Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Färre diskdispyter med studenters nya app

Tre unga män som står i ett kök
KTH-studenterna Victor Fredrikson, Marcus Påhlman och Elias Floreteng har utvecklat appen Accord. Foto: Peter Asplund
Publicerad 2024-09-16

Nu är den här. Appen i mobilen som ska få dig och din familj att bråka mindre om disk, tvätt och dammsugning. Den räknar ut i procent vem som gör mest hemma. Sedan är det bara för dig och din partner att hugga i för ett mer jämställt hem och en finare tillvaro för alla.

Smutsiga kaffekoppar
KTH-studenterna vill förvandla hushållsarbetet till någonting lekfullt. Foto: Izz R / Unsplash.

Hur mycket tid ägnar ni i studentkorridoren eller hemma åt att tjafsa om vem som gör mest? Nu är det slut på det - om ni vill.

KTH-studenterna Victor Fredrikson, Marcus Påhlman och Elias Floreteng har utvecklat appen Accord som håller koll på vem som gör vad i hemmet. Idén föddes för ett år sedan när Victor bodde hemma och hans far ledsnade på att påminna honom tvätten. Pappan föreslog att sonen, som kunde programmera, skulle ta och utveckla en app som gjorde att pappan slapp tjata.

Förvandlar sysslor till belöningar

Tillsammans med studentvännerna Marcus och Elias tog Victor tag i idén, och en prototyp utvecklades. Nu är det färdiga mobilprogrammet alltså här.

– Appen hjälper familjer och sambos att synliggöra hushållsarbetet. Att få arbetet gjort. Detta genom att gamifiera sysslorna, och förvanda dem till belöningar. 

Bild på en Iphone
Så här ser en vy i mobilappen Accord ut.

Som exempel på att förvandla hushållsarbetet till någonting mer lekfullt nämner Victor en streak-funktion. En streak i Accord uppnås genom att vara aktiv i appen flera dagar i rad. I Accord erhålls ett erbjudande, en belöning, i form av rabatt på produkter och tjänster, när någon använt appen tre dagar på raken. På så sätt bidrar den som gör sysslan på mer än ett sätt. Detta ska hålla uppe kontinuiteten i hemarbetet, enligt Victor.

Gör det lättare att prata

Hur vet trion bakom appen att den verkligen fungerar? Hur kvantifierar de mer kvalificerat "hemarbete" som att ha koll på att barnen har kläder på förskolan eller ge närhet när de är ledsna? Saker vid sidan av disken som är viktiga i ett väl fungerande hem. Väldigt bra frågor, medger Victor.

– Någonting vi vill lyckas med är att synliggöra vem som gör vad i hemmet. Då blir det lättare att prata om hushållsarbete och få till ett hem där arbetet är jämnt fördelat. Det finns studier som visar att när alla hjälper till lika mycket mår alla också bättre. Mår de bättre så bli de också duktigare på omsorgsarbete.

Fungerar för akademiskt hushållsarbete


Men du, den här appen borde även fungera utmärkt för det som kallas akademiskt hushållsarbete? Det vill säga de uppgifter vid en universitetsinstitution som behöver utföras men som ofta är icke-meriterande och har låg status.

– Ja, absolut. Både där och i köken ute på företagen. Vi har också fått positiva reaktioner från studentbostadsföretag. För de gemensamma kök och tvättstugor som studenter delar på. Just för att studentbostadsföretagen har väldigt svårt att motivera studenter att städa och organisera.

Text: Peter Asplund

Faktaruta

  • KTH Innovation har givit stöd till studenterna sedan februari 2023, och i november 2023 kom Accord med i förinkubatorprogrammet.
  • Appen kallas Accord precis som företaget, och är en grupporganiseringsapp för familjer, som förvandlar sysslor till belöningar. Det finns en del liknande appar redan, men studenttrion anser att deras är bättre på grund av att den är enkel att använda. I en nygjord intervju för tidningen Mitt I berättar studenternas att "de sticker ut från mängden i och med med att användarna får statistik över vem som gör vad och hur mycket".
  • Accord har nu lanserats för så väl Iphone som Androidmobiler. Den slutgiltiga versionen följer på en betaversion som ett 50-tal hushåll använt för att se vad studenttrion behövt fila på.
  • Victor Fredrikson och Marcus Påhlman studerar medieteknik vid KTH och Elias Floreteng läser datateknik.