KTH-alumnen Sandra Muhr utvecklar verktyg för cancerbehandling vid CERN
Sandra Muhr, 27, bidrar till industrialiseringen av framtidens cancerbehandlingar vid CERN, världens största partikelfysiklaboratorium, beläget utanför Genève i Schweiz.
– I uppdraget ingår att förverkliga och överföra forskningsresultat som gynnar samhällets utveckling, säger hon.
Överför teknik från den legendariska partikelacceleratorn till vården
Bara två år efter sin masterexamen i industriell organisation från KTH, arbetar Sandra Muhr med tekniköverföring från de legendariska partikelacceleratorerna i
CERN
:s laboratorier utanför Genève. Hon ingår i gruppen ”Knowledge Transfer”.
– På CERN används kunskaperna som vi får genom grundforskningen inte bara till partikelfysik, utan även till att bidra till samhällsutveckling. Inom området cancerbehandling utvecklar vi exempelvis en verktygslåda där vi skräddarsyr acceleratorer och supraledande magneter till partikelterapimaskiner, berättar Sandra Muhr.
Målet är att skapa effektivare verktyg för behandling av cancertumörer. Verktygen bygger på användning av acceleratorer, liknande de som används inom grundforskningen. Med hjälp av acceleratorerna når protoner och joner så höga hastigheter att de kan tränga in i mänsklig vävnad och förstöra de elakartade, maligna cellerna genom så kallad hadronterapi.
– Vid vanlig cancerbehandling används röntgenstrålar i form av högenergifotoner. Den typen av strålning skadar oundvikligen även en del frisk vävnad. Men genom behandlingstekniken med protoner och joner kan cancerceller behandlas mer precist. Då skonas mer av den friska vävnaden, säger Sandra Muhr.
Med hjälp av den nya, skonsammare behandlingsformen, där så kallade ”tunga joner” används, kan mycket aggressiva tumörer kontrolleras i ökad utsträckning. Men hadronterapi är kostsam.
Genom EU-kommissionens finansiering av projektet
HITRIplus
hoppas medverkande institutioner få ner kostnaderna för behandlingen, så den blir mer tillgänglig för allmänheten.
– Vi vill föra över forskningsresultaten till samhället genom en effektiv industrialisering av vår teknologi, på ett så smidigt sätt som möjligt, säger Sandra Muhr.
Hennes formella titel är Knowledge Transfer Officer inom Medical Applications, och hon är speciellt inriktad på aktiv kunskapsöverföring mellan vetenskap och företagsvärlden.
I rollen ingår bland annat att identifiera intressant teknik och hitta sätt att
överföra tekniken till industrin
.
Vad var det som lockade dig att söka jobb på CERN?
– Jag inspireras av kända exempel på teknologier som har sitt ursprung på CERN och har letat sig ut i samhället, som ”World Wide Web”. Jag fascineras också av att få använda CERN:s partikelacceleratorteknologier för att bidra till samhällsutveckling.
Vad siktar du på att jobba med om tio år?
– Jag vill arbeta med framtidens teknikutveckling på ett kreativt sätt och utveckla nya, okonventionella lösningar på samhällsutmaningar. På KTH lärde jag mig att snabbt förstå och ta till mig tung teknik, och det har jag haft nytta av här på CERN. Det har hjälpt mig i arbetet med att ta vår skräddarsydda verktygslåda för cancerbehandlingar vidare till framtida industrialisering.
Text: Katarina Ahlfort
Foto: CERN