Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Rafia Inam, Ericsson

Rafia Inam är senior sektorschef på Ericsson Research i Kista där hon leder arbetet med tillförlitlig AI, Trustworthy AI. Sedan 2022 är hon adjungerad professor vid KTH.

Porträttbild kvinna
Rafia Inam.

- En viktig aspekt av min roll är att bygga broar mellan akademi och industri, vilket jag aktivt strävar efter. Det underlättar översättningen av forskningsresultat till praktiska tillämpningar, driver innovation och främjar ömsesidig nytta för både akademi och industri, säger Rafia Inam.

Plattform för starkare samarbete

Innan Rafia Inam började inom den svenska industrin 2015 hade hon lång erfarenhet av att undervisa. När hon deltog i ett gemensamt EU-forskningsprojekt med KTH såg hon kopplingen som en plattform för att driva gränserna för teknikutveckling längre genom samarbetsforskning mellan industri och akademi.

- För att göra detta samarbete starkare, långsiktigt och mer fruktbart, började jag fundera på att bli adjungerad på KTH. Ericsson och KTH har redan ett strategiskt partnerskap . Både min personliga och Ericsson-KTH kopplingen gjorde beslutet att bli adjungerad professor enkelt och smidigt. Adjungeringen ger mig möjlighet att arbeta som en bro mellan akademisk och industriell forskning och förverkliga forskningsidéer inom industrin, säger Rafia Inam.

Engagemang i olika samarbetsprojekt

Som adjungerad professor är Rafia Inam djupt engagerad i både undervisning och forskning. Hon är också involverad i att organisera workshops och andra initiativ som syftar till att sprida forskningsresultat och främja nätverksmöjligheter inom akademin och industrin.

Därutöver innebär hennes engagemang som huvudutredare (PI) vid Centrum för pålitliga Edge-baserade system och applikationer (TECoSA)  att handleda doktorandstudenter och samarbeta i olika forskningsprojekt med andra industriella partners. Dessa samarbetsprojekt förbättrar ytterligare forskningen om Tillförlitlig AI inom andra områden och ger möjligheter att bidra till och tillämpa lösningar på bredare samhällsaspekter.

Vad bidrar utbytet till, för KTH och till Ericsson?

- Forskning och utbildning går hand i hand och kompletterar varandra på lång sikt. Samarbetet, genom min adjungering, ger fördelar för både KTH och Ericsson. På Ericsson fokuserar vi på att införliva Trustworthy AI-principer över hela organisationen för att bygga förtroende och tillit till AI-baserade system. Som adjungerad professor ger jag studenter/forskare insikter och erfarenheter inom tillförlitlig AI och hur det tillämpas inom telekom. Det underlättar kunskapsutbyte och gör det möjligt för forskare att utveckla nya lösningar som inte bara är teoretiskt grundade men också tillämpbara i praktiken.

Det underlättar dessutom utbyte av idéer och utvidgar forskning utanför traditionella gränser vilket främjar tvärvetenskaplig innovation och adresserar komplexa samhällsutmaningar. Samarbetet genererar också nya vägar för finansiering och nätverk med andra akademiska och industriella aktörer för både KTH och Ericsson, säger Rafia Inam.

Nätverk och omväxling

- Genom att interagera med studenter och andra forskare vid KTH vidgar jag mitt professionella nätverk. Dessutom gynnar det inte bara studenterna genom mentorskap och vägledning utan tjänar även till att underlätta kontakter som kan vara fördelaktiga för Ericsson, särskilt när det gäller rekrytering. Det skapar möjligheter för att attrahera talanger och expandera, vilket berikar vårt team med olika perspektiv och kompetenser, säger Rafia Inam.

- Det är givande att dela kunskap, handleda studenter, bidra till akademisk forskning och hålla kontakten med den akademiska gemenskapen. Det hjälper också mig att utöka mitt nätverk, ger yrkesmässig utveckling och en tillfredsställelse att påverka nästa generation yrkesverksamma inom fältet. Att komma till KTH ger mig en omväxling av miljö både fysiskt och mentalt som påverkar positivt och upprätthåller min förmåga att anpassa mig till nya situationer och lära mig nya saker.

Innehållsansvarig:Malin Nordin Bartlett
Tillhör: Näringsliv och samhälle
Senast ändrad: 2024-04-04
Rafia Inam, Ericsson
Saab och KTH samarbetar för att säkerställa framtidens kompetens
Michael Martin forskar för en hållbar livsmedelsproduktion – i gränslandet mellan akademi och industri
Fram för mer fulforskning