Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Milan Horemuz

Professor i geodesi

Geodesi är vetenskapen som handlar om bestämning av jordens storlek, form och dess tyngdkraftsfält samt geodynamiska effekter. Den praktiska huvuduppgiften är definitionen och realiseringen av koordinatreferenssystem samt utvecklingen av metoder för positionsbestämning, vilka ligger till grund för många tillämpningsområden, såsom navigering, byggande, geografiska databaser, kartor, övervakning av klimatförändringseffekter och många andra.

Milan Horemuz har forskat om realisering av lokala referenssystem samt utvecklingen av nya och förbättringen av befintliga precisa mätmetoder för positionsbestämning. Ett exempel på forskningsresultat är konceptet ”stomnät i luften”, vilket är realiseringen av ett projektanpassat referenssystem baserat på GNSS-mätningar som idag används vid flera stora infrastrukturprojekt i Sverige.

Utvecklingen och förbättringen av algoritmer för databehandling från olika instrument är en grundsten i forskningen om mätmetoder. Här kan man nämna kombinationen av mätningar från GNSS, tröghetsnavigeringssystem och kameror som används för positionering av mobila kartläggningssystem.

Huvudsyftet med Milans forskning är att göra positioneringen precisare och tillförlitligare och på så sätt bidra till digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocesser samt öka byggandets effektivitet och hållbarhet.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem