Profil Industriell driftsäkerhet
Att arbeta med industriell driftsäkerhet innebär att övervaka och säkerställa kvaliteten inom produktionen med hållbarhet och resurseffektivitet i fokus. En ingenjör inom driftsäkerhet behöver vara lika insatt i de senaste teknologierna som i tillämpning av principer för hållbarhet och cirkulär ekonomi. Under profilåret kommer du att studera allt ifrån mekanik och avancerad teknik till riskanalys och databearbetning.
Om profilen
Som ingenjörer inom driftsäkerhet övervakar och säkerställer du kvaliteten inom produktionen med hållbarhet, säkerhet och resurseffektivitet i fokus. Inom profilen Industriell driftsäkerhet kommer du att studera allt ifrån mekanik och avancerad teknik till mer konceptuella områden som riskanalys, planering, säkerhet och databearbetning. Du får kunskaper om de senaste teknologierna och tillämpning av principer för hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Vem bör välja den här profilen? Vad ska man vara intresserad av?
Den här profilen passar dig som är intresserad av skiftande problemlösning och av tekniker i utvecklingens absoluta framkant. Du ser värdet av att arbeta med både innovationer och förebyggande åtgärder och för att öka trygghet, effektivitet och hållbarhet inom produktionsindustrin. Du har framför allt god förmåga att se helheten och kan integrera alla dessa perspektiv.
Vilka kompetenser ger profilen?
Efter utbildningen kommer du att behärska metoder för återvinning, energioptimering och livscykelplanering. Du kommer att ha kompetenser inom tillförlitlighetsanalys, risk- och felanalys, säkerhetskultur och förebyggande åtgärder för att säkerställa en stabil och säker drift i industriella anläggningar med ökad hållbarhet och cirkuläritet i fokus. Du har även lärt dig avancerad teknik inom digitalisering och automation, som IoT (Internet of Things) och AI.
Yrket ur samhällsperspektiv
Det finns en ökande efterfrågan på specialister inom driftsäkerhet inom industrin. Genom att säkerställa en stabil och säker drift i industriella anläggningar kan man minska risken för haverier, olyckor, skadlig miljöpåverkan och resursslöseri. Rollen är därmed viktig för hållbar utveckling inom både industri och samhälle. Det gäller även för konkurrenskraften hos svensk industri, som ofta skapas av effektiv energianvändning och cirkulärt tänkande.