Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH kniper tredjeplatsen

Publicerad 2009-11-24

När svenska högskolors och universitets webbplatser har granskats beträffande tillgänglighet lägger Kungliga Tekniska högskolan beslag på en smickrande tredjeplats, bara ynka två procent efter vinnaren Danshögskolan.

Det är it-konsultföretaget Meridium som står bakom den omfattande webbplatsundersökningen. Granskningen har gått ut på att undersöka svenska, offentligt finansierade webbplatser när det gäller tillgänglighet enligt de riktlinjerna som definieras i standarden WCAG 2.0.

Sammanlagt har 42 lärosäten utvärderats, och i hasorna på Danshögskolan (92 procent) och Karolinska institutet (91 procent) kommer alltså KTH som uppfyller kraven till 90 procent. Resultatet är viktigt eftersom det visar att KTH inte har särskilt långt kvar till det av EU fastställda målet som innebär att alla myndigheters webbplatser nästa år ska vara tillgängiga på ett sådant sätt att exempelvis funktionshindrade med tekniska hjälpmedel inte ska bli utestängda.

Sämre har det gått för till exempel Chalmers, som hamnar på plats 20 med 74 procent. I samma andetag och på samma procentnivå placerar sig även Göteborgs och Karlstads universitet, samt Konstfack.

I botten återfinns Gymnastik- och idrottshögskolan (50 procent), Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (47 procent) och absolut tvärsist Folkuniversitetet (46 procent).

Niklas Jägerklou, pressansvarig på Meridium, kommenterar resultatet på följande sätt i tidningen Computer Sweden.

– Att myndigheters webbplatser är tillgängliga är en förutsättning för att e förvaltning överhuvudtaget ska fungera, säger Niklas Jägerklou.

Här är valda delar av listan över lärosätenas placering. Hela listan återfinns på Meridiums webbplats validerat.se.

01) 92 %, Danshögskolan
02) 91 %, Karolinska institutet
03) 90 %, Kungliga Tekniska högskolan
04) 89 %, Högskolan i Gävle
05) 88 %, Mälardalens högskola
[...]
10) 86 %, Blekinge Tekniska Högskola
[...]
15) 81 %, Högskolan i Borås
[...]
20) 74 %, Chalmers tekniska högskola
[...]
25) 73 %, Växjö Universitet
30) 65 %, Mittuniversitetet
[...]
35) 59 %, Kungliga Konsthögskolan
[...]
40) 50 %, Gymnastik- och idrottshögskolan
41) 47 %, Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap
42) 46 %, Folkuniversitetet

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2009-11-24