Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Datateknik, högskoleingenjör, 180 hp

Wifi-teknik. Konceptuell bild över tekniska innovationer och AI.

Högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik passar dig som vill utveckla framtidens uppkopplade produkter och programvaror. Efterfrågan på nya tekniska lösningar är stor, bara kreativiteten sätter gränserna för vad som är möjligt. På KTH samarbetar du nära Sveriges mest framstående IT-företag och får flera praktiska erfarenheter.

Viktiga datum 2024

15 mars: Anmälan öppnar
15 april: Anmälan stänger
20 juni: Sista kompletteringsdag
11 juli: Antagningsbesked 1
19 juli: Sista svarsdag
25 juli: Antagningsbesked 2
12 augusti: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik 21%
Programmering 12%
Datavetenskap 17%
Datorteknik 12%
Breddande färdigheter 9%
Valbar kurs eller inriktning 9%
Projekt/Examensarbete 20%
Jämför med annat program

Jämför med annat program  

Möjligheter med datateknik

Som ingenjör i datateknik har du stora möjligheter att påverka och förbättra digitala lösningar. Digitaliseringen påverkar det mesta omkring oss, som hemmet, skolan, fordon, pengar, sjukvård, industri och underhållning. Allt detta är exempel på spännande och utmanande områden där datatekniken och dataingenjören ska komma med de framtida lösningarna.

Utbildning

Utbildningens fokus ligger på teknik som tillämpar de möjligheter som erbjuds av internet och mobiltelefonnät som 5G. Du lär dig om processorer, programmering, datanätverk, databaser och säkerhet. Du får grunderna för utveckling av molntjänster och uppkopplade prylar. Under år tre fördjupar du dig inom programutveckling eller i sakernas internet. KTH har framstående forskning inom IT och här finns många kurser att välja mellan. Detta är ett stort plus för dig som vill skaffa specialkompetens. Du läser flera projektkurser där du jobbar i team och löser praktiska problem. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som kan utföras antingen på KTH, utomlands eller på ett företag.

Inriktningar

  • Sakernas internet (Internet of Things)
  • Programutveckling

Årskursbeskrivning år 1-3

Utbildningsplan och kurslistor (Kurs- och programkatalogen)

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad.

Jobb och framtid

Efter examen väntar en bred och stor arbetsmarknad. Dataingenjörer behövs inom alla områden i samhället för att skapa, utveckla och underhålla IT-baserad datateknik i form av datorer, mjukvara, nätverk och applikationer. Du kan jobba på allt från dataföretag till sjukhus, industri och offentlig sektor.

Studenter från programmet jobbar ofta i roller som projektledare, konsulter, avdelningschefer eller med IT-support. Efter några år är det många som blir utvecklare och IT-arkitekter. Den snabba utvecklingen på IT-området gör att många KTH-studenter startar egna företag, ofta tillsammans med kurskamrater.

Alumner berättar

KTH Innovation hjälper dig som vill utveckla en idé

Efter KTH - jobb efter utbildningen

Datateknik för en hållbar värld

Logotyp Globala målen.

Utbildningen lär dig att förstå tekniken och ger dig förutsättningarna att utveckla lösningar för de mål du vill driva. Datateknik har till exempel en viktig roll i att skapa infrastruktur som står emot cyberattacker, hjälpa industrin att sänka sina utsläpp och främja hållbar innovation. Detta kopplar till flera av målen för hållbar utveckling, de som är mest centrala i utbildningen är Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, Hållbara städer och samhällen samt Hållbar konsumtion och produktion.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

KTH:s övergripande hållbarhetsmål i utbildning (KTH Intranät) ​​​​​​​

Profilera din utbildning mot hållbar utveckling

Undervisning och studiemiljö

Undervisningen på programmet är varierad med allt ifrån traditionella föreläsningar till praktiska projekt där du får jobba i team med andra studenter. Du får träna på att hålla möten, intervjuer och presentationer. I vissa kurser används online-labbar och föreläsningar via internet. Undervisningen ger möjlighet att träna på engelska vilket innebär att du blir förberedd för en internationell arbetsmarknad.

I Stockholm befinner du dig mitt i centrum för den senaste teknikutvecklingen. Under din studietid har du goda möjligheter att knyta kontakter med några av de tusentals IT-företagen i närområdet.

Studentlivet på KTH består av mycket mer än bara studier. Som student på Datateknik tillhör du Sektionen för Informations- och Nanoteknik. Sektionerna på KTH är en del av Tekniska Högskolans Studentkår (THS) och drivs av studenterna själva. De finns till för att främja det sociala studentlivet, utveckla utbildningens kvalitet och stärka kontakten med näringslivet. De anordnar aktiviteter som pubar, resor, sittningar, baler, spelkvällar, idrottsaktiviteter, studiecirklar och bokklubbar. Utöver sektionerna finns det även flera olika kårföreningar för idrott, spex, event, karriär eller olika sociala specialintressen.

Läs mer om studentlivet på KTH på THS webb

Sektionen för Informations- och Nanotekniks hemsida

THS anordnar även en studentmottagning för nyantagna studenter under augusti månad. Mottagningen är till för att du ska få lära känna dina kurskamrater och få goda förutsättningar för ett bra studie- och studentliv.

Läs mer om frivilliga studentmottagningsveckor

Internationella möjligheter

Datateknik erbjuder möjlighet att utföra utbytesstudier. Det är en unik chans att spetsa sitt CV, upptäcka världen och få vänner för livet. De flesta som åker utomlands gör det under hösten i årskurs 3. Du kan även göra examensarbete på ett europeiskt företag eller en fältstudie i ett utvecklingsland.

Utlandsstudier under programstudierna ​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​

Vad tycker studenter om livet på KTH?

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter tycker om sin tid på KTH. Du kan också ställa frågor till KTH-studenter från många olika utbildningar. Passa på att ställa alla frågor du har om exempelvis plugg och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

​​​​​​​Studenter berättar ​​​​​​​

Saknar du behörighet?

Det finns många vägar in till KTH. Läs mer om Teknisk basutbildning som ger dig naturvetenskaplig behörighet.

Studenter med datorer.

Så söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du gör för att söka till KTH. Dessutom; mer om antagning, urval och behörighet.

Kontakta oss

Har du frågor om studier eller om studentlivet på KTH tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-10-15