Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Stella, Teknisk fysik 300 hp

Stella studerade Teknisk fysik 300 hp. I sin alumnintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Stella Riad, alumn. Jobbar på Elekta.

Fakta om Stella Riad

Namn: Stella Riad
Ålder: 31 år
Utbildning:  Teknisk fysik 300 hp
Examensår: 2012
Arbetar som: Research Scientist på Elekta

Intervju med alumn

Stella Riad jobbar på Elekta som Research Scientist och berättar om sin yrkeskarriär.

Vem är du?

– Jag heter Stella Riad, är 31 år gammal och jag tog min civilingenjörsexamen år 2012 från Teknisk fysik på KTH. Jag valde masterprogrammet i Teknisk fysik med inriktning mot Teoretisk fysik. Efter examen fortsatte jag ytterligare fem år på KTH som doktorand inom partikelfysik på institutionen för Teoretisk fysik (numera en del av institutionen för Fysik).

– Efter min disputation år 2017 lämnade jag akademin till förmån för näringslivet och jag jobbar numera som Research Scientist på Elekta, ett svenskt medicintekniskt företag som tillverkar mjukvara och utrustning framförallt för strålbehandling av cancer.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Det var inte självklart för mig att välja varken Teknisk fysik eller KTH från början. Först och främst ville jag plugga fysik men för mig upplevdes namnet på den bäst lämpade civilingenjörsutbildningen, ”Teknisk fysik”, skrämmande eftersom jag aldrig sett mig själv som en teknisk person. Jag velade länge och väl innan jag till slut beslutade mig för att ett civilingenjörsprogram som Teknisk fysik skulle ge breda karriärmöjligheter i framtiden samtidigt som jag skulle få djupa kunskaper inom matematik och fysik.

– Att då välja att läsa på KTH var relativt enkelt för mig då Teknisk fysik är en väletablerad utbildning på KTH och Stockholm är min hemstad. Den utbildning jag fick stämde väl överens med den bild jag hade, men kanske inte med den bild jag först hade i gymnasiet. Det är ett brett program som innehåller mycket matematik och fysik, vilket inte betyder att man behöver vara rädd för att det ska vara för svårt. Det är en bred och välkänd utbildning som kräver en arbetsinsats av studenten men som ger mer tillbaka.

Vad arbetar du med?

– Direkt efter min examen tillbringade jag fem roliga år med att forska på neutriner. Men efter dessa år ville jag jobba med större koppling till människor. Numera jobbar jag med att ta fram nya och förbättrade metoder för strålbehandling. Det är ett väldigt givande arbete som ger mig chansen att bidra till minskade bieffekter av strålbehandling och därmed ge förbättrad livskvalitet för svårt sjuka cancerpatienter och inte minst bidra till räddade liv. Det är rätt coolt att varje dag jobba med att förbättra folks liv.

– Det är dessutom ett arbete som har många spännande tekniska utmaningar, till exempel förbättringar av metoder inom optimering och AI för att generera bättre behandlingsplaner. Mitt jobb som Research Scientist kräver en bakgrund i fysik och där jag har stor användning av mina färdigheter från civilingenjörsstudierna men också min forskarutbildning. Det innebär att jag dagligen använder mig av metoder inom både matematik och fysik.

Hur ser framtiden ut?

– I allmänhet är det inte svårt att få jobb som civilingenjör och speciellt inte med en examen i Teknisk fysik. Det sägs ofta att man lär sig bli problemlösare, något som kan tillämpas på många sorters problem vilket också ger breda karriärmöjligheter. Detta är speciellt sant för Teknisk fysik. Innan examen är det dock fem ganska tuffa år där plugg krävs, även om man sen tidigare är van vid att aldrig behöva ta hem en mattebok. Det kan vara en lite knepig omställning men samtidigt krävs det verkligen inte att man är ett geni. Gillar du matte och fysik, kör! Oroa dig inte för om du klarar det eller inte, för det gör du även om du kan behöva plugga då och då.

Läs mer

Fler artiklar med tidigare studenter

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2023-11-07