Guide till att plugga på universitetet
Är du ny till studier på universitetet är det inte helt lätt att veta hur allt funkar. Här samlar vi allmänna tips som är bra att ha koll på i början av dina studier på KTH, hur det skiljer sig från gymnasiet och om matten på KTH.
Skillnader mellan gymnasiet och universitetet
Matematik
Allmänt om studier på KTH
Skillnader mellan gymnasiet och universitetet
Du ansvarar själv för dina studier
När du pluggar på universitet eller högskola har du eget ansvar för dina studier. Det betyder att du själv behöver ha en överblick över dina studier och ha koll på inlämningar, tentor (prov), föreläsningar och administration under studierna såsom att registrera dig till kurser och tentor. I din utbildningsplan håller du koll på vilka kurser som ingår i ditt program och när kurserna ges.
Läsårsindelning och viktiga datum
Föreläsningar är schemalagda och inte alltid obligatoriska, men labbaktiviteter eller seminarier måste du ofta gå på. Hur du lägger upp dina studier är alltså upp till dig, men tänk på att kursens upplägg med föreläsningar och andra schemalagda moment är planerade för att du ska lära dig det du behöver under kursen. Pluggar du på heltid, 100 %, förväntas du lägga 40 timmar i veckan på dina studier.
KTH erbjuder också stöd för att du ska få en effektiv studieteknik. Du kan kontakta studievägledare, eller varför inte ställa en fråga till en KTH-student för att få deras bästa tips. Dessutom har du oftast en föreläsning om studieteknik i början av din första termin.
Föreläsningar, seminarier, grupparbeten och labbar
Även om du ofta kommer att tillbringa en del tid varje vecka på föreläsningar, seminarier och laborationer kommer du att ägna en stor del av din tid åt självständiga studier eller grupparbeten. På KTH är det en integrerad del av utbildningen att lära sig att arbeta tillsammans.
Du tar med egen lunch
På universitetet tar du med din egen matlåda eller köper lunch. På våra campus finns många olika lunchrestauranger och många av dem har också studentpriser om du har ett studentkort.
Mikrovågsugnar, matsalar och lunchrum finns självklart också så du kan värma din egen matlåda, exempelvis i sektionslokaler och kårhuset Nymble.
Mikrovågsugnar och pentryn på campus
Inget personligt skåp på campus
Till skillnad från gymnasiet har du inget eget skåp på campus. Däremot finns det skåp att hyra eller låna på olika ställen, bland annat i KTH Biblioteket på KTH Campus. På KTH Flemingsberg och KTH Södertälje kan du hyra skåp via sektionen, både under korta eller långa perioder.
Studiemedel via CSN
Som student kan du söka studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du kan söka så fort du har fått ditt antagningsbesked. Det är bra att söka studiemedel för både höst- och vårterminen samtidigt. För att få studiemedel måste du ha lämnat din studieförsäkran, börjat studera och kursregistrerat dig.
Läs mer om villkor och hur du ansöker om studiemedel på CSN:s hemsida.
Stipendier
På KTH finns det ett stort antal stipendier du kan söka löpande under din studietid för ekonomiskt stöd. Det finns stipendier som alla studenter kan söka och stipendier för specifika utbildningar.
Du köper själv kurslitteratur
Under de flesta kurser behöver du olika böcker, alltså kurslitteratur. Inför kursstart får du information om vilken kurslitteratur du behöver under kursen. Böcker kan du köpa både nytt eller begagnat, eller låna från biblioteket. Begagnad kurslitteratur hittar du exempelvis på Kårbokhandeln (karbokhandeln.se) eller KTHBOK (kthbok.com) .
Hur hittar jag bostad?
Välj inte bort en spännande utbildning på KTH för att du är orolig över att det är svårt att hitta bostad, det finns många sätt att leta boende. Här samlar vi tips om bostadsköer och andrahandsuthyrning i Stockholm. Dessutom får du KTH-studenternas bästa tips och information om Stockholms kollektivtrafik.
Matte på KTH
Måste jag vara duktig på matematik för att klara av studierna på KTH?
Du behöver inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH, men det är en hel del matematik på KTH:s utbildningar. Därför krävs engagemang och bra studievanor för att lyckas. Du behöver inte fler förkunskaper än det du lärt dig i gymnasiet. Många väljer att plugga tillsammans med andra studenter och lösa uppgifter i grupp. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast.
Om du känner att dina kunskaper i matematik är begränsade eller om du känner dig osäker inför dina studier så finns det kurser i förberedande matematik, både som introduktionskurs på KTH under mottagningsveckorna eller online via Sommarmatte.se .
Matten är en viktig del av tekniska studier
I gymnasiet behandlas matematik som ett isolerat ämne. På KTH ingår matematik i många kurser. Man kan säga att matematiken är språket med vilket du kommunicerar i de andra ämnena. Mattekurserna hålls därför oftast under programmens första och andra år och lägger grunden för resten av din utbildning.
Introduktionskurs i matte under mottagningsveckorna
Under mottagningen och introduktionsveckorna erbjuder KTH kursen intromatte, som är en frivillig kurs som repeterar vissa kunskaper och färdigheter från gymnasiet. Intromatten ges under introduktionsveckorna för de allra flesta nya studenter. Du kan också ta en förberedande kurs i matte online på Sommarmatte.se .
Du kan få stöd med matten
Under din studietid på KTH finns det fler sätt att få hjälp med matten.
- Känner du ett behov av att förbättra din studieteknik kan du kontakta KTH:s studievägledare . De hjälper dig som student att hitta en studieteknik som passar just dig.
- KTH erbjuder också en förberedande kurs i matematik på KTH under mottagningsveckorna, eller så kan du ta en kurs online via Sommarmatte.se . Genom att ta en förberedande kurs har du chans att fördjupa dina mattekunskaper inför kommande högskolestudier.
- Mattecoach är en gratistjänst online där blivande matematiklärare ger studenter som vill bli bättre i matte stöd på distans. Coacherna är utbildade i matematik och matematikdidaktik på bland annat KTH och de har fram till idag samlat på sig erfarenheter från tusentals unika samtal och timmars coachning av studenter som söker hjälp inom matematik. Läs mer på Mattecoach.se .
Allmänt om studier på KTH
Behöver jag köpa en dator?
Du har alltid tillgång till en dator på KTH så det är inget måste att ha en egen dator. På våra olika campus finns det många datorsalar med datorer som har alla program du behöver som student. En egen dator kan såklart vara smidigt att ha, men inget krav. Vilken typ av dator du har är upp till dig, vill du ha tips kan du alltid fråga en KTH-student.
Plugga tillsammans med klasskompisar
Många väljer att plugga tillsammans med klasskompisar. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast. Särskilt inför tentaperioder kan det vara skönt att plugga tillsammans med andra som ska skriva samma tenta.
Plugga utomlands under dina studier
Många studenter på KTH väljer att plugga en del av sin utbildning utomlands. Under ditt tredje, fjärde eller femte år har du chansen att studera utomlands. Många väljer också att göra sitt examensarbete utomlands. Missa inte Utlandsbloggen där du kan följa KTH-studenter som är på utbyte.
Stöd under studierna
Under hela din studietid finns det många olika stöd att få. Längre upp på denna sida har vi beskrivit olika stöd du kan få med matten, men du kan också få studie- och karriärvägledning, stöd för att utveckla din studieteknik, kompensatoriskt stöd om du har en funktionsnedsättning (Funka) eller stöd med din hälsa från Studenthälsan. Här har vi samlat det stöd du kan ta del av som student på KTH.
Personliga menyn
Personliga menyn är det grå fältet överst på kth.se. När du loggar in har du tillgång till tjänster som Ladok, ditt schema, e-post, kurs- och examinationsregistrering. Du ser även alla dina kurser, med länkar direkt till kursinformation och kursrummen, och för dig som läser program finns också ditt program, med länkar till bland annat utbildningsplan.
Skaffa gratis WiFi via Eduroam
Som student har du tillgång till gratis trådlöst nätverk på KTH som kallas Eduroam. Det kan du skaffa så fort du aktiverat ditt KTH-konto.
Canvas, KTH:s kursplattform
Canvas är den lärplattform, eller LMS (Learning Management System), som används för alla kurser på KTH. Här hittar du bland annat kursmaterial, länk till kurs-pm och inlämningsuppgifter. Du hittar dina kurser i den personliga menyn längst upp på hela kth.se. I Canvas kan du också hålla kontakten med lärare och studenter. Du har också tillgång till ett programrum där du hittar specifik information om ditt program.
Ladok, en tjänst för studiedokumentation
Ladok är en tjänst för studiedokumentation där du kan administrera dina studier. Du kan bland annat se resultat på dina kurser, kursregistrera dig, anmäla dig till tentamen, skriva ut intyg och ansöka om examensbevis.
Läsårsindelning och läsperioder
Läsåret är indelat i två terminer om vardera tjugo veckor. Varje termin är indelad i två läsperioder som var och en omfattar tre eller fyra kurser under sju veckor med schemalagda föreläsningar, laborationer, grupparbeten och mindre handledningstillfällen. Kurserna löper generellt över tio veckor under läsperioderna. Läsperioderna avslutas ofta med eget arbete, fritt från schemalagd undervisning, och examination.
Läsårsindelning och viktiga datum
Examination och tentamen
KTH har olika former av examination. Vissa kurser har närvarokrav för att du ska bli godkänd, vissa kurser har examination löpande under kursens gång och vissa kurser har endast en tenta i slutet som examinerar dig på hela kursen. Examination kan exempelvis ske skriftligt, muntligt eller genom laboration, inlämningsuppgift eller projektuppgift. Om du ska ha en skriftlig tentamen ska du anmäla dig till den via Ladok.
Glöm inte att alltid ta med giltig ID-handling vid examination.
Studentkort via Mecenat
Som student på KTH har du tillgång till ett studentkort via Mecenat genom ett samarbete mellan KTH, Studentkåren (THS) och Mecenat. När du kursregistrerat dig får du mejl från Mecenat med mer information om studentkortet. Det finns även vissa andra kriterier för att du ska få kortet som du kan läsa om på THS webbsida.
Studentkort (Tekniska Högskolans Studentkår)
Studentkortet ger dig många olika rabatter, bland annat i Stockholms kollektivtrafik. Det finns olika versioner av studentkortet, så se alltid till att SL:s logotyp syns på ditt studentkort, annars kan du inte ta del av rabatten från SL. Har ditt kort inte en SL-logga kan du kontakta THS.
Studentkortet brukar också kallas studentlegitimation då det visar att du är en student, men det är ingen ID-handling. Observera att det också finns andra aktörer som ger ut studentkort, men det är Mecenat som har ett samarbete mellan KTH och THS och som visar att du är kårmedlem.