Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Utbytesstudier

Byt ut dina studier vid KTH mot en termin eller två vid ett av KTH:s över 200 utbytesuniversitet världen över. Ansökan till utbytesstudier är öppen två gånger per år, i november och februari. När du ska ansöka beror på om du läser hela din utbildning på KTH eller om du endast läser ett masterprogram på KTH. Att söka och genomföra utbytesstudier är enkelt, följ bara stegen nedan.

1. Ta reda på när ett utbyte passar

Du kan tidigast åka på utbytesstudier i årskurs 3 på kandidatnivå, och du behöver ligga i fas med dina studier. Om det är årskurs 3, 4 eller 5 (åk 1 eller 2 på masternivå) som passar bäst för dig beror på vilket program du läser. Beroende på val av universitet och kurser kan du kanske åka flera utbyten.

Vi har samlat information om när KTH generellt rekommenderar utbytesstudier för just ditt program. Din internationella koordinator, som är knuten till ditt program, hjälper dig också att hitta alternativ som passar dig.

När passar det att åka på utbyte?

2. Hitta intressanta utbytesuniversitet

Ta reda på mer information om de universitet du kan studera vid. Här under sidorna för utbytesstudier kan dy filtrera fram tillgängliga utbytesuniversitet baserat på vilken KTH-skola ditt program tillhör. På respektive universitets sida hittar du beskrivningar av lärosätena, info om poängkrav och terminstider, och ofta reseberättelser från tidigare studenter. Innan du ansöker om utbytesstudier, se till att universitetet erbjuder kurser inom ditt ämnesområde och som du kan tillgodoräkna inom ditt KTH-program, samt att studierna sker på ett språk du behärskar.

Hitta utbytesuniversitet

3. Se över din ekonomi

Utbytesstudier kostar inte något i form av studieavgifter. En del länder kan dock ta ut avgifter för visum och försäkringar. Vissa länder kan även vara dyrare att bo och leva i jämfört med Sverige. Se över hur din ekonomi och ditt studiemedel kommer att se ut och om du kan söka stipendium.

Finansiering för utbytesstudier

4. Gör din ansökan

När du ansöker om utbytesstudier beror på om du läser hela din utbildning på KTH eller om du endast läser din master här.
• Du som läser hela din utbildning vid KTH ansöker till utbytesstudier i november läsåret innan du vill åka på utbytesstudier.
• Du som endast läser en masterutbildning på KTH ansöker till utbytesstudier i februari läsåret innan du vill åka på utbytesstudier.

I din ansökan kan du lista upp till fem val av universitet som du rangordnar. Välj utbytesuniversitet baserat på vad du är intresserad av och efter hur stor chans du har att bli nominerad.

Läs mer om ansökan om utbytesstudier

5. Nomineringsbesked och förberedelser

Efter att ansökan har stängt går ansvariga på KTH igenom alla ansökningar. Utbytesplatserna fördelas då ut till de sökande baserat på snittbetyg och behörighet. När du (förhoppningsvis) har fått ett positivt besked om att du har tilldelats en utbytesplats, så är det dags att göra ditt slutgiltiga kursval samt officiellt söka till utbytesuniversitet. Det kan också vara läge att börja förbereda andra praktiska saker som visum och stipendieansökningar, eller hitta bostad.

När terminen vid universitetet startar är det dags för avresa!

Information för nominerade utbytesstudenter

Missa inte de här möjligheterna!

Certifikat för global kompetens

Ta din utbyteserfarenhet till nästa nivå genom att läsa kursen Interkulturell kompetens innan ditt utbyte och kursen Global kompetens efter. När du sedan tar ut din examen bifogas ett Certifikat för global kompetens, en kvalitetsstämpel och ett bevis på att du är förberedd för dagens internationella arbetsliv.

Certifikat för global kompetens

Förbättra dina språkkunskaper

För att klara utlandsstudierna kan du behöva förbättra dina språkkunskaper. KTH erbjuder ett stort utbud av poänggivande språkkurser samt språkpartnerprogram och språkcaféer.

Språkkurser, språkpartnerprogram och språkcaféer