Studenterna om att vara ny på KTH
KTH-studenterna Erik och Kerstin berättar om hur det var att vara ny på KTH och ger sina bästa tips till nya studenter.
Hur går mottagningen till - studenten Erik berättar
Jag deltog i hela mottagningen och det var superkul. Det var verkligen en jättebra start på sektionslivet. Det var inte så mycket som var utbildningsrelaterat, men det var ett jättekul sätt att träffa många nya vänner på och få veta vad för skoj som man kan förvänta sig under de kommande 5 åren. Det var så roligt så jag bestämde mig för att engagera mig i mottagningen nu i höst för de nya ettorna.
Vad gör man i en sektion?
Allt möjligt och lite till. Det beror på om man engagerar sig eller inte. Gör man inte det så kan det vara att delta på fester, sittningar och andra roliga event som brännbollsturneringar. Är man engagerad så kan det vara allting från att sitta i styrelsen som ekonomiansvarig, till som mig som årskursrepresentant att utvärdera kurser med lärare.
Det är väldigt varierat och sen finns det ju ett utrymme att skapa en egen klubb i sektioner också om man mot förmodan inte hittat någonting man känner för.
Har du några tips till nya studenter?
Jag hade många vänner som undrade saker som: hur går det om jag inser att programmet inte är för mig, om det blir för svårt eller om jag blir underkänd på en tenta.
Men det som ska sägas är att det löser sig. Det finns hjälp att få från studievägledarna, både hur jag gör med den här tentan eller om det här programmet inte riktigt var för mig. Alla program har studievägledare som kan hjälpa dig så det finns verkligen alla resurser man kan behöva här på KTH.
Eget ansvar för studierna - studenten Kerstin berättar
Jag skulle säga att det är väldigt stor skillnad för på gymnasiet så går man i en klass med kanske 30 personer och man har en lärare som har uppsikt över alla. Här är det en föreläsare som aldrig har sett en tidigare och de har inte koll på en på samma sätt och påminner en inte om att man måste få in något i tid. Men det gick ganska snabbt att vänja sig vid det, att det är såhär det funkar på KTH.
Det blir väldigt mycket eget arbete och eget ansvar och den största skillnaden skulle jag säga är att det är lite mer luddigt på KTH kring vad som behöver göras och hur mycket man ska göra. På gymnasiet måste man vara på alla lektioner och ha närvaro. På KTH är allt inte obligatoriskt och då blir det viktigt att man håller sig i skinnet lite för att det blir så lätt att man kanske inte orkar gå på en tidig matteföreläsning och sen plötsligt så inser man att man ligger långt efter. Det är där det är viktigt att ta ansvar för sina studier.
Hur kan man hantera den omställningen och komma igång med studierna på ett bra sätt?
Jag var väldigt nervös för det innan. Man har ju hört att plugga civilingenjör på KTH är väldigt mycket plugg och att det blir en stor omställning från gymnasiet. Men man får ju också tänka att alla är nya på det här så man sitter i samma båt och det är därför det också är så bra att plugga tillsammans för alla har det svårt i början. Sen skulle jag säga att efter första eller andra tentaperioden så började man förstå hur mycket tid man måste lägga på pluggandet.
Går man på föreläsningarna får man struktur. Det är så lätt att bli stressad, men ta det lugnt, det finns tid. Och gör tid för lite roliga aktiviteter också. För det är så lätt att fastna i att plugga hela tiden. Studentlivet är ju ändå hälften kul också så man måste komma ihåg att göra sånt också.
Har du några tips till nya studenter?
När det gäller plugget och omtentor måste man komma ihåg att det är okej och det löser sig. För det var sånt jag var stressad över innan, även om alla säger att det är helt lugnt och går att ta igen så var det svårt att tänka så när jag fick min första omtenta. Men det löser sig och är inte hela världen, det händer alla nån gång. Man får göra om tentor hur många gånger som helst. Världen går inte under.
Men också att se till att ha kul, man är bara student en gång så man får se till att ta vara på det.
Amanda och Ebba berättar om första tiden på KTH
Hör Amanda och Ebba berätta om mottagningen och annat som händer första tiden på KTH i vår podd KTH Student.