Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nytt strategiskt samarbete inom materialteknologi

Två män sitter i en soffa.
Anders Söderholm, rektor KTH och Tom Eriksson, forsknings- och utvecklingschef på Alleima i samtal efter att en ny överenskommelse om fördjupat samarbete undertecknats. (Foto: Magnus Glans)
Publicerad 2024-08-22

KTH och Alleima AB har ingått ett strategiskt partnerskap för att tillsammans fördjupa samarbetet inom utbildning, forskning och innovation samt inom bland annat material och kemiteknik.

Alleima är specialister inom avancerad materialteknologi och tillverkar högförädlat rostfritt stål och olika typer av legeringar samt lösningar för industriell uppvärmning. Företaget ingick tills för två år sedan i Sandvik-koncernen och har sedan tidigare inom ramen för KTH:s strategiska partnerskap med Sandvik samarbetat inom en rad områden.

Inspel kring program

Gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt och utbyten i form av industridoktorander, studiebesök och gästföreläsare är några exempel. Alleima har också bidragit med inspel kring hur vissa utbildningar bättre kan matcha behoven inom industrin och därmed på arbetsmarknaden.

– Vi hoppas kunna stärka våra forskningssamarbeten än mer och kanske inspirera fler studenter att studera inom program som är relevanta för oss och vårt område, säger Tom Eriksson, forsknings- och utvecklingschef på i Alleima i samband med att överenskommelsen om samarbetet undertecknades av båda parter.

Ett fördjupat samarbete inom materialvetenskap, kemi och kemiteknik står också på agendan för det samarbetet.

– Vi ser verkligen fram emot att ytterligare utveckla ett redan mycket fruktbart och för en hållbar samhällsutveckling viktigt samarbete med Alleima genom detta strategiska partnerskap. , säger Anders Söderholm, KTH:s rektor.

De kommande fyra åren

KTH har numera 16 strategiska partnerskap där Alleima är det senaste tillskottet. Partnerskapen är med globala företag, aktörer offentlig sektor och forskningsinstitut med särskild betydelse för KTH:s verksamhet. Tillsammans med dessa strategiska partner utvecklas samarbeten inom forskning och utbildning för att möta de utmaningar samhället står inför.

Alleima  utvecklar en rad produkter till olika applikationer och industrier såsom exempelvis sömlösa rostfria rör för energi-kemi- och flygindustrin. Företaget har 6 500 anställda varav merparten arbetar i Sandviken.

 Överenskommelsen, som signerats i form av ett Memorandum of Understanding (MOU), ska gälla i fyra år.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-08-22