Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Kosmologen Max Tegmark får KTH:s stora pris

NYHET

Publicerad 2015-04-27

Det är fysikern och kosmologen Max Tegmark som får KTH:s stora pris 2015. Svensken, som numera är bosatt i USA och professor i fysik på MIT, går i fotspåren efter populärvetenskapliga portalfigurer inom astrofysik som Carl Sagan och Neil deGrasse Tyson.

– Utan kosmologi vore det som om mänskligheten led av Alzheimers sjukdom, förvirrade över var vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg, säger Max Tegmark passionerat om sitt ämnesområde.

Ja, han har kallas både världens smartaste svensk, Mad Max och stjärnfysiker ett antal gånger. Den erkände vetenskapsreportern och fysikern Robert Matthews har utnämnt honom till Nobelpristagarens Richard Feynmans enda sanna efterträdare.

Max Tegmark själv är både ödmjuk, lätt att förstå och avslappnad, något svenska folket kunde notera när han var med i SVT-programmet Skavlan tidigare i år.

Nu får han alltså ta emot 1,2 miljoner kronor och utmärkelsen KTH:s stora pris 2015 för sin vetenskapliga och kommunikativa gärning.

Så här lyder motiveringen till att Max Tegmark får KTH:s stora pris 2015:

"Genom att vidga och utveckla våra perspektiv på såväl matematiken som på universum ökar kunskapen om kosmos. Fysikern och kosmologen Max Tegmark kombinerar en gedigen forskargärning med lika delar mod, skarpsinnighet och kreativitet genom att utveckla nydanande idéer
och verktyg.

Max Tegmark får KTHs stora pris 2015. Foto: Meia Chita-Tegmark.

Hans teorier sätter vår planet i ett större och för framtiden avgörande sammanhang."

Max Tegmark själv är glad över priset, och säger att det inte var något han väntade sig skulle hända när han 1987 började plugga på KTH.

Studietiden vid KTH minns han med kärlek

– Jag är mycket tacksam för den utmärkta utbildning som KTH gav mig på linjen för teknisk fysik. Det var då jag blev kär i fysik, och det är jag fortfarande. Jag ser på KTH som Sveriges MIT: en magnet för visionärer som vill vill bygga en bättre framtid med vetenskapens hjälp, säger Max Tegmark.

Förutom den stora vetenskapliga gärningen besitter Max Tegmark också förmågan att kunna förklara hur kosmos fungerar på ett mycket begripligt sätt. Han har figurerat en hel del i stora etaberlade tidningar, radio och tv, och tankarna går automatiskt till kommunikativa och pedagogiska kosmologer och astrofysiker som Carl Sagan och Neil deGrasse Tyson.

– Carl Sagan inspirerade mig som tonåring. Neil deGrasse Tyson hade jag turen att lära känna under min postdoc-tid i Princeton. Jag tycker att vi forskare har en skyldighet att kommunicera våra upptäckter till dem som stöttar oss med sina skattepengar och till ungdomar som förhoppningsvis blir framtidens forskare, säger Max Tegmark.

Varför är då värlsalltet och kosmos relevant förr oss år 2015?

– Ju kraftfullare teknologi vi uppfinner, desto mer kan vi påverka vår omgivning och desto viktigare blir det att vi ser helhetsbilden. Klimathotet, kärnvapenhotet med mera visar att vi ägnar oss åt på tok för lite långsiktigt tänkande, säger Max Tegmark.

Peter Gudmundson, rektor vid KTH, berättar att han finner Max Tegmarks insatser imponerande.

– Max Tegmarks forskning har väsentligt bidragit till att öka förståelsen för hur universum är uppbyggt, och han har även lyckats nå ut till en bredare publik. Hans teorier har fått stor uppmärksamhet och han är en av världens mest citerade forskare inom sitt område. Max Tegmark är ett utmärkt exempel på vad en civilingenjörsexamen från KTH i bagaget kan leda till i förlängningen, säger Peter Gudmundson.

Text: Peter Larsson

Fakta om pristagaren

  • Max Tegmark är en svensk-amerikansk fysiker och kosmolog, född femte maj 1967 och således 47 år. Han är sedan 11 år tillbaka professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA.
  • Max Tegmark har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från KTH, daterad 1990. Harold Shapiro - Max Tegmarks pappa - har även han en bakgrund från KTH då han var professor i matematik på universitetet mellan åren 1978 och 1993.
  • Under 2014 gavs Max Tegmarks bok "Vårt matematiska universum: Mitt sökande efter den yttersta verkligheten" ut på förlaget Volante. I samband med detta tog han plats i tv-soffan hos Fredrik Skavlan för att berätta om parallella universum.
  • Förutom hundratals vetenskapliga artiklar kan Max Tegmark i sitt cv även plita in publicerade artiklar i The Huffington Post (tillsammans med bland andra Stephen Hawking) och medverkan i dussintals vetenskapliga dokumentärfilmer.

Fakta om KTH:s stora pris

  • KTH:s stora pris, som i år uppgår till 1,2 miljoner kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.
  • Andra fysiker som också tilldelats KTH:s stora pris är Bodil Jönsson (fysikprofessor och författare, kanske mest känd genom tv- programmet Fråga Lund), Bengt Gustafsson (astrofysiker samt författare och debattör inom forskningsetik) samt Kerstin Fredga (professor i astrofysikalisk rymdforskning och vetenskapligt ansvarig för satelliten Viking).
  • KTH:s stora pris har delats ut sedan 1945, med undantag för åren 1951, 1953, 1957, 1963, 1965 och 1968.
  • Som mottagare av KTH:s stora pris ingår Max Tegmark numera i samma sällskap som bland andra (yrke och pristagarår inom parentes) Hannes Alfvén, (fysikforskare och nobelpristagare, 1947), Assar Gabrielsson, grundare av Volvo, 1955), Elise Ottesen-Jensen (sexualupplysningspionjär och grundare av RFSU, 1971), Lennart Nilsson (medicinsk fotograf, 1972), Alva Myrdal (politiker och diplomat, 1975), Bengt Feldreich (vetenskapsjournalist, 1984), Håkan Lans (uppfinnare, 1996) och Robin Miriam Carlsson (artist, 2013).
  • Här hittar du hela listan med pristagare: www.kth.se/om/fakta/fame/kths-stora-pris/samtliga-pristagare-1.3972