Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Plugga tekniskt basår på ett av KTH:s campus eller på ett lärcentrum

KTH erbjuder Tekniskt basår på KTH Campus i centrala Stockholm, på KTH Flemingsberg och även på lärcentrum i Norrtälje, Nynäshamn och Södertälje. Du får samma utbildning och samma möjligheter att plugga vidare oavsett vilken ort du väljer. Här har vi samlat några frågor och svar som hjälper dig att välja rätt studieort för just dig.

Frågor och svar

Vad innebär det att plugga på KTH Campus eller KTH Flemingsberg?

Om du väljer att läsa på KTH Campus eller på KTH Flemingsberg kommer du att ha din undervisning i KTH:s egna lokaler på respektive campus. Undervisningen sker för det mesta på plats med en KTH-lärare och du har t.ex. föreläsningar, övningar och laborationer. Vissa moment sker digitalt. Varje höst börjar över 450 studenter sitt basår på KTH Campus och KTH Flemingsberg, studenterna delas in i klasser och i ännu mindre grupper för laborationer. På båda campus finns det studieplatser och datasalar som studenterna har tillgång till. Väljer du att plugga på KTH Campus kommer du ha nära till de flesta av KTH:s ingenjörsutbildningar och studentaktiviteterna. KTH Flemingsberg, å andra sidan, är ett litet campus där allt är samlat i ett hus med gott om studieplatser och med närhet till andra högskolor som till exempel Karolinska Institutet, Södertörns högskola och Röda korsets högskola. Det gör området till ett av Sveriges största campus.

Vad innebär det att plugga på ett lärcentrum i Norrtälje, Nynäshamn eller Södertälje?

När du väljer att läsa på ett lärcentrum kommer undervisningen ske på plats i den lokala kommunen men via fjärrundervisning. Det betyder att din lärare undervisar via livestream från Flemingsberg medan du sitter i ett klassrum tillsammans med dina klasskamrater. På lärcentrumen finns datorer, fikarum och viss stödpersonal som man kan be om hjälp. Vid laborationer krävs det att man åker in till KTH Flemingsberg. Om du väljer att läsa på ett lärcentrum är klasserna förhållandevis små med 16-36 platser per centrum.

Kan jag bli antagen till KTH:s ingenjörsutbildningar oavsett var jag läser basåret?

Ja, du kan bli antagen till exakt samma utbildningar på KTH med samma villkor, oavsett var du har läst ditt basår. På alla studieorter läser du samma kurser, skriver samma tentor och du får samma behörighet. När det är dags att söka en ingenjörsutbildning på KTH kan du söka via urvalsgruppen för Tekniskt basår. Alla KTH:s ingenjörsutbildningar reserverar platser åt basårsstudenter.

Vad är för- och nackdelarna med de olika studieorterna?

Det beror helt på vem du är och vad som funkar bäst för just dig. Om du t.ex. bor i eller nära Norrtälje, Nynäshamn eller Södertälje kan det vara smidigt att läsa på ett lärcentrum då du slipper pendla eller flytta för dina studier. Dessutom läser du i relativt små klasser och kan därför lätt lära känna och plugga tillsammans med dina klasskamrater.

Om du redan bor i Stockholm eller är inställd på att flytta till huvudstaden kan det vara smidigare att läsa på KTH Campus eller KTH Flemingsberg. Du får då även uppleva KTH:s studentliv från nära håll och bekanta dig med KTH:s lokaler.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-10-17