Här samlar vi flera av de vanligaste frågorna kopplade till utbytesstudier vid KTH, bland annat inom områden som ansökan, behörighetskrav och kursval. Klicka på frågorna för att se svaren.
KTH:s internationella koordinatorer hjälper dig med frågor kring utlandsstudier. Kontaktuppgifter hittar du på sidan
Internationella koordinatorer
.
Behörighetskrav
Du kan ansöka om utbytesstudier under årskurs 2, men inte bedriva utbytesstudier förrän tidigast under årskurs 3. Du behöver uppfylla de behörighetskrav som hittas på sidan
Behörighet och urval för utbytesstudier
.
Du som åker på utbytesstudier i årskurs 3 ska inte ha fler än två oavslutade kurser, vilket gäller kurser fram till och med läsperiod 1 det läsår du lämnar in en ansökan om utbytesstudier.
Du som åker på utbytesstudier i årskurs 4 eller årskurs 5 ska inte ha fler än tre oavslutade kurser, vilket gäller kurser fram till och med läsperiod 1 det läsår du lämnar in en ansökan om utbytesstudier.
Du som endast läser ett masterprogram på KTH och har tagit kandidatexamen på annat lärosäte än KTH, måste ha uppnått 30 hp vid KTH det läsår du lämnar in en ansökan om utbytesstudier till och med läsperiod 2.
Du behöver läsa på om de universitet du är intresserad av, för se att de har kurser som du kan tillgodoräkna dig inom ditt program. I ansökan behöver du fylla i ett kursvalsformulär med vilka kurser du avser följa under utbytesstudierna.
I ansökan behöver du även bifoga ett foto. Om du medverkat i Studentkårens mottagningsverksamhet för internationella studenter, så ska du ladda upp ett intyg på det i ansökan.
Vi rekommenderar att du påbörjar din ansökan i god tid innan deadline. När du väl har påbörjat din ansökan Mobility Online kan du arbeta med den fram till sista ansökningsdatum.
Du har möjlighet att söka till max fem olika universitet. Du ska ange i vilken prioriteringsordning du önskar söka till respektive universitet.
Ja, om du vill åka med en vän/studiekamrat ska du be den internationella koordinatorn på din skola att göra en manuell anteckning att ni har önskemål om detta, eftersom det inte går att åtgärda detta i ansökningssystemet Mobility Online.
När ni ber om hjälp med detta, kommer det lägre av era medelbetyg vara det ni söker på. Om det inte finns tillräckligt med platser vid ett visst universitet så kommer ingen av er få en plats där.
Besked om tilldelad plats brukar vanligen skickas ut i början av februari om du läser hela din utbildning och har ansökt i november, och i mars om du endast läser ett masterprogram på KTH och har ansökt i februari.
Masterprogram och spår
Gör kursvalet för det program eller spår som du troligen väljer. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar att det också finns kurser som är relevanta för dina alternativa program/spår.
Det är möjligt. Det är inte alla destinationer som erbjuder kurser som är relevanta för alla masterprogram eller specifika spår.
Om du inte kan hitta tillräckligt många kurser som kan tillgodoräknas inom din utbildning, löper du risk att inte kunna ta ut din examen i tid. Det är då bäst att överväga andra alternativ och att inte göra en ansökan till det universitetet. Det finns alltid alternativ i form av andra destinationer eller andra typer av utlandsstudier.
Du bör lista kurser som motsvarar heltidsstudier. Vad som motsvarar heltidsstudier anges på respektive
universitets sida på Studentwebben
.
Ja. Du måste kontrollera dina möjligheter för alla alternativ du söker (max fem).
Ja. Lista de kurser som du vill läsa, och ange att det är valfria kurser. En kurs kan till exempel inte tillgodoräknas som valfri kurs om den överlappar med en annan kurs som du redan har genomfört i din utbildning. Det kan också vara så att de kurser du listat inte är möjliga för dig att läsa vid det universitetet. Din internationella koordinator kan ge dig mer information under ansökningsprocessen.
Om du ansöker om olika terminer bör du åtminstone se om det andra alternativet har förutsättningar att fungera. Terminsdatumen kan vara annorlunda än KTH:s, eller så erbjuds få kurser inom ditt ämnesområde under den andra terminen. Detta är återigen ett sätt att undvika att få en plats som visar sig inte fungera när man gör en definitiv studieplan.
Läs noggrant utbildningsplanen för ditt program. Meningen är att du ska hitta motsvarigheter till dina obligatoriska kurser den termin du är på utbytesstudier. Efter din nominering kommer du att lämna in en preliminär studieplan för tillgodoräknande av utbytesstudierna. Programansvarig utvärderar därefter ditt förslag och gör en bedömning gällande vad som kan tillgodoräknas.
Ja, eventuellt. På några universitet kan du göra motsvarande examensarbete, men du måste kontrollera om det är möjligt innan du gör en ansökan. Ofta måste du även ha hittat en handledare innan du åker. Du kan läsa mer om hur du går till väga via sidan
Examensarbete utomlands
.
Återkoppling om kursval
I regel inte, men kursvalsformuläret används för att kontrollera att det finns en rimlig möjlighet att de utbytesuniversitet du har valt kan fungera för dig. Du kommer att göra en studieplan efter att du har nominerats. Det här formuläret är dock en viktig förberedelse för att göra en bättre ansökan och vara redo för nästa steg.
Din internationella koordinator kan vägleda dig i processen att hitta kurser, men kommer inte att hitta kurserna åt dig. Det är ditt ansvar att hitta relevanta kurser på de universitet du vill studera vid.
Nej, inte i det här skedet. Kursvalsformuläret är framför allt ett sätt för dig själv och för din internationella koordinator att se att dina val av utbytesuniversitet kan fungera.
ESI är ett särskilt attribut som används vid administration av europeiska studentutbyten, exempelvis inom Erasmus+-programmet, för att att underlätta att personuppgifter och studieresultat överförs korrekt mellan de inblandade lärosätena.
Du hittar ditt ESI i Mobility Online. Logga in i Mobility Online och gå till din ansökan.
Du hittar ditt ESI under "Complete Personal Data", se bilden nedan.
Terminen innan du ska åka kommer du att få göra en studieplan där det framgår vilka kurser du planerar att följa under utbytesperioden samt hur de ska tillgodoräknas inom det program du läser på KTH.
Denna studieplan kommer PA (programansvarig) att gå igenom och ge dig feedback på om de passar ditt program samt om de kan motsvara heltidsstudier. På så sätt kan PA ge dig ett förhandsbesked om du kommer kunna tillgodoräkna dig kurserna inom ditt program. Du kan läsa mer om sidan
Studieplanering på Studentwebben
.
Om du inte skulle klara att ta alla poäng (motsvarande 30 hp per termin) under utbytesperioden, så riskerar du att förlänga din studietid på KTH. Du kommer behöva ta igen den eller de kurser du missat i efterhand. Du riskerar att bli återbetalningsskyldig till CSN.
För avgiftsskyldiga studenter finns andra regler, se mer på sidan
FAQ tuition fees
.
Efter utbytesstudierna behöver du skicka in en ansökan om tillgodoräknande, det sker inte automatiskt. Blankett och instruktioner för detta hittar du på sidan
Inför hemkomsten
.
Studieplan
Om du inte skulle klara av att ta alla poäng (motsvarande 30 hp per termin) under utbytesperioden eller om du skulle ta kurser som inte kan tillgodoräknas inom ditt program, så riskerar du att förlänga din studietid på KTH. Du kommer behöva ta igen den eller de kurser du missat i efterhand.
Vad som gäller för byte av kurs ser olika ut på olika universitet. Oftast brukar det vara möjligt att i början av en termin byta någon kurs. Det är viktigt att ha i åtanke att om du byter en kurs under utbytet så behöver du informera både PA (programansvarig) och internationell koordinator om detta så att den kurs du byter till kan tillgodoräknas inom ditt program vid KTH.
Utbytesstudier innebär att man förväntas studera på heltid vid värduniversitetet.
Finansiering
Studenter som tilldelas en utbytesplats inom EU kan ansöka om Erasmus + stipendium. Stipendiet beräknas per dag och ges för studietiden vid värduniversitetet samt vistelse vid värduniversitet innan studiestart om denna är obligatorisk, vid till exempel intensivkurser och introduktion.
Några av KTH:s skolor erbjuder studenter som ska studera utanför Europa att ansöka om resestipendium och/eller språkkurs-bidrag. Mer information finns på sidan
Finansiering för utbytesstudier
.
Ja, under utbytesstudierna kan du behålla studiemedel från CSN med samma bidragsbelopp som för studier i Sverige. Det kan även finnas möjlighet att ansöka om merkostnadslån. För mer information besök
CSN:s webbplats, csn.se
.
Vissa universitet har krav på språktest. Exempelvis kan utbytesstudenter i vissa fall behöva skriva ett Test of English as a Foreign Language, TOEFL. I de fall detta krävs ska det stå på
respektive universitets sida på Studentwebben
.
Du behöver informera dig redan innan du anger att specifikt universitet i dina universitetsval om det krävs ett resultat från TOEFL (eller annat test), eftersom både bokningstid och resultat ofta tar lång tid att få. Det är viktigt att du skickar in resultatet tillsammans med andra efterfrågade dokument innan sista ansökningsdatum vid värduniversitet du fått en plats till.
Förberedelser inför utbytesstudier
Det första du ska göra inför eventuella utbytesstudier är:
att hitta de kurser du vill följa vid ett universitet för att kunna göra en studieplan
du kommer behöva göra en ansökan till det universitet du nominerats till
du behöver se över hur du ska göra med ditt vanliga studiemedel och om du ska söka stipendium
du behöver kontrollera om och hur du ansöker om visum
du behöver kontrollera hur det fungerar med boende, försäkring etc.