Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Swedish@Work snabbar på integrationen

Publicerad 2016-10-19

För ett halvår sedan saknade Mihai Selegian bostad och pantade burkar för att överleva dagen. Nu har han ett jobb med lön och får lära sig svenska – på arbetstid.

KTH-ingenjören Alex Schenkman är en av initiativtagarna till Swedish@Work – ett projekt som verkar för en snabbare integration av invandrare.
Konceptet sticker ut: städtjänsten som erbjuds kostar lite mer än konkurrenternas. Och de anställda jobbar i snitt färre timmar än kollegor på andra städbolag.

– Vi kombinerar utbildning och självförsörjning för invandrare. Våra anställda jobbar sex timmar och studerar svenska två timmar varje arbetsdag, säger Alex Schenkman.
– Att lära sig svenska är ett bra sätt att komma in i samhället. Och att göra det i ett jobbsammanhang är extra effektivt.

Fem restaurangkunder, samtliga i Stockholm, har redan hoppat på konceptet. Och det är bara början, om man ska tro Alex Schenkman.
– Vi väljer redan rättvisemärkta bananer på konsumentnivå, varför ska man inte göra samma sak på företagsnivå?

Tanken om en nydanande städtjänst har han haft i bakhuvudet under en längre tid.
– Vi har stökigt hemma hos oss, jag och min fru brukade bråka veckovis om det. Att anlita en städfirma har inte känts rätt för hennes del, hon har upplevt det som att man utnyttjar någon…

Alex Schenkman funderar vidare:
– Det är ganska intressant egentligen. Känner du att du utnyttjar frisören när du går och klipper dig? Eller att servitören som kommer ut med din hamburgare blir utnyttjad? Jag har ofta ställt mig frågan varför just den här tjänsten känns så ”jobbig”.

Han valde 2015 att angripa problemet på ett strukturerat sätt och kom fram till att ”man är tvungen att fixa två saker”:
1. få de dåliga villkoren att försvinna, och 2. ta bort lågstatusstämpeln.

– Det ska inte vara skamligt att städa, tvärtom kan det vara ett första steg vidare i karriären. Vi vill få våra anställda att sträcka på ryggen och vara stolta över det val de har gjort för att nå sin framtidsdröm.
Programmet Swedish@Work är som ett slags scholarship: de anställda behöver inte söka jobb utan kan istället koncentrera sig på att utveckla språket och förbättra sina chanser att lyckas i samhället.

I dag är två städare anställda och en tredje är på ingång – intervjuer genomförs under november månad. Förutom rumänen Mihai Selegian arbetar 27-åriga Yorsalem Haile från Eritrea i dagsläget som städare för Swedish@Work.

– Yorsalem Haile drömmer om att bli undersköterska. Vi hjälper henne att komma ett steg närmare sin dröm, genom att under ett år arbeta med oss och lära sig svenska och förstå hur det svenska samhället fungerar. Hon är ambitiös och läser på SFI vid sidan av, säger Alex Schenkman.

Han ser Swedish@Works verksamhet, med ettåriga visstidsanställningar, som ett komplement till just SFI.
– I klasser med 20-30 elever får man inte så stora chanser att prata på tu man hand. Men den möjligheten finns med våra privatlärare.

2016 iscensatte Alex Schenkman konceptet Swedish@Work tillsammans med Damon Young och Jonas Stadling.
– Jag och Jonas Stadling träffades på ett barnkalas och jag berättade om idén med städtjänsten. Med vårt gemensamma nätverk valde vi att satsa, berättar Alex Schenkman.

På uppdrag av föreningen Ny Gemenskap driver de nu verksamheten Swedish@Work i Kafé Gemenskap; ett kafé som bjuder på frukost till behövande.
– Dels får vi aspiranter till våra tjänster via Arbetsförmedlingen och dels via kaféet, berättar Alex Schenkman.

– När vi satte igång drogs vi med likviditetsproblem. Då gick en av kunderna in och förbättrade betalningsvillkoren. Det finns en vilja där ute att vi ska lyckas.
Långsamt har antalet restauranger på kundlistan ökat. I dag arbetar Swedish@Works två städare på exempelvis Woodstockholm, Greasy Spoon och Katarina Ölbaren.

Alex Schenkman är själv invandrare, han flyttade till Sverige från Argentina år 2000 för kärlekens skull.
– Då visste jag ingenting om Stockholm, förutom att det skulle finnas isbjörnar på gatorna. Det tog slut med tjejen efter ett år, men jag trivdes i stan och bestämde mig för att stanna.

Han är mångsysslare, har bland annat jobbat som dykinstruktör i Israel, mjukvaruarkitekt, och vd-assistent.
Mellan 2009 och 2011 arbetade Alex Schenkman som forskningsingenjör på KTH. Då hade han för länge sedan lärt sig språket och kommit in i samhället.

– När jag fick plats på KTH klättrade jag på statusskalan. Hemma i Argentina såg man upp till svensk ingenjörskonst, och KTH sågs som den mest prestigefulla institutionen. Känslan att exempelvis klara en kurs i imaginär algebra – på svenska – var helt oslagbar. Efter det kände jag att jag kunde klara av vad som helst.

– I början hade jag svårt med uttalet men tyckte att grammatiken var enkel. Jag pluggade extra med privatlärare. Om man ska komma till ett nytt land och leva där är det viktigt att man behärskar språket.
Fortfarande är spanska Alex Schenkmans moderspråk, men svenska är tvåa på ”listan” över de fem språk han kan.

– Språkbarriären är det svåraste hindret när man flyttar till ett nytt land. Man har komplexa idéer i huvudet men pratar som en femåring och undrar vad andra ska tycka. Jag vet, jag har själv gått samma väg som våra anställda på Swedish@Work.

Alex Schenkman kunde ha jobbat vidare i databranschen med trygg anställning och relativt hög lön. Men sedan hans dotter föddes för fem år sedan har perspektiven förändrats.
– Plötsligt har jag haft bråttom hem på eftermiddagarna. Dessutom har jag velat göra skillnad. Istället för att sitta och klaga gör jag nu något. Jag har lyckats omvandla klagomålsenergi till skapande energi.

Just nu arbetar han utan lön, istället är det hans fru som står för försörjningen. Drivkraften att göra gott, att förändra, får honom att orka fortsätta kämpa.

– Det här är inte bara välgörenhet, så småningom ska alla operativa i bolaget få lön. Projektet har bra framtidspotential. Om fem år är min vision att hållbar städning är lika accepterat som rättvisemärkt kaffe, att hållbar städning existerar i alla bolag, säger Alex Schenkman.

Han betonar att det inte behöver vara han som driver utvecklingen på egen hand; att det gärna får dyka upp tio nya bolag som gör exakt samma sak.
– Målet är att snabba på integrationen. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Även om vi stänger verksamheten i morgon så har vi redan förändrat livet för två personer.

FAKTA

Alex Schenkman

Ålder: 42 år.
Bor: I Tyresö.
Familj: Frun Emma Johansson och dottern Matilda, 5 år.
På tallriken: LCHF i veckan, och Dulce de leche på lördagar.
I glaset: Zinfandel rosé.
På Spotify: Reading concentration-listor.
På tv:n: Vad är det?
I bokhyllan: Noll. På Kindle: Carlos Ruiz Zafón.
Oanad talang: Gör fantastisk goda empanadas.

Personerna bakom Swedish@Work

-Mihai Selegian från Rumänien och Yorsalem Haile från Eritrea arbetar som städare på Swedish@Work.
-Alex Schenkman, Damon Young och Jonas Stadling är projektets initiativtagare.
-Damon Young har kunskaper och kontakter inom restaurangbranschen, och har ordnat fram kunderna samt lärt och coachat de anställda städarna.
-Jonas Stadling är musiker, har ett stort nätverk, fixar många viktiga möten och är medlaren inom gruppen.
-Malin Holm, Elin Segerstedt och Cristiano Finessi är eller har arbetat som språklärare.
-Janne ”Lunkan” Lundqvist har ställt upp med kontakter och support.
-Bee Swedish hjälper till med det pedagogiska upplägget. Eva Nielsen, Cloudberry, ansvarar för PR-biten. WDW sköter kommunikationsdelen.

Text Henrik Lenngren

Foto Håkan Lindgren

KTH Magazine 19 OKTOBER, 2016

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2016-10-19