Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Kurser på distans

En person sitter i en soffa med hörlurar, en laptop och en hund.

KTH erbjuder många gratis fristående kurser på distans. Det passar till exempel perfekt för dig mitt i arbetslivet. Missa inte att du kan plugga på ett av många lokala lärcentra runtom Sverige för att få stöd, låna teknik och ha en lugn plats att studera på.

Läs en distanskurs på KTH

Att läsa en distanskurs är ett bra val för dig som vill kompetensutveckla dig samtidigt som du jobbar. Våra kurser på distans är avgiftsfria och ger dig större flexibilitet att studera parallellt med jobbet. Vi har kurser i många olika ämnen och med olika längd och studietakt. Passa på att utveckla karriären eller lär dig något nytt!

KTH:s utbud av kurser på distans

Här kan du se alla kommande kurser vi erbjuder på distans.

Se alla distanskurser på KTH

Anmäl dig på antagning.se

Se vilka distanskurser som är öppna för anmälan just nu på antagning.se. Sen anmälan öppnar vanligtvis någon månad före kursstart för många kurser, och är ofta öppen fram till en vecka innan kursstart. Du behöver inte plugga på KTH sen tidigare för att kunna söka en av våra fristående kurser.

Anmäl dig på antagning.se

Guide: Så söker du en kurs

Några av våra mest populära distanskurser

Kursbild för kursen Psykologi och kritiskt tänkande

Psykologi och kritiskt tänkande 2 hp

Att kunna tolka och analysera nyhetsflöden, rapporter och forskning är avgörande för att kunna fatta långsiktiga beslut. I den här kursen får du därför lära dig att analysera hur olika kognitiva bias och tankefällor kan påverka bedömningar. Du får även träna på strategier för att komma till rätta med dessa tankefällor så att att du kan fatta bättre beslut.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Miljöpsykologi och beteendedesign

Miljöpsykologi och beteendedesign 4 hp

I den här kursen får du lära dig miljöpsykologiska strategier för att främja och underhålla hållbara beteendeförändringar. Lär dig tekniker för att omvandla attityder till handlingar och strategier för att utbilda personer att skapa hållbara beteenden.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Hållbar utveckling för problemlösare

Hållbar utveckling för problemlösare 3 hp

Lär dig om hållbar utveckling - en holistisk, pågående process för att hantera miljö-, sociala och ekonomiska utmaningar för mänsklig utveckling. Du får också en introduktion till vilka effekter mänskliga aktiviteter har haft på miljön. Kursen ges även lokalt på lärcentra på många olika platser runtom Sverige. På så sätt kan du träffa dina kurskamrater och plugga tillsammans.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Läs mer om lärcentra

Kursbild för kursen Prokrastinering och perfektionism

Prokrastinering och perfektionism 2 hp

I den här kursen får du lära dig om den bakomliggande psykologin till varför så många av oss skjuter uppgifter på framtiden. Lär dig att använda beprövade övningar och strategier för att minska negativa effekter av prokrastinering och perfektionism.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Lär dig lära online

Lär dig lära online 2 hp

I den här kursen får du lära dig om studiestrategier som förbereder dig för att studera online och förbättrar ditt lärande.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Se alla distanskurser på KTH

Plugga på lärcentrum nära din hemort

Lärcentrum finns på flera platser i Sverige och erbjuder studieplatser och stöd för dig som pluggar på distans. Det är en bra plats för dig som inte bor nära ett av KTH:s campus men behöver en lugn plats att plugga på. På lärcentra finns internetuppkoppling och den teknik du behöver under kursen.

Hitta lärcentrum i din kommun (nitus.se)

KTH har också en kurs som ges på olika lärcentra runtom i Sverige, kursen Hållbar utveckling för problemlösare: Utforska hållbar utveckling 3 hp . På kursen samlas studenter på lärcentra och studerar. På så sätt kan du träffa dina kurskamrater och plugga tillsammans.

Tips för att studera på distans

Här samlar vi några tips för att läsa en distanskurs. Vill du ha fler studietips kan du alltid fråga en KTH-student .

Planera din tid

Att plugga på distans innebär större flexibilitet kring hur du lägger upp dina studier, men det ställer också högre krav på hur du planerar din tid. För en del kurser innebär det till exempel att du själv väljer när du tar del av föreläsningar. Tänk på att många kurser ändå har tidsbestämda deadlines för uppgifter, gruppaktiviteter och tentor.

Plugga med dina kursare

Trots att du pluggar på distans kan du ha kontakt med andra som läser kursen. Att gå igenom uppgifter eller studera inför tentor tillsammans brukar vara ett tips från andra studenter som läst en kurs. Kan ni inte ses fysiskt finns det sätt att ses digitalt via exempelvis Zoom.

Se till att du har rätt utrustning

Distanskurser ges online vilket innebär att du behöver tillgång till en dator med internetuppkoppling. KTH:s kurser ges via kursplattformen Canvas som du kommer åt via webbläsare. Har du inte tillgång till dator eller internet kan du alltid besöka ett av våra campus i Stockholm eller ett lärcentra nära dig.

Alla KTH:s campus

Läs mer om lärcentra runtom Sverige

Lär dig studera till videomaterial

Distanskurser har ofta inspelade föreläsningar. Här hittar du samlade tips för studieteknik för videomaterial.

Studieteknik för videomaterial

Allmänna tips och stöd om studieteknik

Stöd för dig som pluggar på distans

KTH erbjuder många olika typer av stöd och service under studierna. Undrar du något inför att du ska söka eller under dina studier kan du alltid kontakta oss på info@kth.se .

Se allt stöd som KTH erbjuder

Studie- och karriärvägledning

Behöver du vägledning inför dina studier vänder du dig till info@kth.se  så hjälper en av våra studie- och karriärvägledare dig.

Funka: Stöd för dig med funktionsnedsättning

Om du har en dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning kan du få kompensatoriskt stöd under dina studier vid KTH. Gruppen som samordnar stödet heter Funka.

Funka – stöd för dig med funktionsnedsättning

IT-support och digitala tjänster

KTH:s IT-Support kan hjälpa dig med tekniskt stöd under studierna, såsom hjälp med kursplattformen Canvas eller att skaffa WiFi (eduroam).

Kom igång med IT-miljön på KTH

Kontakta IT-Support

Har du frågor?

Undrar du något inför att du ska söka en kurs eller allmänt om studier på KTH kan du mejla oss på info@kth.se  så hjälper vi dig vidare.

Kurser och utbildningar för kompetensutveckling

KTH erbjuder många möjligheter för dig att fördjupa eller bredda din kompetens och utveckla karriären, eller om du hellre vill satsa på något helt nytt.

Två personer som diskuterar och gestikulerar mot något i förgrunden

Fristående kurser

Avgiftsfria kurser inom många olika områden, perfekt för att utveckla karriären.

Fristående kurser

En person som skriver i ett anteckningsblock och har en laptop öppen bredvid.

Korta onlinekurser

Läs en onlinekurs på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Korta onlinekurser

Tre personer i labbrockar tittar på en modell av en motor.

Uppdragsutbildning

Skräddarsydd kundanpassad utbildning i form av kortare kurser och större program.

Utbildning för företag