Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

HandiSchedule

Ta med dig schemat var du än är

Omslag

HandiSchedule

Projektbeskrivning

I projektet HandiSchedule har vi gjort ett bärbart kognitivt hjälpmedel för äldre dementa som bor hemma. Vår vision var att öka tryggheten och självständigheten hos användarna genom en teknisk lösning. Lösningen blev ett armburet hjälpmedel med begränsade funktioner för tydlighet, där tiden på dygnet och dagens schema är i fokus.

MF 1062, grupp C7: Jacob Engman, Lucas Gustavsson, Erik Hansson och Victoria Hellström.

Analys

HandiSchedule

Analys

På uppdrag från Abilia skulle vi skapa ett kroppsburet tidshjälpmedel för en specifik målgrupp. Vi började med att samla så mycket information vi kunde om olika diagnoser som Abilia jobbar mot. Med hjälp av denna bakomliggande information kunde vi då formulera frågor och intervjua människor med diagnoserna samt deras anhöriga för att slutligen välja att fokusera på en specifik målgrupp: äldre dementa.

Vi valde målgruppen då vi uppfattade att det var denna målgrupp som mest saknade specificerade hjälpmedel och hade svårast att anpassa sig till de redan befintliga hjälpmedel som finns på marknaden idag.

Med en vald målgrupp kunde vi göra en djupare informationsinsamling där fokus var att hitta vilka behov som behövde satisfieras. Behov som lyftes fram var att förbättra tidsmedvetande och minne, att det är svårt för vår målgrupp att lära sig många nya saker så det är viktigt att produkten ska vara lätt att förstå. Även viktigt att skapa en tilltalande produkt som skapar en känsla av självständighet. Från all fakta och från intervjuerna kunde vi då börja skissa och utveckla en ny produkt.

Koncept

HandiSchedule

Koncept

Koncepten utgår från tidigare research och ett stort antal skisser och idéer där vi hade stor vikt vid att inte begränsa oss. Många tidiga idéer resulterade i produkter som var helt orimliga medans andra kunde appliceras bra i senare itereringar. Våra tre koncept kom att vara produkter som alla var kroppsburna på olika sätt.

Klockan

En form av enklare smartklocka som inte har lika många funktioner som de som finns på marknaden idag, då dessa skulle kunna vara svåra att begripa och använda av vår valda målgrupp. Detta är även det koncept som vi valde att gå vidare med.

Stegräknaren

Ett större hjälpmedel som kan fästas på byxan. Storleken gör att produkten kan ha en större display samt ha fler funktioner.

Hörsnäckan

Det minsta konceptet som även kan fungera som en hörapparat. Produkten sitter inte i vägen och kan kommunicera via auditiva medel.

HandiSchedule

Slutprodukt

HandiSchedule kommer från lång research och många modeller med olika idéer. Allt mynnade ut i en enkelanvänd form av smartklocka vars funktion är att främst visa dagens schema, hur långt det är till dagens aktiviteter samt inge en allmän medvetenhet om vilken tid på dagen det är.

Klockan är gjord i främst aluminium så att den håller för flera användarcyklar. Dessutom är allting gjort i höga kontraster vilket lättar användningen då viktiga funktioner står ut. Bandet fästs med kardborreband för att göra det lättare att sätta på, ta av och spänna. Det är även gjort i material som ska efterlikna läder för att ge vidare intryck att produkter är en helt vanlig klocka.

Till klockan finns också en laddstation gjord i björk och ljus metall, dels för att den ska se mjuk och hemtrevlig ut och dels för att den passar in i de flesta hem. Klockan laddas med induktionsladdning och på laddstationen sitter en magnet vilket underlättar laddningen. Meningen är att laddstationen till exempel ska placeras på nattduksbordet så att klockan både kan ladda under natten och visa vad klockan är, skulle man vakna mitt i natten.

Poster

HandiSchedule poster (pdf 721 kB)

Projektmapp

HandiSchedule projektmapp (pdf 5,0 MB)