Till innehåll på sidan

Tonima Afroze – jobbar för mångfald bakom algoritmerna

Tonima Afroze trodde att programmering mest var för gamers, men redan efter introduktionskursen insåg hon att hon hade fel. Sen dess har hon även utforskat farorna med maskininlärning. Nu arbetar hon som Experienced Developer på Spotify, där hon både får utbilda, lyfta viktiga teman och sätta soundtracket till människors vardag.

Tonima Afroze.

FAKTA OM TONIMA

Namn: Tonima Afroze

Jobb: Mjukvaruutvecklare på Spotify

Intervju med Tonima Afroze, mjukvaruutvecklare på Spotify

Vad fick dig att plugga till ingenjör?

– Jag visste inte vad jag ville bli och velade länge. När jag började plugga fastnade jag för matte och biologi men var egentligen inte så intresserad av teknik. Men så blev vi tvungna att läsa en introduktionskurs i programmering, jag trodde att det bara var för “spelnördar” och tänkte att det här är väl ingenting för mig. Men det visade sig vara precis tvärtom. Det blev den roligaste kurs jag läst. Till och med när jag skrev tentan hade jag kul. Det var som att lägga pussel. Jag upptäckte att programmering är en universell färdighet som innefattar problemlösning och gör att du kan bygga precis vad som helst.

Hur får du användning för dina kunskaper på ditt arbete?

– På Spotify jobbar vi med att en miljon artister ska kunna leva på sin konst och lättare nå ut och hitta rätt lyssnare, utan att behöva ett stort skivbolag i ryggen. Teknik, människor och algoritmer lyfter olika typer av personer och tema som kan behöva extra strålkastarljus. Vi kan använda plattformen för att engagera och inspirera en stor målgrupp eller för att nå mindre specifika grupper. Exempelvis under Black Lives Matter lyftes rörelsen och många svarta artister på plattformen. Vi har ju också en möjlighet att lära ut, skapa förståelse och öka kunskapen genom våra många olika poddar.

Hur påverkar ditt arbete framtiden?

– Jag kan vara med och påverka vardagen för andra. Många lyssnar på musik och poddar i olika skeden och tillfällen av livet. För att känna pepp, gråta ut, dansa eller lära sig någonting nytt.

Sen så bygger jag mig själv också. Jag får lära mig nya saker och mina färdigheter som mjukvaruutvecklare byggs på. Jag försöker vara med i projekt där jag kan förändra, få nya kunskaper och göra samhällsnytta. Jag engagerar mig också på olika sätt utanför jobbet. Jag har till exempel varit involverad i Women in Tech och föreläst om fördomar inom AI jag är adviser för ett nystartat bolag och så jobbar i ett mentorsprogram för kvinnliga ingenjörer som inte varit i Sverige så länge.

Varför är det viktigt med en bred mångfald bland ingenjörer?

– Teknik speglar ju omvärlden och för att tekniken ska inkludera alla behöver vi mångfald bland de som skapar den. Tyvärr finns det många exempel på vad som händer när det inte är så. Som röstigenkänningsverktyg som har mycket svårare att uppfatta vad en ljusare röst säger. Samma sak med ansiktsigenkänning som fungerar mycket bättre för vita män än svarta kvinnor. I vissa fall blir ju de här misstagen livsavgörande, som med bilbältet som är skapat av och för män, vilket gjort att fler kvinnor riskerar att dö i trafiken. Tekniken blir inte neutral eftersom den är skapta av människor, som själva har fördomar. Vi måste komma ihåg att det är människor som bygger algoritmerna. Enda sättet att bygga bort misstag är genom mångfald.

Har du märkt av den här bristen på mångfald i yrket?

–Absolut! Men det är tacksamt att jobba på internationella företag där det finns människor från hela världen. En viktig grej för att inspireras i yrkesvärlden att ha mentorer och förebilder som gör någonting liknande inom det man är intresserad av. Jag skulle också vilja att fler allierade sig för att dela på arbetet att driva frågor om ökad jämställdhet och mångfald. Och det är lättare att påpeka saker om man är i en majoritetsgrupp!

Har du några förebilder?

– Maria, hon jobbade på mitt första jobb och hade varit där ganska länge. Hon kunde allt. Hade underbyggda åsikter varför man skulle göra saker på ett visst vis och tog sig tid för att lära ut och dela med sig. Det var väldigt generöst av henne och värdefullt för mig. Sådan vill jag också bli.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att plugga teknik?

– Var inte så försiktig, det är okej att ha sönder saker! Prata med människor som gått utbildningen du är intresserad av och ställ alla ”dumma” frågor du har. Och kom ihåg - det är svårast i början, sedan blir det bara lättare för varje termin. Många sena kvällar och gemensamma med- och motgångar svetsar samman människor. Du kommer inte bara lära dig en massa saker utan får även chansen att träffa vänner för livet.

Läs fler intervjuer