Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Stora och Lilla Vännen

En vän, två kroppar

Omslag

Stora och Lilla Vännen

Projektbeskrivning

Med över 40 års erfarenhet är Abilia ledande i utvecklingen av hjälpmedel för människor med särskilda behov. Vårt uppdrag var att utveckla ett kroppsburet tidshjälpmedel med påminnelsefunktion för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket innebär barn med ADHD, ADD och/eller autismspektrum.

MF 1062, grupp B5

Stora och Lilla Vännen

Analys

Abilia arbetar med Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa, ICF, som riktlinje. Enligt ICF kategoriseras de kognitiva svårigheterna kring tidsuppfattning som tidsupplevelse, -orientering och -planering.

Enligt en studie diagnostiseras äldre barn (13–17 år) i mer än dubbelt så stor utsträckning som yngre barn (0–12 år), detta trots att forskning visar att symptom uppkommer och diagnos kan ställas från 3 års ålder.

Enligt den marknadsundersökning som genomförts framgår att det saknas produkter speciellt anpassade för yngre barn. Barn i förskoleålder (4–7 år) har svårigheter med tidsupplevelse [ICF: B 1802]. Dessa väljs som målgrupp.

Enkätundersökning och intervjuer har genomförts. Resultat visade bl.a. att barnen stressas av ovisshet och motiveras av belöningar.

Research visade vidare att:

  • Behov för diagnos och individ är vitt skilda
  • Barn ratar produkter om de inte är av lekfull karaktär
  • Kulörsvaga färger uppfattas som harmoniska av många barn med NPF

Källa:

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Autismspektrumtillstånd och ADHD bland barn och unga i Stockholms län: Förekomst i befolkningen samt vårdsökande under åren 2011 till 2016. Stockholm: Stockholms läns landsting, 2017. https://www.folkhalsoguiden.se/globalassets/verksamheter/forskning-och-utveckling/centrum-for-epidemiologi-och-samhallsmedicin/folkhalsoguiden/rapporter-och-faktablad/ast-och-adhd-bland-barn-och-unga-i-stockholms-lan-faktablad-2017.1.pdf (Hämtad 2021-02-08).

Koncept

Stora och Lilla Vännen

Koncept

Utveckling av utseende grundas i en kundresa som genomfördes med den persona som arbetas fram, samt resultat från den kvalitativa researchfasen.

Enkäter visar att målgruppens största behov är trygghet, tydlighet och motivation. Utifrån detta skissas för att tillgodose behoven på marknaden. Prototyper skapas för att antropometriskt anpassa produktens storlek och formspråk till målgruppen. Abstrakta former väljs för att ge utrymme för barnets fantasi. Därefter itereras skisser samt datorrenderingar ytterligare och koncepten Lilla och Stora Vännen skapas.

För att visualisera tid och kommunicera tidsförlopp intuitivt väljs en cirkulär skärm, för att gestalta en analog urtavla. I produktens skärm används Abilias Handi-bilder för att kommunicera dagsförlopp och tidsåtgång visuellt.

Analys

Stora och Lilla Vännen

Slutprodukt

Interfacet är uppbyggt kring Abilias symboler och styrs via appen MyAbilia. Det erbjuds påminnelsefunktion samt intuitivt gränssnitt. Vännen är framtidens hjälpmedel.

Lilla vännen är stöttålig och nätt, den kan tas med under vardagens alla äventyr när barnet är på språng. I vännen finns möjlighet att fästa band eller rem via ögla.

Stora vännen är semiportabel och stabil. Den kan med fördel stå på bänken på förskolan och på bordet under kvällsmaten hemma med familjen. Vännen hjälper till med vardagsrutinerna och ger barnet självständighet. Med organiskt formspråk är vännen abstrakt figurlik och ger utrymme för barnets fantasi att skapa sig sin egen vän.

Vännen är mer än ett hjälpmedel och den blir en självklar del av barnets vardag. Från tidig morgon när klockan ringer till lektionerna vid skolbänken, rasten med kompisarna och läxläsningen efteråt finns vännen vid din sida.

Ergonomi och hållbarhet

I enlighet med svensk standard för utveckling av produkter för personer med kognitiva svårigheter är produkten stöttålig. Skärminfästningen med läpp samt laddportens skyddande hölje är utformade för att produkten ska vara vattentålig. Vidare har det arbetats användarcentrerat med antropometriska mått då vännerna storleksmässigt ska vara anpassade till förskolebarns kroppsmått och förutsättningar.

Vännen ger en god användarupplevelse och blir en naturlig del av barnets utveckling, således har den lång livslängd och kan följa målgruppen under många år. Olika komponenter kan tas isär och återvinnas för sig, delarna är uppmärkta med piktogram efter hur de ska källsorteras.

Animering 01

Animering 02

Poster

Stora och Lilla Vännen poster (pdf 516 kB)

Projektmapp

Stora och Lilla Vännen projektmapp (pdf 6,7 MB)