Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ovum

Din personliga fertilitetsguide

Omslag

OVUM

Projektbeskrivning

1 av 10 kvinnor har en oregelbunden menscykel. Cykelns fertila dagar är då svårare att identifiera vilket gör det mer invecklat att planera inför en graviditet. Företaget Ovulai upptäckte ett bristande utbud på naturliga metoder som möjliggör en kartläggning av fertiliteten hos just dessa kvinnor. Vi vill därför tillsammans med Ovulai utveckla en produkt som tillsammans med deras app analyserar kroppsliga förändringar och erbjuder kvinnor en kartläggning av deras fertilitet oberoende cykel.

MF132X, Grupp 8: Amalia Kronér & Julia Jonsson

Analys

OVUM

Analys

Det fertila fönstret innefattar de 6 dagarna under den kvinnliga cykeln då befruktning kan ske. Fönstret öppnar i samband med att östrogennivån i kroppen ökar och stängs då kroppens progesteronnivå ökar. En regelbunden cykel innebär att mensen kommer ungefär var fjärde vecka. Kvinnor med en oregelbunden cykel frångår detta tydliga mönster.

Från enkätundersökningar och intervjuer fick vi en inblick i att naturliga metoder för att identifiera det fertila fönstret idag kräver mycket kunskap och dedikation. Målgruppen uttryckte att de söker en enkel och flexibel produkt som är och uppfattas pålitlig, hygienisk och skonsam. Målgruppen visar sig vara mångfaldig inkluderande kvinnor med olika preferenser, fysiska förutsättningar och erfarenheten. De viktiga produktegenskaperna som identifierades från QFD-analysen var; volym, antal användarsteg, påligtlighetsuppfattning, vikt och tålighet mot vatten och alkoholer. 

De hormonella förändringarna kan mätas via salivet och underlivssekretet. Under projektets gång valdes salivet som den optimala biomarkören att mäta. En salivmätare har en större konkurrenskraft och upplevs användarvänlig och behaglig.

Koncept

OVUM

Koncept

Samtliga koncept baseras på en observation där 5 personer fick testa olika metoder för att applicera saliv på en hypotetisk sensor. Att suga, topsa och skrapa var de metoder som uppskattades mest utifrån dess lättåtkomlighet, enkelhet och skonsamhet och blev därmed grunden till de tre koncepten. 

Koncept suga

Användaren suger på ett noga utformat munstycke där sensorn ligger platt mot tungan och munstyckets baksida faller mjukt mot gommen. Handtaget har en urgröpning som möjliggör ett stadigt grepp, handtagets former upplevs hårda och mindre skonsamma av målgruppen.

Koncept rulla

Användaren rullar sensorn på tungan. Handtagets runda former möjliggör en variation av handgrepp samt var det handtaget som målgruppen upplevde mest skonsamt. Lampan på handtaget indikerar att mätning sker.

Koncept topsa

Produkten efterliknar en tops både till utseendet och funktionen. Det runda handtaget underlättar flexibiliteten i den topsade rörelsen.

Efter en vidare utvärdering av koncepten fick koncept suga och topsa bäst betyg av målgruppen. Efter ytterligare undersökningar uteslöt vi konceptet topsa eftersom metoden inte möjliggjorde en tillförlitlig mätning.

Slutprodukt

OVUM

Slutprodukt

OVUM är baserat på konceptet suga där fokus låg på att frångå handtagets hårda intryck. Handtagets nya mjuka form ger ett skonsammare intryck och urgröpningen bidrar till ett stadigt grepp. Formen på handtaget och munstycket baseras på ett flertal modeller och observationer för att generera en bekväm och dimensionsanpassad form. 

Stort fokus lades på att skapa en intuitiv produkt som kommunicerar med användaren genom flera sinnesintryck för att inkludera den mångfaldiga målgruppen. Detta uppfylls genom att addera en lampa och en vibrationsfunktion till handtaget som indikerar mätningens start och slut.

Under användningen placeras munstycket i munnen med sensorerna mot tungan och den bakre delen tryckt mot gommen. Sensorerna utför 3 mätningar som skickas via Bluetooth till Ovulais app där mätningarnas medelvärde analyseras.

OVUM förvaras i en figursydd ask som laddar produkten via induktionsladdning. Detta gör produkten portabel och uppmanar användaren till att ständigt förvara produkten

För att underlätta rengöring och utveckla en hygienisk produkt valde vi att applicera ett yttre skikt av medicinsk silikon som stöter bort bakterier och vätskor.

Poster

Ovum poster (pdf 945 kB)

Projektmapp

Ovum projektmapp (pdf 1,7 MB)