Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Två forskare från KTH får 3 miljoner var

Publicerad 2009-11-03

Henrik Aspeborg och Joakim Jaldén, KTH, är två av de tolv forskare som belönas i årets Ingvar Carlsson Award. Ett nyinstiftat pris som delas ut av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Varje mottagare får 3 miljoner kronor, varav 50 000 kronor är ett personligt stipendium.

Henrik Aspeborg är forskare inom träbioteknik. Hans forskningsprojekt handlar om cellväggsmodifierade enzymer för fiberteknologi. Forskningen har betydelse för förståelsen av vedfiberbildning, framtagning av nya biomaterial, nya metoder för fibermodifiering och framställning av biobränsle. De potentiella tillämpningarna är alla av betydelse för omställningen till ett hållbart samhälle baserat på förnyelsebara råvaror.

Joakim Jaldén är verksam inom signalbehandling och hans forskningsområde är framtidens trådlösa system. Ökade datahastigheter ställer allt högre krav på de metoder som används för att utvinna information ur radiovågorna. Inom projektet ” Komplexitet i framtida trådlösa system” kommer Joakim Jaldén att studera hur man med hjälp av avancerad signalbehandling effektivt och pålitligt löser sådana problem. Bättre beräkningskapacitet i mobiltelefonens mikroprocessor ska ge ökad batteritid och lägre produktionskostnader.

Forskningsprogrammet Ingvar Carlsson Award har instiftats av Stiftelsen för Strategisk Forskning och riktar sig till hemvändande postdoktorer. 52 sökande – varav 16 kvinnor – hade anmält sig. Av mottagarna kommer 6 från livsvetenskaperna, 2 från materialvetenskap, 2 från IT och tillämpad matematik och 2 från bioteknik och teknik för livsvetenskaperna.

Håkan Soold

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2009-11-03