Fast jobb på NASA direkt efter KTH-studierna
Tre dagar efter att ha presenterat sitt examensarbete i teknisk fysik vid KTH åkte Tove Ågren till USA. I Kalifornien väntade en tillsvidareanställning på NASA, där hon idag skapar simuleringar för helikoptrar som ska undersöka miljön på Mars.
Mycket har hänt sedan Tove Ågren flyttade från hemorten Falun till Stockholm efter gymnasiet 2015. Hon valde att ta ett par sabbatsår från studierna, och jobbade bland annat i kaffebutik och som fotomodell för agenturen Mikas, innan hon 2017 började studera
Teknisk fysik 300 hp
vid KTH.
– Parallellt med högskolestudierna praktiserade jag på ESA, European Space Agency, och jag gjorde mitt exjobb på Svenska Rymdaktiebolaget, berättar hon.
Strax före pandemin, 2020, fick hon en praktikplats på NASA via svenska Rymdstyrelsen, men på grund av Coronapandemin fick hon slutföra praktikprojektet på distans hemifrån Sverige.
– Men jag gav inte upp tanken på att arbeta för NASA i USA, jag höll tät kontakt med handledare på plats, och det funkade.
Tove Ågren rekommenderades att söka en tjänst som blivit ledig, och idag har hon fast anställning på
NASA Ames Research Center
.
Helikopter ska samla material från Mars yta
– Mitt arbete går ut på att skapa modellering och simulering av helikoptrar som ska flyga på Mars och samla in material från marken.
Via helikoptrarna ska så kallad ”sample return” utföras, där prover från planetens yta fraktas vidare för analys på jorden.
– Helikoptertekniken kan även bidra till byggnationen av den framtida infrastrukturen på Mars. Och beroende på vad som hittas på planetens yta i form av biologiska och kemiska fynd kan forskningen öka vår förståelse för universum och vara värdefull för livet här på jorden, säger Tove Ågren.
Hon bor i staden Cupertino i the Bay Area, en kvart från Mountain View och NASA:s högkvarter med bil.
– Här behöver man bil för att kunna ta sig runt. Bostadsmarknaden här är om möjligt ännu mer extrem än i Stockholm. Jag har fått plats i ett kollektivboende med tolv personer, varav sex av oss är arbetskamrater på NASA Ames Research Center.
Ingångslönen på statliga NASA är hög jämfört med liknande positioner i Sverige, som i Silicon Valley ändå anses vara en blygsam summa jämfört med de privata storföretagens lönenivåer, påpekar Tove Ågren.
– Man kan tjäna dubbla beloppet på privata teknikföretag, men jag är väldigt nöjd med den här lönen, särskilt med tanke på att jag bara har grundläggande examen i teknisk fysik på KTH, med en master i tillämpad matematik och beräkningsvetenskap.
Hon planerar att fortsätta forska och doktorera i rymdteknik, och siktar på att komplettera studierna successivt, parallellt med arbetet.
– Jag tycker mycket om KTH, jag kan tänka mig att doktorera där i framtiden, eller vid ett lärosäte i Nederländerna, Frankrike eller Schweiz. Allra helst skulle jag vilja jobba och verka halva året i USA och vara i Sverige på somrarna.
Kan du själv tänka dig att medverka vid en resa till yttre rymden?
– Absolut. Rymden och universum är så fascinerande, vi är många som jobbar i den här branschen som drömmer om rymdresor. En av mina rumskamrater har redan kommit långt i uttagningarna för astronauter i framtida projekt.
Hur ser din vision ut framåt, vad arbetar du med om tio år?
– Drömsituationen är att fortsätta jobba i rymdbranschen, mycket roligt kommer att hända inom rymdtekniken framöver. Exempelvis ska helikoptrarna tas i bruk på Mars redan om fem år, 2028 enligt planen.
– Projektets forskningsrön kan förhoppningsvis ta oss närmare svaret på frågan ”Har det funnits liv på Mars”, och även öka människans förståelse för klimatförändringar på jorden. Nya tekniska lösningar som skapas i projektet kan komma att förbättra livet för alla.
Text: Katarina Ahlfort
Foto: Demi Vincefi