Bättre forskning i samspel med industripartner
KTH har fått medel för fem nya industridoktorander. I ett av projekten är målet att utveckla effektivare mobilmaster för framtidens trådlösa datatrafik.
– Våra lovande forskningsrön får nu chansen att mogna i samarbete med industrin, säger Emil Björnson, handledare och professor i trådlös kommunikation.
Anslagen från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, omfattar en period av fyra till fem år, ska resultera i en doktorsexamen och främja ömsesidigt utbyte mellan akademi och industri.
För Emil Björnson innebär bidraget på 3,25 miljoner kronor, som finansierar en doktorand från telekomföretaget Ericsson Research, ett viktigt steg framåt för den grundforskning som Björnsons forskargrupp bedrivit under de senaste åren.
Forskarna utvecklar koncept och algoritmer för framtidens mobilnätsteknik. Ambitionen är att förvandla tidigare forskningsresultat från teoretiska koncept till en praktisk teknikkomponent som är redo för användning i den kommande mobilnätsstandarden 6G, säger Emil Björnson.
Varför är detta ett angeläget område att utforska?
– Datatrafiken i mobilnäten ökar ständigt, eftersom fler apparater kopplas upp och behöver kommunicera oftare. Vår forskning kan göra framtida mobilmaster effektivare genom att de kan hantera fler apparater samtidigt, så att datatrafiken kan öka utan att vi förbrukar mer energi eller behöver bygga fler master.
Finns det någon särskild poäng med att en industridoktorand tar sig an detta forskningsämne, snarare än att en vanlig doktorand gör det?
– Det finns två särskilda fördelar. Dels gör den gemensamma handledningen mellan KTH och vår industripartner att forskningen blir bättre då vi får in fler perspektiv i forskningen. Dels säkerställs att den kompentens som doktoranden bygger upp inom forskningsprojektet överförs till industrin då doktoranden är garanterad att fortsätta jobba på Ericsson efter disputationen.
Text: Christer Gummeson