Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Ny teknik för bomullsåtervinning förändrar klädindustrin

Grundarna av Re:newcell, från vänster, KTH-professor Mikael Lindström, Christofer Lindgren, Malcolm Norlin och KTH-professor Gunnar Henriksson
Publicerad 2020-02-14

Etanolproduktion var målet när två KTH-professorer för tio år sedan började utveckla en egen metod för att bryta ner växtcellulosa. Genom tekniken bidrar de nu till att förändra klädindustrin.

Nyskapande metoder för sönderdelning och återuppbyggnad av bomull har gjort Mikael Lindström och Gunnar Henriksson till nyckelfigurer i startup-företaget Re:newcell.
I verksamheten återvinns bomull, och företaget producerar cirka 7 000 ton material årligen till den globala modebranschens leverantörer.

Forskarna har utvecklat materialet Circulose, som består av 100 procent återvunnen cellulosa. Materialet kommer att finnas på marknaden i mars 2020, som en del av H&M:s Conscious Collection.

Mikael Lindström och Gunnar Henriksson bildade företaget Re:newcell tillsammans med investerare, med stöd av KTH Innovation.
Samtidigt utvecklade de tekniken för att återuppbygga en gång nedbrutna bomullsfibrer till ett fibermaterial starkt nog att spinnas till nytt tyg.

– Det som är unikt här i Sverige är vår djupa kunskap om cellulosa, och vår långa erfarenhet av att bygga stora fabriker för massateknik, säger Mikael Lindström.

År 2017 byggde företaget en pilotanläggning i Kristinehamn, etablerade varumärket och hade inom ett par års tid skalat upp produktionen.
I företagets framtidsplaner ingår starta flera produktionsanläggningar runtom i världen.

David Callahan/Katarina Ahlfort

Increased degradability of cellulose by dissolution in cold alkali DOI: 10.15376/biores.9.4.7566-7578
Wang, Y., Lindström, M.E., Henriksson, G.
 

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-02-14