Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Anmälan och antagning för fristående kurser

Du söker till kurser för fristående studerande genom att göra en anmälan på antagning.se inför höst-, vår- eller sommartermin. Kurser inom ordinarie program på KTH som inte finns med i utbudet på antagning.se är inte öppna för fristående studerande.

Anmäl dig

Du anmäler dig på antagning.se . Där hittar du också tydliga instruktioner för hur du går tillväga och viktiga datum för anmälan.

Det är möjligt att göra sena anmälningar till kurser efter sista anmälningsdag eller efter urval fram till kursstart så länge kursen är sökbar på antagning.se. Anmälan är ofta öppen ända fram till ungefär en vecka innan kursstart, men det är alltid bäst att söka inom ordinarie sökomgångar på vår och höst.

Hitta KTH:s kurser (antagning.se)

Viktiga datum (antagning.se)

En kurs kan komma att ställas in av olika anledningar, exempelvis om det blir för få sökande eller antagna.

Sen anmälan 

Kurser som inte fyller alla platser vid sista anmälningsdag öppnar ofta för sen anmälan. Som sökande har du störst chans att komma in på din kurs om du söker senast sista anmälningsdag. När sen anmälan öppnar gäller det bara till kurser och andra utbildningar där det fortfarande finns lediga platser.

Sen anmälan görs via antagning.se  och där ser du alla kurser som är öppna för anmälan. Du får också besked via antagning.se när KTH har behandlat din anmälan. Du kan aldrig antas direkt av KTH eller en lärare.

Sena anmälningar hanteras i den datumordning de kommit in. Om flera personer anmäler sig samma datum och platserna tar slut lottas platserna ut mellan de som anmält sig det datumet. Vilken tid på dagen du ansöker spelar alltså ingen roll.

Om du har gjort en sen anmälan prioriteras du efter alla som har anmält sig i tid, oavsett vilka meriter du har. Även om sena anmälningar tas emot till vissa kurser är det ingen garanti för att du ska få en plats.

Tänk på att kontrollera att du är behörig till den kurs du söker och att din ansökan är fullständig. Om vi behöver utreda din behörighet eller om det fattas något i din ansökan kan det hända att din ansökan inte hinner hanteras i tid, det vill säga i tid till att kursen börjar. Det finns ingen kompletteringstid vid sen anmälan och därför är det viktigt att du redan vid anmälningstillfället laddar upp dina behörighetsgivande betyg och övriga meriter till din anmälan på antagning.se.

Är du programstudent på KTH?

Om du är inskriven som programstuderande på KTH, på grundnivå eller avancerad nivå, ska du inför höst- och vårtermin göra dina kursval på annat sätt och vid andra tillfällen.

Val under studierna (Studentwebben)

Vill du som programstuderande på KTH läsa en sommarkurs gör du det genom att söka kurser till sommarterminen via antagning.se.

Undrar du något?

Har du frågor eller funderingar kring fristående kurser, vidareutbildning eller hur du kan utveckla din karriär är du välkommen att kontakta oss på info@kth.se

Notera att KTH inte antar fristående studerande till examensarbete.

Fler kurser och utbildningar för kompetensutveckling

KTH erbjuder många möjligheter för dig att fördjupa eller bredda din kompetens och utveckla karriären, eller om du hellre vill satsa på något helt nytt.

En person som skriver i ett anteckningsblock och har en laptop öppen bredvid.

Korta onlinekurser

Läs en onlinekurs på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Korta onlinekurser

Tre personer i labbrockar tittar på en modell av en motor.

Uppdragsutbildning

Skräddarsydd kundanpassad utbildning i form av kortare kurser och större program.

Utbildning för företag