Så blev Tekniskt basår vägen till drömutbildningen
Ebba och Celine gick båda samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Ingen av dem hade då en tanke på att ingenjörsyrket kunde vara något för dem. Men med pepp utifrån och ett basår senare ändrades det.
Varför valde du att studera på KTH?
Ebba:– Jag gick sam-media på gymnasiet och hade ingen tanke på att bli ingenjör. Men när jag kände att det inte fanns några högskolelinjer jag var intresserad av föreslog en familjevän KTH.
Celine: – Jag gick också samhällsprogrammet och trodde att det var ekonomi jag skulle plugga. Men när jag började läsa Nationalekonomi blev det tydligt att det var matten jag gillade. Jag hade nog en fördomsfull bild av KTH också. Men på väg till universitetet cyklade jag förbi KTH varje morgon och upptäckte snart att det inte bara var introverta killar som gick där. Efter lite pepp utifrån vågade jag till slut söka basåret.
Vilka fördelar finns det med att läsa Tekniskt basår?
Ebba: – Jag älskade att gå basåret, det var utmanande. Jag läste fysik för första gången och upptäckte hur intressant det var tack vare jättebra lärare. Jag läste basåret på KTH Flemingsberg och gillade det verkligen. Det är litet och intimt vilket gör att både lärare och elever lär känna varandra väl.
Celine: – Basåret ger dig hela verktygslådan. Det är lite högre krav på ämneskunskaperna än i gymnasiet och undervisningen är ämnesintegrerad vilket gjorde att jag kände jag att jag hade ett försprång och visste hur det fungerade på KTH när jag sedan började läsa Medieteknik.
Vad har du för framtida karriärdrömmar?
Celine: – De har förändrats med tiden. När jag började på KTH hade jag aldrig programmerat och trodde inte att det skulle vara något för mig – men det var det! Jag tycker att programmering och maskininlärning är väldigt spännande.
Har du något tips till den som funderar på att söka till KTH?
Ebba: – Våga, testa! KTH kan vara helt rätt, även för en ”sam-tjej.”
Celine: – Kolla inte bara vad utbildningarna heter, utan vad de innehåller. Du kan kontakta studenter som går programmen och få svar på det mesta om utbildningen och hur det är att läsa på KTH. Det är svårt att tänka sig fram till vad man ska läsa, man måste testa! Därför är basåret också så bra, där får man prova på hur det är att plugga samtidigt som man får en jättebra grund för att läsa vidare. Att plugga på KTH kan kännas tufft, men när man ger allt, får man väldigt mycket tillbaka.