Studentliv på KTH – gemenskap, engagemang och möjligheter
Att vara student på KTH innebär mycket mer än bara studier. Här finns ett av Sveriges största tekniska universitet och ett lika stort studentliv. Genom KTH:s studentkår, sektioner och föreningar har du fantastiska möjligheter att träffa vänner för livet, engagera dig i olika aktiviteter och skapa ett unikt kontaktnät för din framtida karriär. Välkommen till en inspirerande studietid fylld av gemenskap, kunskap och oförglömliga upplevelser!
Engagera dig i KTH:s studentkår - THS
Tekniska Högskolans Studentkår (THS) är Sveriges största studentkår för teknologer och har funnits i över 110 år. Kåren fokuserar på gemenskap, utveckling och glädje och hela året anordnas det en uppsjö av aktiviteter för alla studenter.
THS representerar KTH:s studenter i arbetet att utveckla KTH och säkerställa att utbildningarna håller högsta möjliga kvalitet.
Som student på KTH tillhör du en sektion. Sektionerna är en del av THS och drivs av studenterna själva. Sektionen är din närmsta ingång till THS och finns till för att främja det sociala studentlivet, utveckla utbildningens kvalitet och stärka kontakten med näringslivet för just din utbildning eller det ämnesområdet du studerar inom.
Föreningar och evenemang
Kårengagemang och andra sociala evenemang ger dig chansen att utvecklas, ha roligt och skaffa nya erfarenheter vid sidan av studierna. Oavsett om du vill driva projekt, vara med i en studentförening eller bara njuta av det breda utbudet av evenemang, finns det något för alla på KTH.
Många studenter väljer att engagera sig inom de många olika studentföreningar som finns. Bright på KTH är KTH:s största studentförening som bl a främjar mångfald och inkludering. Det finns föreningar inom ett stort antal olika områden, bland annat teknik, hållbarhet och framträdanden såsom kör, spex, dj och orkester. Det finns också ett flertal idrottsföreningar samt Sveriges största karneval – Quarnevalen.
Bright
Bright på KTH är KTH:s största studentförening och ett nätverk för att hitta inspiration, gemenskap och en plats att utvecklas tillsammans. Bright främjar mångfald och inkludering vid KTH genom att skapa en trygg miljö där människor från alla kulturella bakgrunder kan umgås, detta görs genom tre typer av event; Bright Minds, Bright Bites, och Bright Nights.
Quarnevalen
Varje år arrangeras en karneval av studenter på KTH, som också är norra europas största studentevenemang. Var tredje år så anordnas Quarnevalen, där studenter går i ett tåg genom Stockholms gator, och åren däremellan arrangeras det Squvalp som är en vattenkarneval i centrala Stockholm. Läs mer om Quarnevalen och Squvalp (quarnevalen.se) .
Armada
Armada (armada.nu) är Skandinaviens största karriärmässa och arrangeras av THS. Varje år besöker över 12 000 av Sveriges ingenjörs- och arkitektstudenter mässan för att träffa sina framtida arbetsgivare. Mässan är ett tvådagarsevenemang med företag från hela världen och äger rum på KTH Campus.
Spex
Varje år anordnas en rad olika interaktiva musikaliska teatrar på KTH, som kallas spex. Kårspexet är det största av alla som anordnas, med studenter från olika utbildningar i alla åldrar. Spex visas bl a på teatrar runtom i Stockholm.
Tentapubar
Efter varje tentaperiod anordnas tentapubar för att fira att tentorna är skrivna. På tentapubarna är hela kårhuset Nymble på KTH Campus öppet, med flera dansgolv och olika barer öppna. Tentapubar hålls också på flera olika sektioner.
Under året händer mycket inom studentlivet på KTH. Genom THS och olika kårföreningar anordnas många olika evenemang och aktiviteter varje år.
Var med på mottagningen och få en välkomnande start
Under de första veckorna på KTH anordnas mottagningen för nya studenter – en chans att lära känna dina kurskamrater, upptäcka studentlivet och få en bra start på studierna. Genom fester, informationsmöten och sociala aktiviteter skapas en gemenskap som många uppskattar.
Du får också möjlighet att träffa äldre studenter som kan ge värdefulla tips, lära dig mer om KTH och studentkåren THS samt få en introduktion till campus. Dessutom erbjuds introduktionskurser, till exempel i matematik, för att stärka dina kunskaper inför terminsstarten. Vi rekommenderar att ta vara på denna möjlighet – det brukar löna sig!
Som student på KTH har du många möjligheter att hålla dig aktiv. På våra olika campus finns flera träningsalternativ, såsom KTH-hallen (nordicwellness.se) på KTH Campus, Visättra Sportcenter (huddinge.se) nära KTH Flemingsberg. KTH Campus gränsar dessutom till Lill-Janskogen som bjuder på motionsspår och utegym.
Tekniska Högskolans Studentkår (THS) har också flera idrottsföreningar. Kontakta kåren för att hitta en förening som passar dig – eller varför inte starta en egen? Läs mer på thskth.se .
Hitta boende som student i Stockholm
Att hitta boende i Stockholm som student kan kännas som en utmaning, men det är långt ifrån omöjligt!
KTH-studenten Evelina delar med sig av sin bostadsresa – från andrahand och inneboende till en egen studentlägenhet. Här får du hennes bästa tips på hur du kan navigera bostadsköer, använda ditt kontaktnät och hitta bra alternativ i hela Stockholm:
Evelina, KTH-student.
– Är det omöjligt att hitta bostad som student i Stockholm? Det trodde jag innan jag började på universitetet. När jag fick antagningsbeskedet på KTH hade jag inte tänkt alls på att ställa mig i bostadsköer i Stockholm, och hade därmed noll förberedelse på den fronten. Trots förutsättningarna, löste det sig för mig! Min egen bostadsresa började genom en kortare andrahandshyrning, det gav mig tid att hitta något mer permanent. Därefter var jag inneboende i ett år nära KTH campus innan jag fick min första studentetta via SSSB. Där bodde jag i ca två år innan jag fick en lägenhet via en annan hyresvärd (Byggvesta). Här kommer mina tips för att hitta bostad i Sthlm:
Ställ dig i alla bostadsköer du kan
– Att få en lägenhet via Stockholm Stads bostadskö kräver en hel del poäng för lägenheterna som är i innerstaden, som student har du dock tillgång till en separat kö som kan kräva färre ködagar. Som tur är finns det andra alternativ än den traditionella kön! Som student så är framförallt SSSB den kö där du kan få bostad snabbt under studietiden. Korridorsrum kräver i regel inte särskilt många ködagar. Som ett exempel: den genomsnittliga kötiden för ett korridorsrum i huset Forum (SSSB) som ligger bredvid KTH campus på Valhallavägen är 164 dagar. Det är ett toppenboende att börja med och jag har flera vänner som bott i korridor och trivts väldigt bra! Ett plus att bo i korridor är möjligheten att lära känna andra studenter. Under tiden du samlar nya poäng i SSSB så är det inte alls omöjligt att få en egen studentetta efter ett års tid om du håller koll på sidan. Framförallt lägenheter som läggs ut med kort inflytt är en guldchans att få studentlägenhet! Likaså de nyproducerade kan kräva färre ködagar, men de har ofta en högre hyra.
Använd ditt kontaktnätverk och sociala medier
– Använd Facebook och Instagram för att söka lägenhet, dels i ditt egna flöde, men det finns även grupper dedikerat till annonsering av att hyra/hyra ut sina lägenheter. Underskatta inte möjligheten att ”någon känner någon som känner någon”. Det är inte omöjligt att lyckas få tag i lägenheter på det sättet! Likaså andra hemsidor kan vara värt att kolla in. Jag blev inneboende genom att jag la ut en annons på Blocket.se. Initialt var inte planen för mig att bli inneboende, men oj vad glad jag är att det blev så! För dig som är osäker på att bli inneboende, det kan bli väldigt bra! Av egen erfarenhet var det perfekt under första året, då det gav mig mycket trygghet och att jag inte kände mig ensam.
Leta efter bostad i hela Stockholm
– Kommunikationer via tunnelbana och pendeltåg funkar otroligt bra i Stockholm! Faktum är att det kan gå fort att resa från ett ställe till ett annat trots att det geografiska avståndet är långt. Att hitta bostad i de mer centrala delarna är generellt svårare (och dyrare), ett hett tips är därför att kolla in lägenheter i områden längre ut från innerstaden. Så när du letar efter bostad: kolla alltid in SL-appen där du kan se hur kommunikationerna ser ut till ditt campus. Eftersom KTH har fem campus, är ett ytterligare tips att söka bostad nära just ditt campus. Till exempel i Flemingsberg finns det mycket studentlägenheter både via SSSB och Byggvesta med kortare kötid, perfekt om du även pluggar på campus Flemingsberg!