Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Blume

Smartwatch med laddstation

Omslag

Blume

Projektbeskrivning

Abilia är ett medicintekniskt företag som utvecklar förskrivningsbara hjälpmedel inom kommunikation, omgivningskontroll men främst kognition. Med hjälp av deras produkter vill de ge sina användare möjlighet till ett självständigt, delaktigt och oberoende liv.

Vi har fått i uppdrag att skapa ett kroppsburet tidshjälpmedel som ska hjälpa personer med nedsatt kognitiv förmåga att ta kontroll över sin vardag. Samtidigt ska produkten bidra till att vid tidig ålder integrera människor med funktionsnedsättningar mer i samhället.

MF 1062, grupp B7: Felix Löfgren, Noel Fredstrand, Arianne Östlund, Emeline Veillas

Analys

Blume

Analys

För att få en inblick och förståelse för de olika kognitiva funktionsnedsättningarna inleddes projektet med en omfattande research- och analysfas.

Barn med autismspektrumtillstånd (AST) bestämdes som målgrupp som i senare steg smalnades av till barn i åldrarna 10 till 18 av ergonomiska skäl.

Analyser av den befintliga marknaden genom internetbaserad research och intervjuer med barnterapeuter på Karolinska Institutet ringade in problem och brister i de produkter som finns idag, samt vissa glapp i marknaden. Produkter som saknas men efterfrågas är mobila sådana som hanterar minnes-, planerings- och organisationssvårigheter och som samtidigt motverkar utanförskap.

Slutsatsen blev att behovet av en diskret och kroppsburen produkt, som hjälper med tidshantering, är stor.

Koncept

Blume

Koncept

Tre konceptidéer med olika lösningar utifrån ordet “kroppsburet” utvärderades och två av dessa kombinerades i det slutgiltiga konceptet.

MemoRing

En enkel skärm-modul på en nyckelring vars lekfulla laddstation gör det kul att ladda. Modulen är kopplad till Abilias befintliga, stationära produkt Memoplanner och visar schemat som är inlagt i den.

Fleximemo

En lös touchskärm-modul som kan sättas i olika silikonskal för att kunna bäras på olika sätt: runt halsen eller som klocka runt handleden.

Mobilskalet

En analog idé om ett flipskal med valbara aktiviteter som bockas av efter de avklarats.

Idén om en lekfull laddstation från MemoRing kombinerades med en smartwatch lik Fleximemo för att få ett hjälpmedel som är diskret, personlig och intuitiv.

Slutprodukt

Blume

Slutprodukt

Blume, en diskret smartklocka och kontaktlös laddstation som tillsammans är en hjälpande vän.

Namnet kommer ifrån journalisten Harvey Blume, som hjälpte sociologen Judy Singer att mynta termen Neurodiversitet 1998. Konceptet utmanade dåvarande syn på kognitiv funktionsnedsättning. Istället för att ha som mål att människor på spektrat ska imitera neurotypiska individer, ska målet vara att förbättra deras livskvalité.

Blume består av en funktionsmässigt förenklad smartklocka som synkas till Abilias fysiska produkt MEMOplanner eller en APP, exempelvis MEMOplanner GO. Klockan har touchskärm och två knappar på sidan, en “hemknapp” och en inställningsknapp.

Skärmen “ploppas” in i tillhörande armbandsskal i matt, mjuk silikon som finns i två storlekar så att klockan passar barn från åldrarna 10–18 år.

Armbandet finns dessutom i tre färger: rosa, blått och som neutral färg, Abilias egna mörkgrå. Nyanserna på det blåa och rosa valdes utifrån beteendeforskning kopplad till färger.

Laddstationen med samma silikonyta som armbandet, har magnet som gör att klockan enkelt klickas på plats. Armbanden är designade för att enkelt träs på stationen utan att behöva knäppas igen varje gång. När klockan läggs på och börjar laddas spelas en kort animation, där Blume “kommer till liv”.

Blume är mer än ett hjälpmedel, Blume är din vän.

Blume

Poster

Blume poster (pdf 446 kB)

Projektmapp

Blume projektmapp (pdf 6,2 MB)