Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Behörighet och reell kompetens för fristående kurser

För att vara behörig att läsa en fristående kurs på KTH måste du uppfylla antagningskraven för din kurs och skicka in de dokument som krävs tillsammans med din ansökan. Antagningskraven är olika för kurser på grund- och avancerad nivå. Om antalet behöriga sökande är högre än antalet platser på en kurs görs ett urval utifrån kriterier som fastställs av varje kurs.

Behörighet genom reell kompetens

Om du saknar formell behörighet kan KTH värdera alla dina kunskaper och erfarenheter - inte bara dina kunskaper från skolutbildning. Läs mer om reell kompetens via länken nedan.

Reell kompetens

Behörighetskrav för kurser på grundnivå

Avklarad gymnasieutbildning

En avklarad gymnasieutbildning eller motsvarande akademiska meriter krävs. Om du har din gymnasieutbildning från ett annat land än Sverige måste du intyga att din examen uppfyller detta krav. Ta reda på vad som krävs för ditt land på antaging.se.

Utländsk gymnasieutbildning (antagning.se)

Matematik

Avklarade kurser motsvarande kurserna Matematik 1a, 1b eller 1c krävs. Om du gick klart din svenska gymnasieutbildning före 2010 uppfyller du automatiskt detta krav, eftersom den kursnivån i matematik var obligatorisk. 

Språkkunskaper

Kurser som ges på svenska

För kurser som ges på svenska krävs kunskaper i svenska språket motsvarande gymnasiekursen Svenska 3/Svenska som andra språk 3. Om du inte har slutfört denna kurs kan du också uppfylla kravet genom Tisus-testet (Stockholms universitet) .

Läs mer om behörighet i svenska (antagning.se)

Kurser som ges på engelska

För kurser som ges på engelska krävs engelska språkkunskaper motsvarande gymnasiekursen Engelska 6. Du kan uppfylla kravet genom att klara särskilda engelskaprov och genom dina gymnasiestudier eller universitetsstudier.

Läs mer om behörighet i engelska (antagning.se)

Kursspecifika krav

Utöver de allmänna kraven kan det finnas krav som är specifika för kursen du vill söka. Kontrollera kurssidan för att se om det finns några specifika krav för din kurs.

Hitta din kurs

Behörighetskrav för kurser på avancerad nivå

Akademiska kvalifikationer

Tidigare universitetsstudier är ett krav.

Kursspecifika krav

Utöver de akademiska kvalifikationer som krävs kan det finnas krav som är specifika för din kurs. De flesta kurser kräver till exempel språkkunskaper som motsvarar kraven för kurser på kandidatnivå. Kontrollera kurssidan för att se om det finns några specifika krav för din kurs.

Hitta din kurs

Dokumentation

Din ansökan är komplett först när du har skickat in alla obligatoriska dokument. Alla dokument ska laddas upp till din ansökan på antagning.se och inte skickas till KTH. Skicka in alla dokument som är relevanta för den kurs du ansöker om. Ansökningar som görs med falska dokument kommer att avvisas och rättsliga åtgärder kan komma att vidtas. Läs mer om alla krav för dokumentation på antagning.se.

Ladda upp rätt papper (antagning.se)

Urval

Om antalet behöriga sökande är större än antalet platser i kursen sker ett urval utifrån de kriterier som fastställs av varje kurs. Här kan du läsa mer om vilket urval som tillämpas för fristående kurser.

Urval för fristående kurser

Undrar du något?

Har du frågor eller funderingar kring fristående kurser, vidareutbildning eller hur du kan utveckla din karriär är du välkommen att kontakta oss på info@kth.se

Notera att KTH inte antar fristående studerande till examensarbete.

Fler kurser och utbildningar för kompetensutveckling

KTH erbjuder många möjligheter för dig att fördjupa eller bredda din kompetens och utveckla karriären, eller om du hellre vill satsa på något helt nytt.

En person som skriver i ett anteckningsblock och har en laptop öppen bredvid.

Korta onlinekurser

Läs en onlinekurs på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Korta onlinekurser

Tre personer i labbrockar tittar på en modell av en motor.

Uppdragsutbildning

Skräddarsydd kundanpassad utbildning i form av kortare kurser och större program.

Utbildning för företag