Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sveriges snabbaste superdator

Bild på KTH:s nya superdator Dardel
KTH:S nya superdator heter Dardel efter författaren Thora Dardel. Tidigare maskiner har bland annat hetat Beskow och Lindgren.

NYHET

Publicerad 2021-02-24

När KTH:s nya superdator är fullt utbyggd i slutet av året kommer den att vara snabbast i Sverige. Det säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum på KTH.

Nu investerar Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) 100 miljoner kronor i en ny superdator på KTH. Det är Parallelldatorcentrum på universitet, ett av Sveriges ledande superdatorcentrum, som utökar maskinparken med mer beräkningskraft. 

– Främst kommer datorn att användas för tekniska och vetenskapliga beräkningar och simuleringar. Den innehåller både en CPU-del för de som vill köra vanliga program utan ändring samt en del med grafikprocessorer (GPU:er) för de användare som behöver extremt hög prestanda. Vi tror att detta är vad som kommer att användas i de största superdatorerna under den närmaste framtiden, säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum.

Vattenkyld elektronik

Artificiell intelligent (AI) ingår idag i en del vetenskapliga simuleringar, så superdatorn kommer att användas till just det. För AI finns emellertid andra datorsystem i Sverige som är helt optimerade för denna typ av tillämpning. Grafikprocessorer har dock visat sig väldigt bra på AI-tillämpningar, speciellt när man ska träna AI-systemet.

För att klara kylningen är superdatorn vattenkyld direkt in till elektroniken. 

– Det är så vitt vi vet den första högprestandadatorn i Sverige med direktvattenkylning, det vill säga att man går inte via luft först. Det höga temperaturen på kylvattnet gör superdatorn extra lämplig att användas i KTH:s värmeåtervinningssystem som värmer stora delar av KTH:s campus under vintern.

Spanska sjukan

Under trettio års tid har Parallelldatorcentrum på KTH döpt sina superdatorer efter svenska författare. Den nya maskinen utgör inget undantag från den regeln.

– Denna dator är döpt efter Thora Dardel, författare och gift med konstnären Nils Dardel. Nu kan vi hedra en kvinnlig författare och samtidigt visa en fin målning av henne samt hennes man mest berömda målning "Den döende dandyn". Tavlan målades 1918 under spanska sjukan och motivet sägs inte ha någon med pandemin att göra, men vi tycker ändå att det har en viss aktualitet.

Gert Svensson tillägger att Parallelldatorcentrum ingår både i ett europeiskt och ett internationellt konsortium för covid-19-forskning, så datorn kommer säkert att användas för detta ändamål.

– Införskaffandet av Dardel har noga anpassats till behovet hos ledande forskargrupper inom olika forskningsfält som biofysik, kvantkemi och flödesmekanik. Dessa områden kommer att ha stor nytta av systemets förbättrade kapacitet, säger Dirk Pleiter, nytillträdd föreståndare för Parallelldatorcentrum.

Dirk Pleiter har tidigare arbetat vid superdatorcentret i Jülich och på universitetet i Regensburg innan han började på KTH. Hans forskning fokuserade på kollektiv design av arkitektur för högprestandadatorer (HPC) och infrastruktur för sådana system. Detta omfattade både arbete med framtida datorarkitekturer i samband med det europeiska processor initiativet samt att bygga upp en infrastruktur i Europa för HPC, moln och data som kallas Fenix, främst avsedd för hjärnforskning.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Gert Svensson på gert@kth.se eller Dirk Pleiter på pleiter@kth.se.

KTH:s superdatorer genom tiderna

Här är KTH:s superdatorer genom åren. Förteckningen visar investeringsår, placering på listan TOP500 som visar världens kraftfullaste, enskilda datorsystem, maxprestanda i Gigaflops, tillverkare samt datornamn.

År Placering Gigaflops Tillverkare Datornamn
2021 Ej testat ännu 10000000 HPE/Cray Dardel
2017 69 2438000 Cray Beskow
2014 32 1973658 Cray Beskow
2011 31 305626 Cray Lindgren
2010 76 92534 Cray Lindgren
2010 89 86024 Dell Ekman
2005 65 5670 Dell Lenngren
2003 196 648 HP Lucidor
1998 60 93 IBM Strindberg
1996 64 17 IBM Strindberg
1994 341 2.5 Thinking Machines Bellman