Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Fram för mer fulforskning

Pål Efsing, som till vardags arbetar på Ringhals, har varit adjungerad professor på KTH i nästan tio år.
– Det är det bästa jag har gjort. Att kunna ta ett konkret problem och göra en forskningsfråga av det för att bolla med unga talanger eller stöta och blöta med seniora forskare är fantastiskt.

Pål Efsing, adjungerad professor från Ringhals.

Ungefär två dagar varannan vecka är Pål Efsing på enheten för Hållfastlära vid institutionen för Teknisk Mekanik på KTH och delar med sig av med sin expertis kring hur material åldras. Detta stöds även av Svenskt Kärnteknisk Centrum som är en centrumbildning vid KTH som syftar till sammankoppling av forskningsintressen mellan kärnkraftsindustrin och myndigheten, och de universitet som är aktiva inom området.

Pål Efsing, adjungerad professor från Ringhals.

Att föra in det industriella perspektivet är något som KTH och dess studenter på alla nivåer tjänar på, menar han. Det innebär ett stor mervärde för alla inblandade. Han vill också slå ett slag för det som i vissas ögon ses som ”fulforskning”.

– Att uppgradera tillämpad forskning är också viktigt. För en del är det inte lika fint som matematiska modeller. Det är något jag märkt av. KTH har ju en lång tradition av tillämpad forskning så jag tycker att det är synd. Men mottagandet har varit utmärkt och jag har fått en otrolig respons under dessa år.

Om han ska ge ett råd så är det dels att verkligen ta chansen och ta tillvara till det ömsesidiga utbytet, dels att det är bra om man plockar in adjungerade professorer hyfsat tidigt i deras aktiva karriär så att verklighetskopplingen blir så aktuell som möjligt.

Publicerad 2021-06-15

Text: Jill Klackenberg

Adjungerade professorer vid KTH

Innehållsansvarig:Malin Nordin Bartlett
Tillhör: Näringsliv och samhälle
Senast ändrad: 2021-09-21
Rafia Inam, Ericsson
Saab och KTH samarbetar för att säkerställa framtidens kompetens
Michael Martin forskar för en hållbar livsmedelsproduktion – i gränslandet mellan akademi och industri
Fram för mer fulforskning