Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Mistra Sustainable Consumption

Mistra Sustainable Consumption är ett forskningsprogram som syftar till att stimulera en övergång till mer hållbar konsumtion i Sverige . Målet är att bidra till omställning genom ökad kunskap om hur hållbar konsumtion som idag praktiseras av ett fåtal kan skalas upp och bli mer vanliga.
Fokus är på områdena mat, semester och heminredning.

Sammantaget ger den svenska konsumtionen upphov till stora miljökonsekvenser. Det gäller utsläpp av växthusgaser men också ianspråktagande av odlingsbar mark, icke-förnybara resurser som metaller, användning av färskvatten och utsläpp av miljögifter. Räknar vi på det som produceras i Sverige är vi jämfört med andra länder skickliga på hållbarhet eftersom den förhållandevis lilla andelen produktion vi har i Sverige bedrivs med relativt hållbara produktionsmetoder och vi har tillgång till energi med låga klimatutsläpp. Räknar vi däremot även in den miljöpåverkan som sker i resten av världen till följd av svensk konsumtion av varor och tjänster är vi betydligt sämre eftersom vår konsumtionsnivå är hög internationellt sett.

För att komma till rätta med problemen som vår konsumtion orsakar, behövs en omställning till mer hållbar konsumtion, i Sverige såväl som globalt.

Om Mistra Sustainable Consumption 

Projektperiod: 2018-2025

Deltagande universitet/företag/aktörer: KTH, Lunds universitet, Chalmers, Luleå Tekniska Universitet, Karolinska Institutet och Cambridge Econometrics

Samarbete: Flera samhällspartners medverkar, se Mistra Sustainable Consumption - Samarbetspartners

Finansiering: Mistra

Publikationer: Mistra Sustainable Consumption - Publikationer

Kontaktperson:

Projektledare:

Göran Finnveden
Göran Finnveden professor