Hoppa till innehåll

Att äta som en italienare

Hej!

Medan jag varvar lussebullar med julmust är det svårt att inte fundera på hur olika matkulturerna är i Italien och Sverige. Visst äter vi inte julmat i Sverige året om, och pastan är trots allt en stor del av de svenska hemmen också (men något mindre al dente). Trots det finns det många skillnader mellan länderna, inte minst när det kommer till oskrivna regler. För att ge alla en chans att smidigt anpassa dig till det italienska livet, och eventuellt för att själv inte komma tillbaka alltför ringrostig efter julledigheten, tänkte jag blicka tillbaka till hösten och beskriva hur jag uppfattat att italienarna äter. Vad betyder egentligen de konstiga orden på menyn? Och vilka är de största do´s and dont´s:en?

Do´s and dont´s

  • Beställ ingen cappuccino efter lunch! Inte om du vill smälta in i alla fall. Mjölkbaserade kaffedrycker dricks till frukost – inget annat.
  • Och om du vill ha en ”vanlig” kaffe, var specifik. Annars kommer du med säkerhet få en lagom stark espressoshot.
  • Beställ för guds skull ingen ananas på pizzan! Sådana påfund är okej att ägna sig åt i sitt eget kök, men sätter en garanterat i turistfacket på restaurangen.
  • Skär aldrig spagettin med kniv, utan snurra den snarare lite graciöst med din gaffel.
  • Även om italienarnas dagar är aningen förskjutna – kom ihåg att äta lunch innan kl 15 om du planerar att äta ute. Därefter stänger alla restauranger fram till kl 19.
  • Vänta med att beställa tills alla i sällskapet har anlänt. Ja, detta gäller även på aperitivon. I början blev jag alltid lika förvånad när vi anlände till ett större sällskap och ingen hade beställt än. Denna punkt tycker jag dock att det borde bli ändring på, men för den som vill smälta in gäller det att ha is i magen.

Nu när vi vet hur vi ska äta, hur går en till väga för att navigera sig bland alla konstiga ord på menyn?

På menyn

Antipasto – betyder ”innan måltiden” och är ungefär som en förrätt. Ofta inkluderar det olika typer av ost och chark. Eller någon form av bröd, som exempelvis bruschetta.

Primo – är den första rätten. Oftast är det pasta och av egen erfarenhet brukar en sådan räcka som huvudrätt. Även om det enligt menyn även finns plats för en…

Secondo – vilket är den andra rätten. Här inkluderas allt vad gäller animaliskt protein (vilket verkar vara överflöd i primo-rätterna). Alltså fisk, fågel eller kött. De som föredrar vegetariskt eller veganskt borde därför hålla sig till primon, alternativt kombinera antipasto och contorno. Eller varför inte alla tre?

Contorno – är en sidorätt, ofta grönsaker. Dessa kan vara både varma och kalla.

 

Nu när ni alla är redo att ta italien med storm i matväg kan jag lugnt återgå till min julmust och mitt tenta-plugg. Vi hörs snart igen!

Hej! Mitt namn är Anja och jag läser femte året på Civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad. I höst intar jag sista året på min master inom Hållbar samhällsplanering och stadsutformning genom att för en termin byta ut KTH mot Politecnico di Milano i Italien. Under den här terminen kommer jag försöka leva ”La dolce vita” – med allt vad det innebär! Jag tänker fråga Italien vart den bästa pizzan, pastan och Gelaton egentligen finns, vilka stadsdelar som bevarat mest inspiration och historia, hur livet som student är och vad Milanos systerstäder har att erbjuda. Och de svar jag får kommer jag förmedla här på bloggen, i form av skilda inlägg och massvis med bilder. Hoppas ni vill följa med på min resa!