Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kroppsburet tidshjälpmedel 1

Omslag

Kroppsburet tidshjälpmedel

Projektbeskrivning

Abilia är ett företag som tar fram produkter till personer med särskilda behov för att göra dem delaktiga och oberoende.

Abilia gav oss i uppdrag att ta fram ett kroppsburet tidshjälpmedel som skulle förenkla vardagen för personer som har problem med tidsuppfattning. 

Vi valde att rikta in arbetet på barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

MF 1062, grupp A9

Analys

Kroppsburet tidshjälpmedel

Analys

För att få ökad kunskap om barn med NPF togs kontakt med Lena Henriksson, VD för Cognix AB, som jobbar som studiecoach åt unga vuxna med NPF. Det togs även kontakt med den officiella schweiziska skidskolan i Verbier där skidlärare som tagit hand om barn med speciella behov berättade om deras erfarenheter och önskemål för att underlätta undervisningen och förbättra barnens trivsel. Kontakten togs tidigt för att bekräfta den information Abilia gett samt även se om det gick att finna några nya insikter.

Utifrån de kvalitativa intervjuerna med Lena Henriksson, Abilias personal såsom Jenny Berglund, skidsskoleintstruktörer och övrig research lyckades vi identifiera behoven och utforma analyser. Därefter kunde vi utforma en punktlista med nyckelorden som vi strukturerade fortsättningen av projektet med; Kroppsburet, Tillgänglighet, Kompakt ,Användare kontra kund, Igenkänningsfaktorn, Individualiserande, Stressreducerande, MEMO Timer, MEMO Planner, Inkluderande, Flexibelt, Enkel, Stimulera sinnen, Separation från mobilen, Stryktålig, Bekväm, Tilltala målgruppen, Pålitlighet som marknadsföring och Diskret.

Vi gjorde även tre personas;

Kevin 14 år, Kasper 11 år och Kajsa 8 år.

Koncept

Kroppsburet tidshjälpmedel

Koncept

De främsta kriterierna för materialval var att det ska vara vatten och stryktåligt. Då projektet handlade om en kroppsburen produkt som har kontakt med användarens hud tyckte vi tidigt att silikon var det lämpligaste materialet för produktens armband. Det sitter bekvämt mot huden och är enkelt att tillverka. Boett och knappar/taktila ytor ska vara av glasfiberförstärkt polyamid.

Diskussioner gick kring huruvida produkten skulle vara diskret eller färgglad. Fördelar med ett diskret tidshjälpmedel är att den sticker ut mindre och minskar risken för barnet att känna sig utpekad och mindre inkluderad på grund av produkten. Fördelar med en färgglad produkt är i sin tur att det minskar risken för att barnet glömmer bort sin produkt då barnet ser produkten tydligare på sin kropp. Det slutade med att vi kombinerade dessa alternativ då vi gör en flexibel produkt som det går att byta armband på.

Självklara funktioner för ett enkelt tidshjälpmedel är att visa tid och datum samt att ha en timer liknande MEMOTimers ljusdioder. Ett krav för produkten är att paras (via Bluetooth) med MEMOPlannern för att kunna påminna användaren om olika aktiviteter via bilder på displayen.

Slutprodukt

Kroppsburet tidshjälpmedel

Slutprodukt

När vi närmade oss en slutprodukt tog vi återigen kontakt med Lena på Cognix AB. Detta för att hon skulle kunna granska vår produkt och se om det fanns något som hon inte tyckte passade ett barn med NPF. Något hon nämnde var att ett barn som är taktilt känsligt kan ha svårt att ha ett armband på sig. Då vi hela tiden hade för avsikt att göra en produkt som skulle passa så stor del av vald målgrupp som möjligt så började vi ta fram alternativ till armbandet. Vi tog även reda på standardmått för barnklockor och tog fram dessa mått i skumplast för att få en bild av vilka mått som skulle passa vår produkt.

Bluetooth kopplar uret till MEMOPlanner. Information såsom dagens schema skickas från MEMOPlanner till uret. Displayen kommer automatiskt visa, med hjälp av diod - er i blå färg, hur lång tid som är kvar på pågående aktivitet.

Genom knapptryck kommer klockan kunna visa om hur lång tid nästa aktivitet börjar, datum och den digitala tiden. Genom att klicka på en annan knapp aktiveras MEMOTimer. Om man snurrar på dykartimern kan det väljas hur mycket tid en diod ska representera, hur många dioder man vill aktivera alternativt endast använda timern som stressreducerande medel.

Poster

Kroppsburet tidshjälpmedel poster (pdf 661 kB)

Projektmapp

Kroppsburet tidshjälpmedel projektmapp (pdf 4,7 MB)