När du ansöker till utbytesstudier beror på om du läser hela din utbildning på KTH eller om du endast läser ett masterprogram på KTH. På den här sidan finns all information du behöver kring ansökningsprocessen.
Ansökan till utbytesstudier
Ansökan till utbytesstudier för nästa läsår, 2025/2026, är öppnar 7 november kl. 12.00 och stänger 28 november kl. 12.00.
Ansökan är öppen för dig som studerar eller har studerat din kandidatutbildning vid KTH. Om du har läst din kandidatutbildning vid ett annat universitet än KTH ska du ansöka i nästa ansökningsomgång som är öppen 6 till 20 februari 2025.
Länken till ansökan hittar du här när ansökan är öppen.
Endast du som har läst eller läser din kandidat på KTH ansöker i november
Du som läser hela din utbildning, inklusive kandidatutbildning, vid KTH ansöker om utbytesstudier för läsåret 2025/2026 7-28 november 2024. Ansökan öppnar och stänger klockan 12.00.
Det gäller alltså dig som läser:
arkitektutbildningen
en civilingenjörsutbildning
en högskoleingenjörsutbildning
en kandidatutbildning
en masterutbildning och som tidigare tagit examen från KTH
Alla som läser en utbildning på KTH kan ansöka i februari
Alla som läser en utbildning med utbytesmöjligheter på KTH kan ansöka om utbytesstudier för läsåret 2025/2026 6-20februari 2025. Ansökan öppnar och stänger klockan 12.00.
Du som har läst din kandidatutbildning vid ett annat lärosäte än KTH har förtur till utbytesplatserna.
För dig som har läst eller läser din kandidatutbildning vid KTH fungerar den här ansökningsomgången i praktiken som en sen ansökan, där du kan bli tilldelad någon av de platser som är kvar efter ansökningsomgången i november.
Även du som läser hela din utbildning på KTH kan ansöka i februari, om du missade ansökan i november. För fullständiga behörighets- och urvalsregler, gå till
Behörighet och urval för utbytesstudier
. Är du osäker på när du ska ansöka, eller har frågor, kontakta din
internationella koordinator
.
Det här gäller vid ansökan
Du kan ansöka om utbytesstudier under åk 2, men inte bedriva utbytesstudier förrän tidigast under åk 3. Du som tidigare tilldelats en plats och genomfört utbytesstudier, samt du som tilldelats en plats men avsagt dig platsen, kan ansöka igen. Dock har studenter som inte tidigare ansökt om och tilldelats en plats företräde när platser fördelas. Du kan ansöka till max fem universitet och sätta dem i prioriteringsordning.
Så länge en avrådan från UD om utresa till andra länder är giltig, gäller den också mot att bedriva utbytesstudier via KTH. Var noga med att kontrollera vilka krav och eventuella restriktioner som finns i det land/region där du avser att studera.
Om du redan har tilldelats en utbytesplats inför kommande läsår, får du endast göra ny ansökan om:
det visat sig att platsen du blivit tilldelad inte kommer fungera akademiskt, eller
om du vill söka utbyte för ytterligare en termin.
Innan du ansöker är det viktigt att kontrollera att du är behörig för utbytesstudier.
Du kan få uppehållstillstånd i Sverige även om du ska vistas i ett annat land under en del av tillståndstiden, om utlandsvistelsen är en del av den utbildning som du är antagen till i Sverige. Om du ska till ett annat land som en del av utbildningen bör du kontakta myndigheterna i det landet för att ta reda på vad som krävs för en vistelse i det landet.
Du ansöker i systemet Mobility Online. Ansökan görs i två steg. I den första delen fyller du i personuppgifter, studieinformation och val av utbytesuniversitet. Därefter får du ett meddelande från MobilityOnline om att du ska registrera dig via länken i meddelandet och ladda upp följande dokument:
Ett
kursvalsformuläret (dotx 66 kB)
med kort motivation om val av kurser till respektive universitet. Kursvalsformuläret ska du skicka in som pdf-fil. Vanliga frågor och svar om kursval och annat kan du hitta i
FAQ för utbytesstudier
.
Om du någon gång under de senaste två åren har medverkat i THS mottagningsaktiviteter för internationella studenter ska ett intyg från THS också laddas upp i ansökningssystemet. Intyget är alltså giltigt i två på varandra följande ansökningsomgångar efter det att aktiviteterna genomförts.
Här finns en
guide (pdf 491 kB)
på svenska om de olika fälten i själva ansökan om utbytesstudier.
Om du planerar att dina studier utomlands ska påbörjas under ditt första år på masternivå, måste du ange vilket masterprogram du avser att söka i din ansökan för utbytesstudier.
När du väl har påbörjat en ansökan i MobilityOnline kan du arbeta i den fram till sista ansökningsdatum.
Inlämning av portfölj är obligatorisk för alla arkitekturstudenter som söker utbytesstudier.
Behörigheten granskas genom portföljbedömning. Portföljen måste uppfylla en viss kvalitetsnivå för att ansökan ska komma ifråga oavsett eventuell konkurrens om platsen. Genom portföljen gör Arkitekturskolan en bedömning om det anses att du kan tillgodogöra dig utbytesstudier.
Om du ska åka på utbyte i årskurs 4 av arkitektutbildningen (ARKIT) måste du vara godkänd i alla kurser i årskurs 1-3 innan du börjar dina utbytesstudier. Om du ska åka på utbyte i årskurs 5 av arkitektutbildningen måste du vara godkänd i alla kurser i årskurs 1-4 innan du börjar dina utbytesstudier. Om du är student på det seperata masterprogrammet (TARKM) måste du vara godkänd med alla kurser i årskurs 1 innan du börjar dina utbytesstudier. Studenter som åker på utbyte i årskurs 5 av arkitektutbildningen (ARKIT) eller genom masterprogrammet (TARKM) får bara åka utomlands 1 termin.
Endast projekt från studierna vid arkitektutbildningen ska inkluderas till portföljen. Sökande från masterprogrammet i arkitektur (TARKM) får inkludera något projekt från sina tidigare studier till portföljen. Men dock måste alla projekt från studierna vid KTH inkluderas till portföljen. Den sökande är fri att själv bestämma vilka projekt hen vill ta med till sin portfölj. Portföljen behöver inte vara anpassad mot de universitet som söks. Ange vilken kurs och årskurs som projektet gjorts i och om projektet gjorts individuellt eller i grupp.
Portföljen, som inte ska vara större än 10 mb, ska laddas upp till OneDrive. Deadline för inlämning av portfölj är samma som deadline för ansökan till utbytesstudier.
För att få instruktioner från MobilityOnline ska du ange din KTH-epostadress. Vissa mail som skickas via KTH kommer inte fram till mottagare på live.com, live.se, hotmail.com, hotmail.se, outlook.com eller gmail.com.
Om du får tekniska problem, kontakta
mobility-online@kth.se
. Om du använder en offentlig dator för att hantera din ansökan, var noga med att stänga ner webbläsaren efteråt.
Komma åt en ansökan i MobilityOnline
Har du redan påbörjat en ansökan i MoL, som du vill komma in i igen? Då kan du logga in via den här länken:
MobilityOnline
.