvudet som sedan görs om i rätt skala.
Mathias Uhléns huvud är i gott sällskap. På väggen finns en tavla med diverse prominenta former av unika hjässor tillhörande exempelvis skådespelarna Sigge Furst och Allan Edvall.
Ärendet för dagen är att justera passformen något och byta märke i fronten på hatten, från Chalmers symbol, där Mathias Uhlén blev hedersdoktor 2011, till KTH:s.
Han är mycket stolt över sitt uppdrag. Som promotor ska han välkomna och promovera, befordra, årets skörd av doktorer och hedersdoktorer vid KTH.
– Det här är ju verkligen ett hedersuppdrag från fakulteten.
Mark Eriksson ser att hatten inte riktigt är tillfyllest än utan värmer upp stommen av schellack och formar om hatten något. Med hjälp av kork görs den perfekt.
Att fira sina framgångar, som när man blir doktor eller installeras som professor, är nog så viktigt, anser Mathias Uhlén för akademikerlivet är ingen dans på vare sig rosor eller meriter.
– Att göra en akademisk karriär är väldigt tufft och du lever under ständigt press att prestera. Då är det jätteviktigt att bryta av och fira när man får chansen vid sådana här högtider.
Han provar den 13 centimeter höga, svarta hatten och Mark Eriksson korrigerar:
– Give me a break. Du ska ha den längre ner. Tänk dig en pennas bredd ovanför ögonbrynen. Så där ja – nu börjar det likna nåt.
Text: Jill Klackenberg