Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH tog hem flest forskningsbidrag

- i Vetenskapsrådets fördelning

FORSKNINGSMEDEL

Publicerad 2015-11-05

KTH toppar listan över Vetenskapsrådets fördelning av medel till forskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap.
Av totalt 1877 inkomna ansökningar har 358 projekt beviljats bidrag – 60 av dessa kommer från KTH. De inbringar totalt 195,5 miljoner kronor.

– Det är väldigt glädjande att vi vara i topp bland alla universitet. Utvecklingen över tid har varit positiv för KTH och etta har vi bara lyckats vara en gång tidigare de senaste åtta åren. Resultatet visar att vår forskning står stark och klarar sig mycket bra, säger Arne Johansson, vicerektor för forskning på KTH.

Arne Johansson, vicerektor för forskning.

I den stora utlysningen där Vetenskapsrådet delar ut knappt 1,2 miljarder kronor för perioden 2016–2019 ingår två kategorier - projektbidrag och projektbidrag Unga forskare. I den första kategorin har KTH en mycket högre beviljandegrad än genomsnittet, men resultatet ser sämre ut i kategorin för unga forskare, vilket är något som upprepat sig från tidigare år. Av de 60 projekten är 53 inom kategorin projektbidrag och bara sju i kategorin Unga forskare.

– De beviljade projekten speglar en bra blandning och spridning, även om vi kanske hade hoppats på att några fler av våra unga forskare skulle ha tildelats medel. Det får vi titta närmare på i analysen av utfallet, säger Arne Johansson.

Några exempel på projekt är Helene Andersson Svahn som forskar om ”3D bioprinting och multimodal karaktärisering av en biomimetisk trilobular levermodell”, Anders Björner och projektet ”Algebraisk kombinatorik”, och Gustav Amberg med projektet ”Dynamisk vätning”. Matilda Larsson i kategorin Unga forskare med forskningsprojektet AtheroGraph - Multimodal avbildning och patientspecifik simulering för förbättrad diagnostik och behandling av aterosklerotisk sjukdom .

Läs mer på Vetenskapsrådets hemsida 

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2015-11-05