Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Tekniskt basår, behörighetsgivande utbildning, 60 fup

Lärare hjälper student med studier

Tekniskt basår är skräddarsydd för fortsatta studier på KTH, och slutförd utbildning ger dig möjlighet att söka särskilt reserverade platser till våra ingenjörsutbildningar. Utöver möjlighet att söka på betyg och högskoleprov finns en kvotgrupp som riktar sig enbart till de som gått Tekniskt basår där urvalet baseras på prestationer under basåret.

Viktiga datum 2024/2025

16 september: Anmälan öppnar
15 oktober: Anmälan stänger
2 december: Sista kompletteringsdag
10 december: Antagningsbesked 1
16 december: Sista svarsdag
19 december: Antagningsbesked 2
Början av januari 2025: Obligatoriskt upprop
Mitten av januari 2025: Programstart

Möjligheter med tekniskt basår

Tekniskt basår ger dig behörighet att läsa KTH:s ingenjörsutbildningar. Under basåret läser du matematik, fysik och kemi och får en känsla av den studietakt som krävs på KTH:s program. Efter avklarat program kan du söka särskilt reserverade platser på något av KTH:s ingenjörsprogram. Vilket program du kan få börja på baseras på betygen från dina basårsstudier och förstås på vilken eller vilka utbildningar du söker. Det finns totalt tillräckligt antal reserverade platser så att det räcker till alla studerande på Tekniskt basår, men bara ett visst antal på varje program, så det är inte säkert att du kan få en plats på just det program du helst vill.

Utbildning

Tekniskt basår 60 fup (förutbildningspoäng) är en kompletteringsutbildning med gymnasiets kurser i matematik, fysik och kemi. Programmet riktar sig till dig som saknar behörighet i dessa ämnen. Tekniskt basår kan även passa dig som redan är behörig i ämnena, men som vill fräscha upp dina kunskaper.

Utbildningen är skräddarsydd för fortsatta studier på KTH. Alla kurser utgår från gymnasiets kursplaner, men skiljer sig genom att studietakten är betydligt högre. Förutom den schemalagda undervisningen - i form av föreläsningar, övningar och laborationer - krävs mycket självstudier och stort eget ansvar. Genom Tekniskt basår skaffar du dig en bra studieteknik för kommande studier och du tränar dig även på problemlösning och utvecklar ditt kreativa tänkande.

Tekniskt basår startar hösttermin på KTH Campus, KTH Flemingsberg och på lärcentrum i Norrtälje, Nynäshamn och Södertälje. På vårterminen startar utbildningen på KTH Flemingsberg. 

Under två terminer läser du motsvarande

  • Matematik 3c och 4
  • Kemi 1
  • Fysik 1a och 2

Behörig är du som, förutom grundläggande behörighet, har minst betyget E eller Godkänt i någon av följande kurser:

  • Matematik 2a
  • Matematik 2b
  • Matematik 2c/Matematik B

Kurser

Lärare berättar: "Basutbildningen ger dig en reserverad plats till något av KTH:s ingenjörsprogram"

Reserverad plats

Under vårterminen söker du till den utbildning som du vill studera vidare på inom KTH. Om du klarat basårets kurser har du en reserverad plats på någon av KTH:s ingenjörsutbildningar. Med din reserverade plats hamnar du i en egen urvalsgrupp till respektive utbildning.

Du garanteras inte en plats på ditt förstahandsval. Det finns totalt tillräckligt antal reserverade platser så att det räcker till alla studerande på Tekniskt basår, men bara ett visst antal på varje program, så det är inte säkert att du kan få en plats på just det program du helst vill. Du konkurrerar med andra studenter med reserverad plats, där urvalet baseras på dina betyg från basåret. Ju bättre studieresultat från basårsstudierna du har, desto större chans får du att komma in på ditt förstahandsval.

Observera att uppnådda studiepoäng på Tekniskt basår inte kan räknas in i en ingenjörsexamen.

Läs mer om reserverad plats

Att plugga Tekniskt basår på KTH

Lärare och programansvarig Anders Clenander tillsammans med KTH-studenterna Molly och Milan besvarar frågor om utbildningen.

Undervisning och studiemiljö

Tekniskt basår ges vid olika platser: KTH Campus i Stockholm, KTH Flemingsberg och och på lärcentra i Norrtälje, Nynäshamn och Södertälje. Basårsutbildningen har samma innehåll oavsett vilket campus du väljer att läsa på. Efter avklarat basår har du samma möjligheter att söka till KTH:s utbildningar, oavsett vilken ort du läst tekniskt basår på.

Väljer du att läsa basåret på KTH Campus eller KTH Flemingsberg sker undervisningen på plats. Om du väljer att läsa på ett lärcentrum sker undervisningen tillsammans med kurskamrater på plats genom fjärrundervisning. Detta gör att du kan plugga tillsammans med dina kurskamrater istället för att sitta hemma själv. Undervisningen leds av KTH:s lärare och på centrat finns datorer, fikarum och viss stödpersonal. Vid laborationer och vissa andra moment kan det bli aktuellt att åka till KTH:s campus i Flemingsberg. 

Campus eller lärcentrum

Vad tycker studenter om utbildningen?

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH. Du kan också ställa frågor till KTH-studenter från många olika utbildningar. Passa på att ställa alla frågor du har om exempelvis kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Studenter berättar

​​​​​*) fup är en förkortning för förutbildningspoäng, programmet ger inte högskolepoäng (hp)

Studenter med datorer.

Så söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du gör för att söka till KTH. Dessutom; mer om antagning, urval och behörighet.

Kontakta oss

Har du frågor om studier eller om studentlivet på KTH tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-10-25