Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH Field Studies - resebidrag för exjobb i låg- eller medelinkomstland

Gör ditt projektarbete på kandidat- eller masternivå i fält i ett låg- eller medelinkomstland. Detta är en utmärkt möjlighet för dig som vill arbeta med projekt som kan göra konkret skillnad för ett lokalsamhälle någon annanstans i världen.

KTH Field Studies, FS, är ett KTH-finansierat resebidrag som ger dig som KTH-student möjlighet att genomföra ditt examensarbete, på grund eller avancerad nivå, i fält i ett låg- eller medelinkomstland. Genom fältstudier kan du få kunskap, förståelse och erfarenheter av utmaningar och miljöer i låg- och medelinkomstländer runt om i världen. Studien ska resultera i ett examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå i form av en rapport på engelska om 15 till 30 högskolepoäng. Utlandsvistelsen ska vara minst åtta sammanhängande veckor. Resebidraget är på 15 000 SEK per person. 

Ett FS-arbete kännetecknas av att det har relevans för FN:s globala mål för hållbar utveckling och agenda 2030 . FS förbereder dig som student att verka i en global kontext samt att stärka din kompetens inom de globala hållbarhetsmålen. Projektet ska även kopplas till något av de 17 globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030, samt till de sju prioriteringar som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete .

De sju prioriteringarna är dessa:
1. Fattigdomsbekämpning genom jobbskapande, handel och utbildning
2. Förbättrad hälsa för de allra mest utsatta
3. Främja frihet och bekämpa förtryck
4. Utökat och effektiviserat klimatbistånd
5. Stärka kvinnors och flickors frihet och egenmakt
6. Stärkta synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken
7. Stärkt humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd

FS-resebidraget är ett sätt att delvis finansiera dina fältstudier utomlands, men observera att du kan skriva ditt examensarbete utomlands även utan FS-resebidraget.

Har du frågor om FS? Mejla fs-info@kth.se .

  KTH Field Studies - Steg för steg

Vad är ett låg- eller medelinkomstland?

Länder som finns med på OECD:s DAC-lista  över länder som mottar utvecklingsbistånd räknas i det här sammanhanget som låg- och medelinkomstländer som man kan åka till inom ramen för KTH FS. 

Behörighet

För att vara behörig att söka FS-resebidraget ska du:

  • vara student på grundutbildningsprogram (kandidat, magister eller master) vid KTH
  • genomföra examensarbete på grund eller avancerad nivå (kandidat-, magister- och mastersnivå)

Utöver detta ska du ha avklarat tillräckligt många högskolepoäng inom ditt program:

  • Du som planerar att skriva ditt kandidatexamensarbete i årskurs 3 ska ha minst 120 avklarade högskolepoäng inom programmet, vilket gäller kurser fram till och med läsperiod 1 det läsår du lämnar in en ansökan om FS.
  • Du som planerar att skriva ditt masterexamensarbete i årskurs 5/årskurs 2 på mastern ska ha 180 avklarade högskolepoäng från årskurs 1-3, samt minst 45 avklarade högskolepoäng på avancerad nivå, vilket gäller kurser fram till och med läsperiod 1 det läsår du lämnar in en ansökan om FS.
  • Sökande som endast läser ett masterprogram på KTH och har tagit sin kandidatexamen på annat lärosäte än KTH måste ha uppnått 45 hp i avslutade kurser vid KTH till och med läsperiod 1 det läsår du lämnar in en ansökan om FS.

Ansökan

Ansökan görs genom KTH:s ansökningssystem Mobility Online. Ansökan görs i flera steg där du först ska fylla i dina personuppgifter och sammanfattad information om projektet. I det sista steget ska du ladda upp följande dokument:

  • Porträttfoto
  • Passkopia
  • Projektbeskrivning på engelska inklusive en preliminär budget. Läs mer på sidan Mall för projektbeskrivning för KTH Field Studies .
  • Intyg från handledare/examinator vid KTH om studiens lämplighet som examensarbete.
  • Intyg/brev/mail från kontaktperson i mottagarlandet eller dennes organisation, gärna ställt till KTH, som visar att du är välkommen att utföra din studie i värdlandet.
  • Eventuella intyg på språkkunskaper utöver svenska och engelska, utvecklingsstudier, etc.

Om du söker tillsammans med någon annan ska ni skicka in varsin ansökan, men information om projektet mm. kan förstås vara densamma. I ansökan behöver du som söker med någon annan även ange namnet på den/de du söker tillsammans med. 

Komplett ansökan med bilagor ska vara uppladdad i KTH:s ansökningsportal Mobility Online senast vid angiven tid sista ansökningsdagen.

Urval

Utifrån ansökan görs ett urval där bland annat din personliga lämplighet samt projektets utvecklingsrelevans och genomförbarhet bedöms. Behörighetskraven samt kraven för genomförande ska vara uppfyllda för att ett resebidrag ska kunna beviljas. Fler detaljer gällande bedömningen av ansökningarna finns på sidan för bedömningskriterier för KTH Field Studies  (engelska). 

Möjlighet att tilldelas MFS-stipendium

De studenter vars projektansökningar fått högst ranking i urvalet kan komma att erbjudas det Sida-finansierade Minor Field Studies-stipendiet (MFS) istället. KTH har 8 MFS-stipendier att dela ut inför VT25. MFS-stipendiet är på 30 000 kronor och det är inte möjligt att få både ett MFS-stipendium och ett KTH FS resebidrag samtidigt.

MFS-stipendiet kan endast ges till studenter med svenskt medborgarskap eller med permanent uppehållstillstånd i Sverige, och endast till projekt i länder som finns med på Sidas lista över länder med vilka Sverige bedriver utvecklingssamarbete. Studenter som tilldelas ett MFS-stipendium måste ha slutfört sin fältstudieperiod senast den 15 maj 2025. 

Sidas lista med samarbetsländer. (pdf 275 kB)

Projekt

Du kan hitta ett projekt på många olika sätt, exempelvis genom din handledare eller examinator på KTH eller genom egna kontakter. Ett fåtal projektförslag finns nedan. 

KTH har också land- och regionansvariga du kan kontakta för att få hjälp med eventuella kontakter och projekt. För kontakt med land- och regionansvariga och för generella frågor, mejla fs-info@kth.se . Skriv i mejlet vilket program du läser på KTH, vad du vill skriva ditt examensarbete om och vilket land/region du är intresserad av.