Så kan utsläpp från konsumtion minskas
Hallå där Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys, som ska rapportera om klimatstyrmedel under pågående klimatmöte COP29 i Baku. Hur ska det bli?
– Bra. Att få kommunicera direkt med politiker och andra opinionsbildare ökar möjligheterna att få gehör, säger han.
Rapporten är en kartläggning av olika möjliga styrmedel för att minska konsumtionsbaserade utsläpp. I rapporten bedöms även styrmedlens genomförbarhet och verkningsfullhet av experter från de nordiska länderna.
Vad är det viktigaste i rapporten som du vill trycka på?
– Några slutsatser är att det finns många åtgärder som är kostnadseffektiva och möjliga att genomföra, att det inte finns en enda enskild åtgärd som räcker utan att det behövs kombinationer av åtgärder gärna i policy-paket som innehåller både piskor och morötter och som stöttar grupper som kanske drabbas orimligt hårt.
Exempel på aktuella styrmedel som Göran Finnveden nämner är konsumtionsskatter, att använda offentlig upphandling som ett verktyg och att ta bort subventioner och åtgärder som leder till ökade utsläpp.
Hur viktig är frågan om konsumtionsbaserade utsläpp jämfört med andra typer av utsläpp?
– Det är viktigt att ha koll på de konsumtionsbaserade utsläppen som för rika länder är betydligt större än de territoriella utsläppen. Styrmedel som påverkar de konsumtionsbaserade utsläppen kan vara kostnadseffektiva och verkningsfulla som man därför bör utnyttja.
Vad hoppas du uppnå med mötet?
– Att öka kunskapen om de många möjligheter som finns att minska utsläppen av växthusgaser som man kan använda om den politiska viljan finns.
Vad är dina förhoppningar om vad klimatmötet som helhet kan leda till?
– Att länder, företag och andra aktörer markerar att de står fast vid de åtaganden som man har gjort och driver arbetet med att bromsa klimatförändringarna vidare.
Text: Christer Gummeson ( gummeson@kth.se )