Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Miljöfrågor ses inte som en kostnad

Publicerad 2016-05-16

I fjol blev hon utsedd till Årets samhällsbyggare för sitt arbete med hållbarhetsfrågor. Möt KTH-alumnen Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

– Vi kanske inte förstår riktigt hur beroende vi är av naturen. Vi har hamnat så långt ifrån den att vi inte inser att vårt välstånd baseras på jordens möjligheter att producera ren luft, rent vatten och något att äta. Om vi undantränger det finns det en stor risk att vi utarmar vårt eget livsutrymme. Och då är inte teknisk utveckling, och annat vi betraktar som välstånd, värt något.

Det är nästan lite deprimerande att höra hur Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, dömer ut en stor del av vår värld som ohållbar. Men hon skakar på huvudet, poängterar med skärpa i rösten att hon absolut inte vill vara en domedagsprofet.

– Det finns fortfarande väldigt stora möjligheter. Men jag tror att man måste ge marknaden rätt förutsättningar för att ta ansvar för de saker som den är med och påverkar.
Anna Denell har blivit ett namn i branschen. Hon lyfter hållbarhetsfrågor till att handla om något som berör alla. För det arbetet blev hon i fjol utsedd till Årets samhällsbyggare.

– Jag blev hedrad och väldigt glad. Men jag vill verkligen understryka att även om det kanske är jag som syns så är det Vasakronan och alla medarbetare som åstadkommer det som jag får möjlighet att vara talesperson för, säger hon.
Men visst ger priset en bekräftelse, på flera nivåer.

– Priset innebär ett stort erkännande att hållbarhetsfrågorna är viktiga, säger hon och tillägger efter en kort paus:
– Så klart att det är en bekräftelse även för mig. Det är roligt att se att det jag gör har betydelse för hela branschen. Framför allt ger det mod och energi att gå vidare så att vi kan ta oss an fler utmaningar, och jag har ju bara börjat.

Som student på KTH:s lantmätarlinje valde Anna Denell inriktningen fastighetsekonomi och fastighetsförvaltning.
Under tidiga 1990-talet väckte miljöfrågorna inte ett särskilt stort gensvar utan det var, som Anna uttrycker det, bara ett fåtal nördar som tyckte att inriktningen mot mark och miljö var intressant.

Men hennes intresse skulle ligga kvar och gro, och plötsligt en dag fick hon sin aha-upplevelse under ett seminarium där Anders Wijkman, politiker och tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen, talade om miljöfrågor. Som naturvetare och ingenjör var frågorna i sig inget nytt för Anna Denell, men Anders lade fokus på de samhälleliga konsekvenserna.

– Det handlade inte om stigande havsnivåer i sig, utan om vad får det får för konsekvenser på företag och samhälle. Och då kände jag att det här är något som alla borde intressera sig för.
Anna Denell gick tillbaka till jobbet på Vasakronan och började tjata. Det gav resultat. Ganska snart fick hon jobba med frågorna på heltid och blev 2008 miljöchef.
– Vid den tidpunkten var det nog en del som inte tyckte att frågan var så viktig, konstaterar hon.

Mycket har hänt på nästan tio år. I dag behöver hon inte längre motivera varför hållbarhet är lönsamt. Engagemanget hon möter är både brett och djupt, och det är sällan som någon internt ifrågasätter eller ser miljöfrågor som en kostnad.
Det märks också på marknaden att intresset för att hyra ”gröna byggnader” är större nu.

I dag är 72 procent av Vasakronans fastighetsbestånd miljöcertifierat. Målet är att nå 100 procent. Anna Denell tog tillsammans med kollegor initiativ till organisationen Sweden Green Building Council.
Hon medverkade till att bana väg för de miljöcertifieringssystem som branschen använder i dag – de som innebär att Vasakronan bygger grönare än vad byggnormen och gängse praxis kräver.

Internt har hon kallats ”Vasakronans kollektiva tagelskjorta”, och Anna Denell försöker att leva som hon lär. Hon tar helst tåget, och hon klimatkompenserar alltid, även när hon flyger privat. Familjens biogasbil vill hon använda så lite som möjligt, och därför cyklar hon gärna till jobbet om hon inte reser kollektivt.

Miljömedvetna beslut kan vara en utmaning, eftersom många aspekter som ska vägas in.
– Men ibland är det enkelt. Det är jätteskönt att vara vegetarian när man går på restaurang för det finns ofta bara en vegetarisk rätt, haha.

Men lite kött äter hon gärna någon gång ibland – om det är krav-certifierat och hon själv har kunnat välja med omsorg.
– Jag är jättebesvärlig när jag går på restaurang men jag tycker att man är i sin fulla rätt att vara det då. Jag kan ju inte vara besvärlig när jag blir bjuden på middag hos mina vänner. Då får man äta det som serveras, säger hon.

Anna Denells stora socialaengagemang lyser också igenom när hon målar upp en bild av ett samhälle som behöver ta mer ansvar för hållbarhetsfrågor.
Det handlar inte bara om miljö utan också ett socialt hållbart samhälle.

I höstas var hon engagerad i ett transitboende för flyktingar som reste via Sverige för att söka asyl i något av våra grannländer.
– En viktig global fråga är att vi behöver utrota fattigdom och framför allt stärka kvinnors rätt i samhället. Och nationellt är den stora migrationen en angelägen fråga.

– Jag tror att Sverige mår bra av fler medborgare, men det är viktigt att man ger alla människor, oavsett om de är nyanlända eller redan finns här sedan flera generationer tillbaka, rätt förutsättningar att komma in i samhället genom utbildning, jobb och språkträning.

Men för att få en framtid där vi alla kan ta tillvara på jordens resurser på ett hållbart sätt ser Anna Denell klimatet som den allra viktigaste och mest akuta frågan.
Den tidigare så omdiskuterade energifrågan har fått ta ett kliv tillbaka, eftersom det i dag finns allt fler gröna alternativ.

Hon pratar om den indirekta klimatpåverkan: för bygg- och fastighetsbranschen kan det exempelvis gälla byggnadsmaterialet. Eller så kan det gälla transporter – både de transporter som används under själva byggprojektet, och de som hyresgäster i framtiden kommer att använda för att komma till och från byggnaden.

FAKTA

Anna Denell

Ålder: 43 år.
Familj: Man och tre barn.
Bor: I Bromma.
Utbildning: Lantmäterilinjen på KTH, inriktning fastighetsekonomi och fastighetsförvaltning
Arbete: Hållbarhetschef på Vasakronan.
Utmärkelser: Årets samhällsbyggare 2015, Månadens stockholmare 2013.
Fritiden: Träning, natur och trädgårdsarbete.
Kuriosa: Anna har tidigare drivit trädgårdsbutik med en kompis. ”Vi hade den i mitt garage. För mig var sidoverksamheten ett bra sätt att lära mig hur man driver företag.”
 

Text Johanna Lundeberg

Foto Håkan Lindgren

KTH Magazine 16 MAJ, 2016

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2016-05-16