Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Magnus Johnson

Professor i yt- och korrosionsvetenskap med inriktning mot ytspektroskopi

Magnus Johnson arbetar på institutionen för Kemi och studerar kemin och strukturen på ytor på nanonivå. Trots att det finns väldigt få molekyler på en yta jämfört med i resten av materialet så bestämmer ytan till stor del hur ett material samverkar med omgivningen (till exempel vatten) och därför är denna typ av studier viktiga inom många områden som till exempel korrosion och förpackningsmaterial.

Gemensamt för en stor del av forskningen är att den involverar laserspektroskopi där molekylers vibrationer studeras för att kunna dra slutsatser om vilken typ av molekyler som finns på en yta, hur molekylerna är ordnade och även hur ytan reagerar med molekyler i omgivningen.

Ett område som Magnus har forskat mycket inom är vad som händer med en metallyta när den korroderar och hur ytan kan skyddas, till exempel av naturmaterialet lignin som kan utvinnas från trä.

För många material ser inte en yta likadan ut överallt om man studerar den på nanonivå och Magnus använder infraröd nanospektroskopi för att studera detta. Fokus är på studier av hur trä och cellulosabaserade material är uppbyggda, till exempel cellväggar i trä och ”nanocellulosa” som utvinns från trä. Ett flertal undersökningar har även gjorts för att öka förståelsen för hur fosfolipider bygger upp cellmembran.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem