Nytt och noterat
Vem har fått vilka anslag? Vilka rön, resultat och forskare har uppmärksammats i omvärlden? Under vinjetten Nytt och noterat ges ett axplock av senaste nytt och händelser från KTH.
Vicerektor prisas för jämställdhet
Anna Wahl , professor och vicerektor för jämställdhet och värdegrund på KTH har fått Årets uthållighetspris som delas ut av KLara K. Hon får priset för att hon i hela sin forskningskarriär ägnat sig åt ledarskap, jämställdhet och motstånd i organisationer. Klara K är en jämställdhetsbyrå som verkar för ett hållbart arbetsliv på lika villkor.
Med känsla för bärbar teknik
Kristina Höök , professor i interaktionsdesign, har fått 9 miljoner kronor för att forska om ”sinnenas internet” och nästa generation av bärbar teknik. Projektet, finansierat av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), är del av en större satsning som koordineras av Uppsala Universitet. Forskarna ska utveckla kroppsburna nätverk av sensorer och aktuatorer, skärmar och smarta apparater som kan appliceras i våra kläder, på vår hud eller inplanteras i våra kroppar.
Miljöforskare invald i IVA
Mikael Karlsson , docent i miljövetenskap vid institutionen för filosofi och historia, har valts in som ledamot i IVA. Karlsson är invald till IVA:s avdelning Teknikens grunder och gränsområden.
Prisad för utveckling av specialstål
Peter Hedström , professor i materialvetenskap, har tilldelas Chester Carlsons forskningspris på 100 000 kr, för sin forskning där han sammanför stort kunnande inom metalliska material med artificiell intelligens. I motiveringen framhålls att han i utvecklingen av specialstål kombinerat fysiska experiment med moderna datavetenskapliga metoder. Priset delas ut av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.
Fyra projekt i industrisamverkan
Fyra projekt i samverkan mellan KTH, industri och näringsliv har fått medel från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). Inom programmet, Strategisk Mobilitet, ska tre forskare vid KTH under en period forska vid ett företag.
Bo Alfredsson , professor avdelningen för hållfasthetslära, ska vid Vattenfall undersöka utmattning och degradering av material i energianläggningar. Song Lu , postdoc inom materialvetenskap, kommer att vid finska Outokumpu studera designplasticitet av legeringar med atomistiska metoder. Panagiotis Papadimitratos , professor avdelningen för kommunikationssystem, ska hos Ericsson undersöka strategisk säkerhetsteknologi for framtida mobila nätverk. Från Scania kommer Anette Hultåker till KTH för ett arbete inom datadelning för förbättrade mobilitetstjänster.
Doktorand får stöd av Google
Jan van den Brand , doktorand inom teoretiska datalogi, har utsetts till Google PhD Fellowship 2020. Syftet med utmärkelsen, som ger tillgång till en mentor och ett stipendium, är att stödja framstående doktorander som bedriver innovativ forskning inom datavetenskap och närliggande områden.
Forskning om kvantmikroskop
Val Zwiller , professor i kvantnanofotonik, är en av forskarna i ett europeiskt forskningsprojekt inom kvantteknologi som fått 3 miljoner euro i bidrag från EU. Målet med projektet, FastGhost, är att utveckla ett mikroskop för kvantbilder. Forskningen pågår fram till 2023 och inkluderar forskningsinstitutioner från Tyskland, Italien och Nederländerna.
Bioteknikprofessor blir internationell rådgivare
Joakim Lundeberg , professor i molekylär bioteknik, har valts in som en av tio ledamöter i en nybildad rådgivande styrelse för New York Genome Center. Centret fungerar som en knutpunkt för internationell genomforskning. Forskningen omfattar utveckling av beräknings- och experimentella genommetoder och sjukdomsfokuserad forskning för att bättre förstå den genetiska grunden för cancer, neurodegenerativ och neuropsykiatrisk sjukdom. Under 2020 har centret även fokuserat på forskning om covid-19.
Text: Christer Gummeson