Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Jens Edlund

Professor i talkommunikation med inriktning mot fonetisk interaktionsanalys

Jens Edlund forskar på mänskligt tal och kommunikation mellan människor samt mellan människor och maskiner. Hans arbete täcker ett brett område där talat språk och teckenspråk utgör kärnan i nästan all mänsklig aktivitet, och inriktningen är starkt tvärvetenskaplig.

Han har utforskat många aspekter av tal, inklusive applikationsforskning inom dialogsystem, taligenkänning och talsyntes, samt analyser av mänsklig interaktion med fokus på tal. I denna forskning beaktas även element utanför själva talet, såsom andning, blickbeteenden, gester, den omgivande situationen, samt deltagarnas personligheter, sinnesstämningar och mål.

För närvarande leder Jens en rad olika projekt med ett gemensamt fokus på tal. Dessa inkluderar att göra omfattande audiovisuella samlingar mer tillgängliga genom tal-till-text-teknologi, att skapa syntetiskt tal som är bra på att läsa upp långa och komplexa texter med avancerad text-till-tal-teknik, att tillgängliggöra inspelningar av parlamentsdata från över 50 år tillbaka för olika forskningsdiscipliner, och att utveckla system för yrkeschaufförer där talande maskiner erbjuder stöd utan att öka trafikriskerna. Jens är också föreståndare för Språkbanken Tal, en del av den nationella forskningsinfrastrukturen Språkbanken.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem