Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Memo Hour

Omslag

MEMO hour

Projektbeskrivning

Alla föds inte med samma förutsättningar, vissa kommer ha större motgångar än andra. Med det i tanken har vi, för Abilia, jobbat hårt med målet att motverka detta. Vårt uppdrag: Att förenkla vardagen för unga med kognitiva funktionsnedsättningar genom ett kroppsburet tidshjälpmedel.

Vi började genast gräva ner oss i research, analyser samt heta diskussioner, samtidigt som mängder med skisser ritades. Med tiden föll pusselbitarna på plats, och efter många iterationer var produkten redo: MEMO Hour.

MF 1062, grupp A4

Analys

MEMO hour

Analys

Vi behövde en noggrann inblick på de specifika kraven hos ett tidshjälpmedel för just vår målgrupp. Med detta kom mycket research och analysering av exempelvis ISO standarder och andra hjälpmedel som finns på marknaden för samma målgrupp. Vi utgick från en behovsanalys, funktionsanalys samt en marknadsanalys för att komma fram till att den lämpligaste formen av tidshjälpmedel som passade vårt uppdrag var en kroppsburen klocka/kalender.

Ett av de största utmaningarna var att kunna få en produkt som generellt kan även passa de mest specifika diagnoserna och kraven som finns hos vår målgrupp. För det var vi tvungna att designa en stor kompatibilitet i hjälpmedel som gör den anpassningsbar för vem som helst. För att simulera detta skapade vi två personas samt en kundresa för att kunna se hur hjälpmedlet skulle personligen kunna tillämpas till dem.

Samtidigt var det viktigt att kunna formge ett hjälpmedel som passar det ungdomliga vardagslivet. Vi kände att stort fokus låg på effektivitet i symbios med en diskret design. Användaren ska inte behöva skämmas för sitt hjälpmedel, och ska istället kunna bära den med stolthet.

Koncept

MEMO hour

Koncept

Efter analysfasen hade vi lärt oss mycket, men främst hade vi fått en tydlig bild av användarna och hur behoven såg ut, vilket gav oss en bra grund att starta designprocessen på.

Vi började med att brainstorma dussintals olika designer, varpå vi testade om och modifierade för att sakta närma oss koncept vi var säkra fyller behoven för användaren. Det slutade med att vi hade tre olika koncept.

Det första konceptet är en begränsad smartklocka som har en stor skärm i fokus som tydligt visar tid och påminnelser. Klockan är designad för att vara tålig men ändå stilren, vilket gör den perfekt för vardagsanvändning, där enkelheten är en stark sida av konceptet.

Andra konceptet var en handhållen variant, lite mindre än en mobiltelefon, som är smidig att hantera med tydliga knappar. Detta koncept är anpassad till de som inte tycker att en armburen produkt är behaglig. Istället kan det bland annat bäras i fickan.

Det tredje är en smart klocka som har en extern visare för tid i kvarter, enligt quarter hour principle, som fokuserar på att underlätta tolkningen av tid genom att visualisera tiden i steg på 15 minuter.

Slutprodukt

MEMO hour

Slutprodukt

Det konceptet vi valde att gå vidare med var det tredje konceptet. Vi tyckte att den separata tidräknaren var en viktig funktion som vi ville ha med oss i den slutgiltiga produkten och kände att formen passade väl för vårt ändamål. Med det konceptet som grund tog vi lärdomarna från de andra koncepten och började jobba på att förfina det till vår slutgiltiga produkt: MEMO Hour.

MEMO Hour är en smartklocka för unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som är designad för att hjälpa ditt barn planera och ta sig igenom sin dag. Klockan består av en större och en mindre skärm där den större skärmen visar pågående aktivitet, dagsschema samt en huvudsida med klocka och den mindre skärmen är en tidräknare som räknar ner tid i kvarter där varje indelning representerar en kvart.

Ambitionen var att skapa en klocka som ett barn skulle vilja ha på sig varje dag, och vi tror på att vår design uppnått det, samtidigt som MEMO Hour kommer underlätta vardagen för många unga.

Poster

Memo Hour poster (pdf 2,9 MB)

Projektmapp

Memo hour projektmapp (pdf 2,1 MB)